Πώς να ρυθμίσετε τις οφειλές σας προς τους δήμους (ν/σ) - OlaDeka

Πώς να ρυθμίσετε τις οφειλές σας προς τους δήμους (ν/σ)

Σε 24 μηνιαίες δόσεις και αφού πρώτα απαληφθούν οι προαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, οι πολίτες, προς τους Δήμους το επόμενο διάτημα, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για διαβούλευση από την προήγουμενη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 104 με τίτλο «Ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΤΑ α’ Βαθμού», του ν/σ «ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Ο.Τ.Α., ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», σημειώνεται ότι τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί, μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου, ή πρόκειται να βεβαιωθούν, μέχρι και δώδεκα (12) μήνες από την ενεργοποίηση του, τα οποία προέρχονται, από τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή των εναπομεινάντων τελών σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις.

Επίσης υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για περιπτώσεις κατασχέσεων και κλήσεων για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων και καταβολή του οφειλής επίσης σε 24μήνες.

Ωστόσο στο άρθρο του νομοσχεδίου, σημειώνεται ότι σε περίπτωση παράλειψης καταβολής τριών δόσεων ανά έτος ρύθμισης, ο οφειλέτης χάνει την ευνοϊκή ρύθμιση και καλείται να πληρώσει το σύνολο της χρηματικής οφειλής του.

Δείτε όλο το άρθρο 104

1. Χρηματικές οφειλές υπόχρεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως (Ο.Τ.Α.), οι οποίες προέρχονται από θεσπιζομένους υπέρ αυτών οικονομικούς, εν γένει, πόρους, ρυθμίζονται, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης των υπόχρεων ενώπιον των οικείων Ο.Τ.Α. εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών από τον χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, κατά τις ακόλουθες, περιοριστικά αναφερόμενες, διακρίσεις:

α) Από τις καταστάσεις που έχουν βεβαιωθεί, μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ή πρόκειται να βεβαιωθούν, μέχρι και δώδεκα (12) μήνες από την αυτή, χρηματικών οφειλών, οι οποίες προέρχονται, καθ΄ οιονδήποτε σωρευτικό συνδυασμό, από τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή των εναπομεινάντων τελών σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, η δε καταβολή της πρώτης (1ης) εκ των δόσεων αυτών, συντελείται συγχρόνως με την υποβολή αίτησης του υπόχρεου για υπαγωγή στη ρύθμιση. Εφόσον η καταβολή των εναπομεινάντων αυτών τελών συντελεσθεί εφάπαξ, τότε παρέχεται επιπλέον έκπτωση ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνολικού ποσού, το οποίο αντιστοιχεί στα εναπομείναντα αυτά τέλη.

β) Από τις καταστάσεις που έχουν βεβαιωθεί, μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ή πρόκειται να βεβαιωθούν, μέχρι και δώδεκα (12) μήνες από αυτή, χρηματικών οφειλών, οι οποίες προέρχονται, καθ΄ οιονδήποτε σωρευτικό συνδυασμό, από αυτοτελώς επιβαλλόμενα πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή των εναπομεινάντων αυτών προστίμων, αφού προηγουμένως μειωθούν κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, η δε καταβολή της πρώτης (1ης) από τις δόσεις αυτές συντελείται συγχρόνως με την υποβολή αίτηση του υπόχρεου για υπαγωγή στη ρύθμιση. Κατ΄ εξαίρεση, τα αυτοτελώς επιβαλλόμενα πρόστιμα τα οποία αφορούν σε πολεοδομικές εν γένει παραβάσεις, δεν επιδέχονται ποσοστιαία μείωση και καταβάλλονται αυτούσια, επιμεριζόμενα κατά τον προαναφερθέντα τρόπο, ενώ τα αυτοτελώς επιβαλλόμενα πρόστιμα, τα οποία αφορούν σε παραβάσεις τοπικών κανονιστικών διατάξεων των Ο.Τ.Α. περί καθαριότητος, μειώνονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) και καταβάλλονται, επιμεριζόμενα και αυτά με τον ίδιο τρόπο. Εφόσον η καταβολή των εναπομεινάντων αυτών προστίμων συντελεσθεί εφάπαξ, τότε παρέχεται επιπλέον έκπτωση ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνολικού ποσού, το οποίο αντιστοιχεί στα εναπομείναντα αυτά πρόστιμα.

γ) Από τις καταστάσεις που έχουν βεβαιωθεί, μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ή πρόκειται να βεβαιωθούν, μέχρι και δώδεκα (12) μήνες από αυτή, χρηματικών οφειλών, οι οποίες προέρχονται, καθ΄ οιονδήποτε σωρευτικό συνδυασμό, από διοικητικά πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ – Ν.2696/1999, όπως ισχύει), προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή των εναπομεινάντων προστίμων, αφού προηγουμένως μειωθούν κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, η δε καταβολή της πρώτης (1ης) εκ των δόσεων αυτές, συντελείται συγχρόνως με την υποβολή αίτησης του υπόχρεου για υπαγωγή στη ρύθμιση. Εφόσον η καταβολή των εναπομεινάντων αυτών προστίμων συντελεσθεί εφάπαξ, τότε παρέχεται επιπλέον έκπτωση ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνολικού ποσού, το οποίον αντιστοιχεί στα εναπομείναντα αυτά πρόστιμα.

δ) Από τις καταστάσεις που έχουν βεβαιωθεί, μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ή πρόκειται να βεβαιωθούν, μέχρι και δώδεκα (12) μήνες από αυτή, χρηματικών οφειλών, οι οποίες προέρχονται, καθ΄ οιονδήποτε σωρευτικό συνδυασμό, από εν γένει μισθώματα, προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή των εναπομεινάντων μισθωμάτων σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, η δε καταβολή της πρώτης (1ης) από τις δόσεις αυτές, συντελείται συγχρόνως με την υποβολή αίτησης του υπόχρεου για υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή. Εφόσον η καταβολή των εναπομεινάντων αυτών μισθωμάτων συντελεσθεί εφάπαξ, τότε παρέχεται επιπλέον έκπτωση ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνολικού ποσού, το οποίο αντιστοιχεί στα εναπομείναντα αυτά μισθώματα.

ε) Από τις καταστάσεις που έχουν βεβαιωθεί, μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ή πρόκειται να βεβαιωθούν, μέχρι και δώδεκα (12) μήνες από αυτή, χρηματικών οφειλών, οι οποίες προέρχονται, καθ΄ οιονδήποτε σωρευτικό συνδυασμό, από φόρους, δικαιώματα, εισφορές, προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή των εναπομεινάντων φόρων και δικαιωμάτων και των εναπομεινασών εισφορών σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, η δε καταβολή της πρώτης (1ης) δόσης, συντελείται συγχρόνως με την υποβολή αίτησης του υπόχρεου για υπαγωγή στη ρύθμιση. Εφόσον η καταβολή των φόρων, των δικαιωμάτων και των εισφορών αυτών συντελεσθεί εφάπαξ, τότε παρέχεται επιπλέον έκπτωση ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνολικού ποσού, το οποίο αντιστοιχεί σε αυτά.

2. Σε όλες τις προαναφερόμενες προβλέψεις, σε περίπτωση παράλειψης καταβολής τριών δόσεων ανά έτος ρύθμισης, ο υπόχρεος απολύει το ευεργέτημα των ρυθμίσεων του παρόντος άρθρου και αναβιώνει η συνολική χρηματική οφειλή του, με επαναφορά στην αρχική της κατάσταση, η οποία καθίσταται καταβλητέα, αφού αφαιρεθούν τα ήδη καταβληθέντα ποσά.

3. Υπόχρεοι καταβολής χρηματικών οφειλών, όπως ανωτέρω αναφέρεται, οι οποίοι υπήχθησαν σε προηγούμενο του παρόντος καθεστώς ευεργετικών ρυθμίσεων, δύνανται να υπαχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του άρθρου αυτού, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης ενώπιον των οικείων Ο.Τ.Α., εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

4. Διοικητικές διαφορές και αμφισβητήσεις μεταξύ υπόχρεων καταβολής χρηματικών ποσών, ως ανωτέρω και οικείων Ο.Τ.Α., για τις οποίες ασκήθηκαν ένδικα βοηθήματα ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων, τα οποία δεν απεφάνθησαν αμετάκλητα, μέχρι και την έναρξη ισχύος του παρόντος, μπορούν να υπαχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του άρθρου αυτού, αφού προηγουμένως οι εν λόγω υπόχρεοι, παραιτηθούν από την άσκηση των ενδίκων αυτών βοηθημάτων, με αίτηση τους, η οποία κατατίθεται ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής επίλυσης διοικητικών διαφορών και προσκομίσουν εντός τριών εργασίμων ημερών τη σχετική βεβαίωση παραίτησης που χορηγείται αρμοδίως στους οικείους Ο.Τ.Α.

5. Εφόσον εκτός από τα ένδικα βοηθήματα της προηγούμενης παραγράφου έγιναν σωρευτικά και αιτήσεις διοικητικής συμβιβαστικής επίλυσης διαφορών και αμφισβητήσεων, κατά τις προβλέψεις του άρθρου 32 του Ν.1080/1980 (Α’246), όπως ισχύει, και δεν έχουν αποφανθεί οριστικά τα συμβούλια των οικείων Ο.Τ.Α. μέχρι και την έναρξη του παρόντος, τότε η δυνατότητα υπαγωγής στις ευεργετικές ρυθμίσεις του άρθρου αυτού, συντελείται με υποβολή σχετικής αίτησης παραίτησης των υπόχρεων από την άσκηση διαδικασίας συμβιβαστικής επίλυσης, που κατατίθεται στην αρμόδια επιτροπή. Οριστικές αποφάσεις των συμβουλίων των οικείων Ο.Τ.Α. που εκδόθηκαν επί των ως άνω αιτήσεων, μέχρι και την έναρξη ισχύος του παρόντος, ακυρώνονται, αφού προηγουμένως οι υπόχρεοι αιτηθούν την υπαγωγή τους στις ευεργετικές ρυθμίσεις του άρθρου αυτού, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προηγουμένου εδαφίου της παραγράφου αυτής και από τον χρόνο της υπαγωγής τους σε αυτές.
6. Χρηματικά ποσά για τις παραπάνω οφειλές που κατέβαλαν οι υπόχρεοι στους οικείους Ο.Τ.Α. δεν αναζητούνται.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria