ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Νίκος Παναγιωτόπουλος: Κατ´ επανάληψη βρισκόμαστε μάρτυρες απώλειας του φυτικού πλούτου της περιοχής μας (Φώτο) - OlaDeka

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Κατ´ επανάληψη βρισκόμαστε μάρτυρες απώλειας του φυτικού πλούτου της περιοχής μας (Φώτο)

Κατ´ επανάληψη βρισκόμαστε μάρτυρες απώλειας του φυτικού πλούτου της περιοχής μας. Δυστυχώς αρκετά από τα ενδημικά φυτά του Γράμμου και όχι μόνο ,έχουν γίνει βορά για τους επιτήδειους εθνικούς γείτονες μας, που έχουν γνώσεις παράνομης συλλογής άλλα και εξαγωγής από την χώρα τους. Με αποτέλεσμα να ξεκληρίζονται ολόκληρες φυτοκοινωνίες στο βωμό του εύκολου κέρδους για τον τελικό αποδεκτή εταιρείες παγκόσμιου φήμης ,που δραστηριοποιούνται σε φαρμακευτικά σκευάσματα η σε σκευάσματα καλλωπισμού.

Τελευταία έπεσε στην αντίληψη μας ακόμη ενα φυτό που ενδημεί στην περιοχή μας για προστεθεί και αυτο στην λίστα τον περίπου δέκα φυτών που λυμαίνονται σε μεγάλες ποσότητες απο επιτήδειους .Το φυτό που αναφερόμαστε ειναι το sempervivum heuffelii που ανήκει στην οικογένεια των Crassulaceae πολυετές σπάνιο και προστατευόμενο είδος απο το ΠΔ 67/81 , φυτό με θεραπευτικής αξίας αλλα και δεμένο με τους ανθρώπους απο την αρχαιότητα έως και σήμερα . Το όνομα του σημάνει semper vivo( Zει για πάντα) σύμφωνα με το μύθο ο Δίας πρόσφερε το φυτό στους ανθρώπους για να προστατεύονται από τους κεραυνούς και τη φωτιά.
Γνωρίζοντας ότι ο φυσικός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο αλλά και επιστημονικό για τις επόμενες γενιές καλούμε την συστράτευση όλων μας, εμποδίζοντας αυτές τις ληστρικές επιδρομές απο όπου και αν προέρχονται . Η Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος θα προχωρήσει εγγράφως σε εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ελεγκτικούς φορείς τονίζοντας για μια ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η φύλαξη του ορεινού θησαυρού μας.

13933160_1239845449360461_1417506875_n
Για την Ε.Π.Π Καστοριάς Νίκος Παναγιωτόπουλος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria