Πολιτική κόντρα για την εισβολή των «26» στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης - OlaDeka

Πολιτική κόντρα για την εισβολή των «26» στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Νέα «κόντρα» ξέσπασε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την υπόθεση των 26 κατηγορούμενων για την εισβολή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης την ώρα της Θείας Λειτουργίας.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης απάλλαξε τους συλληφθέντες που κατηγορούνταν ότι εισέβαλαν στη Μητρόπολη ενώ  βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Έκρινε, όμως, ένοχους όσους αντιμετώπιζαν την κατηγορία της απείθειας, στους οποίους επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών, με 3ετή αναστολή.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου καταδικάστηκαν 19 άτομα, νεαρής ηλικίας, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε εγκληματολογική σήμανση στην Αστυνομία. Αντίθετα, απαλλάχθηκαν όλοι για το βασικό αδίκημα που τους αποδόθηκε, αυτό της «υβριστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια θρησκευτικής λατρείας».
Η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφωνώντας την απόφαση ως προς την κύρια πράξη, επισήμανε, ότι οι κατηγορούμενοι «δεν είχαν πρόθεση εξύβρισης του χώρου», προκαλώντας τον ενθουσιασμό των παρευρισκόμενων αλληλέγγυων. Όσοι καταδικάστηκαν άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πολιτικοί «διαξιφισμοί» 

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας καταδίκασε τις επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά διερωτήθηκε γιατί το κυβερνών κόμμα δεν έχει σχολιάσει καθόλου την εισβολή στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

 
Πολιτική κόντρα για την εισβολή των «26» στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

«Οι επιθέσεις αυτές είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα πράξεων ανομίας που ξεκινούν από καταλήψεις και βανδαλισμούς δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και χθες έφτασαν μέχρι την ακραία αθλιότητα προσβολής Ιερού Ναού» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, και συμπλήρωσε: «Για το τελευταίο αυτό γεγονός, που προσέβαλε βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν έχει εκδώσει καμιά ανακοίνωση καταδίκης. Η απαράδεκτη σιωπή τους είναι η εκκωφαντική επιβεβαίωση της ιδεολογικής – κομματικής ανοχής και κάλυψης που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους λεγόμενους “αντιεξουσιαστές”. Ο κ. Τσίπρας καλείται να βάλει, επιτέλους, τέλος στο “εκκρεμές”, που κινείται μεταξύ της κάλυψης και της ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία και της επιβεβλημένης από το νόμο ριζικής αντιμετώπισής της. Το ερώτημα είναι εάν τελικά το μπορεί»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στη δήλωση αυτή, υπογράμμισε  ότι το θέμα των θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν συνιστά αντικείμενο μικροπολιτικών παιχνιδιών και σκοπιμοτήτων.

«Καλούμε τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκο, να αφήσει κατά μέρος την επιχείρηση πολιτικοποίησης τέτοιων ζητημάτων», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος επανήλθε με νέα ανακοίνωση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα».

«Αρνείται επίμονα να απαντήσει σε κάτι πολύ απλό: Καταδικάζει τις χθεσινές πράξεις βεβήλωσης Ιερού Ναού από τους αυτοαποκαλούμενους “αντιεξουσιαστές”; Ναι ή όχι;» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

Ενόχληση από την Ιερά Σύνοδο 

Η απουσία «οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα υπουργούς» φαίνεται ότι ενόχλησε την Ιερά Σύνοδο, που μέσω ανακοίνωσής της εξέφρασε την δυσαρέσκειά της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση 

«Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όσα κοινοβουλευτικά κόμματα έσπευσαν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή, τη διακοπή της θείας λειτουργίας και τις πράξεις βίας κατά θρησκευτικών λειτουργών και πιστών μέσα στον Ιερό Ναό Αγ. Γρηγορίου Παλαμά, στη Θεσσαλονίκη χθες (31.7.2016). Επισημαίνουμε βεβαίως και την ως τώρα απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα υπουργούς.
Η εύγλωττη επίσης σιωπή επιστημονικών και ακτιβιστικών ενώσεων και συμβουλίων, που έχουν ως αντικείμενο τις δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα μας, δείχνει ότι μάλλον δεν σοκάρονται από τις βιαιοπραγίες, όταν στρέφονται κατά της ορθόδοξης χριστιανικής πλειοψηφίας. Οφείλουμε, τουλάχιστον, να τους αναγνωρίσουμε το προσόν της ειλικρίνειας.
Τέλος, στους ‘αντεξουσιαστές’, που νόμισαν ότι βεβηλώνοντας την κυριακάτικη προσευχή έδωσαν κτύπημα στην εξουσία, δεν θα απευθύνουμε τις καταδικαστικές δηλώσεις, που συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφού ουδείς πέτυχε να τους εμπνεύσει σεβασμό για οτιδήποτε στη ζωή τους, μόνο την λύπη μας διατυπώνουμε, λέγοντάς τους: Είστε η αποτυχία μας. Η αποτυχία μας ως κοινωνίας, ως σχολείου, ως οικογένειας, ως δημοκρατίας».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria