Γερμανικές αποζημιώσεις: ”Το θέμα είναι ανοιχτό” λέει Γερμανός ειδικός - OlaDeka

Γερμανικές αποζημιώσεις: ”Το θέμα είναι ανοιχτό” λέει Γερμανός ειδικός

Ο Nτομινίκ Χάιλιχ, ειδικός για θέματα Ευρώπης του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό δάνειο με συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται  στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου Neues Deutschland (ND). Προτείνει, μάλιστα, την σύσταση κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής του γερμανικού και του ελληνικού κοινοβουλίου, ώστε να εξευρεθεί μια λύση στο ανοικτό, όπως το χαρακτηρίζει, θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων τις οποίες διεκδικεί η Ελλάδα. “Πρέπει επιτέλους η γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να αποφεύγει τη συζήτηση και να διαγράφει με μιας δίκαιες διεκδικήσεις “, είπε χαρακτηριστικά.

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι τώρα τις διεκδικήσεις της Ελλάδας, αλλά ο Nτομινίκ Χάϊλιχ ζητά “να ακουστούν επιτέλους από το Βερολίνο οι διεκδικήσεις που διατυπώνονται από την ελληνική κυβέρνηση και να ληφθούν σοβαρά υπόψη”.

Η Γερμανία “είχε πάντα δυσκολίες” με την αντιμετώπιση των ναζιστικών εγκλημάτων, όπως είπε στην εφημερίδα του Βερολίνου και πρόσθεσε ότι έχει ήδη “καθυστερήσει πολύ το να επικρατήσει επιτέλους μια άλλη νοοτροπία, το να βρει το δρόμο της μια ανθρωπιστική νοοτροπία στο πολιτικό Βερολίνο”.

Δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο δεν γνωρίζει την παραγραφή πολεμικών αποζημιώσεων, η απόρριψη ανάλογων διεκδικήσεων της Ελλάδας είναι απαράδεκτη κατά τον αριστερό ειδικό. Υπενθύμισε δε ότι αμφιβολίες για την απορριπτική στάση του Βερολίνου έχουν εκφραστεί και από την γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Μπούντεστακ / του γερμανικού κοινοβουλίου το 2013. “Εάν η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ως οριστικά λήξαντα τα θέματα του αναγκαστικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων τότε αυτό είναι κυνικό”, εκτιμά ο Ντομινίκ Χάιλιχ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria