Ανενημέρωτοι και αντιπολιτευόμενοι...για την φιλοξενία προσφύγων στην Καστοριά - OlaDeka

Ανενημέρωτοι και αντιπολιτευόμενοι…για την φιλοξενία προσφύγων στην Καστοριά

Του Σπύρου Κουταβα

Με αφορμή την έλευση πενήντα προσφύγων στην Καστοριά στα πλαίσια του προγράμματος προσωρινής φιλοξενίας που υλοποιεί η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, η τοπική ηγεσία της Καστοριάς  φάνηκε όχι απλά αιφνιδιασμένη αλλά επιεικώς “αδιάβαστη”. Ακούστηκαν απαράδεκτες κραυγές, διαμαρτυρίες με έντονο ξενοφοβικό προφίλ, έντονο πολιτικό αντιπολιτευτικό παιχνίδι και όλα αυτά χωρίς ντροπή πάνω στο  βαρύ φορτίο του προσφυγικού. Σταχυολογώντας επιγραμματικά μερικές από τις τοποθετήσεις των αυτιοδιοικητικών προσωπικοτήτων και ευρωβουλευτών.

Η βουλευτής  Μαρία Αντωνίου ΝΔ ανοιξε πρώτη τον κύκλο των δηλώσεων με μια σκληρή ανακοίνωσηπου έλεγε ότι «έφεραν νύκτα και κρυφά τους πρόσφυγες η παράτυπους μετανάστες (ναι, έτσι γράφει στο δελτίο τύπου, παράτυποι μετανάστες!) στην Καστοριά όπως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα»

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος παρότι γνώριζε την προγενέστερη επίσκεψη της Υπατης αρμοστίας στην περιοχή στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο όπου συμφωνήθηκε σχεδόν η φιλοξενία δήλωνε δημοσίως ότι η  “Η Ύπατη Αρμοστεία λογάριασε χωρίς τον …ξενοδόχο” και συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη με τους δημάρχους για να αντιμετωπίσει το θέμα.  Το κοινό δελτίο τύπου των δημάρχων είναι εκτός πραγματικότητας όπου ανάμεσα στα άλλα κοινότυπα ζητά να τους κοινοποιηθεί  το συμφωνητικό συνεργασίας  της Ύπατης αρμοστείας και του ξενοδόχου!

Η Ολυμπία Τεληγιωρίδου ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη της αυθόρμητη δήλωση είπε ότι «..δεν ξέρω τίποτα, να ενημερωθώ». Βέβαια πώς να ήξερε για κάτι που δεν σχεδιάζεται ούτε σε επίπεδο υπουργείου.

Ο Ευρωβουλευτής της ΧΑ Ελευθέριος Συναδινός εκπλήσσεται που ένας κλασσικός δεξιός της Καστοριάς οργανωμένος στην ΝΔ συμφώνησε να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο ξενοδοχείο του και διερωτάται «εάν έχει ενημερώσει το κόμμα της ΝΔ». Βέβαια ένας Χρυσαυγίτης δεν θα μπορούσε να ξεχάσει ποτέ τους πιθανούς κινδύνους « εάν υπάρχουν μεταξύ αυτών πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία;»

Η περιφερειακή σύμβουλος και δικηγόρος Αγνή Κανδύλη Μυκονιάτη δήλωσε ότι είχε ως πιο πρόσφατη εμπειρία. Και απ’ότι φαίνεται στο θέμα του προσφυγικού προβλήματος  η συγκεκραμένη κυρία ως εμπειρία έχει  μόνο την αντιπαράθεση στο περιφερειακό συμβούλιο και την αστεία παρουσία του εντεταλμένου συμβούλου Η. Κατανα. «Ας μη μιλάμε για αιφνιδιασμό! Ανίκανοι είναι!» σχολίασε δεικτικά

Η Χριστίνα Λαπόρδα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ δεν άντεξε να μείνει απέξω από το χορό των δηλώσεων του και επανέλαβε με πιο ευγενικό και κόσμιο τρόπο άχρηστες κοινοτυπίες όπως «Η αδιαφορία για τις προβλεπόμενες διαδικασίες είναι ενδεικτική της ανοργανωσιάς, της απαξίωσης των θεσμών και φορέων……Είναι ευθύνη της πολιτείας να ενημερώσει τους φορείς πόσοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν στην περιοχή μας, πόσο χρόνο θα παραμείνουν ,,»

Οι παραπάνω παράγοντες του τόπου σ’ένα ευαίσθητο πρόβλημα της χώρας φάνηκαν λίαν επιεικώς ανενημέρωτοι. Από την θέση που κατέχουν θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες παρακολουθεί από κοντά το θέμα εδώ και μια τετραετία και ότι η Υ.Α. ηρθε με πιο ενεργό ρόλο στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι, η Ύπατη Αρμοστεία  δεσμεύτηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στις 25 Οκτωβρίου 2015 «να δημιουργήσει 20.000 θέσεις στέγασης σε ιδιωτικούς χώρους για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων».  

Το πρόγραμμα Παροχής Στέγασης στο πλαίσιο της Μετεγκατάστασης περιλαμβάνει τη δημιουργία θέσεων υποδοχής σε αυτόνομα διαμερίσματα, σε ξενοδοχεία/άλλα κτίρια, φιλοξενία σε οικογένειες.

Η ΥΑ βέβαια δεν έχει την αρμοδιότητα αλλά ούτε την διάθεση -και ορθώς φυσικά-  κάθε φορά που κλείνει μια συμφωνία με επιχειρηματίες η μεμονωμένους πολίτες για την φιλοξενία προσφύγων να την θέτει προς έγκριση στο γραφείο του εκάστοτε αντιπεριφερειάρχη δημάρχου βουλευτή κλπ. Εχει αναλάβει δεσμεύσεις για το προσφυγικο απέναντι στην χώρα που την κάλεσε και στους εταίρους μας  στη σύνοδο κορυφής που αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν το εργο της.

Η Ύπατη αρμοστεία πριν από ένα μήνα πέρασε από την δυτική Μακεδονία και μίλησε με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών στους οποίους ανακοίνωσε το έργο που προετοιμάζει και επόπτευσε χώρους πιθανούς για φιλοξενία (vetonews 25-08-2016). Ας μην κάνουν τους αιφνιδιασμένους ορισμένοι.

6f39f38ae406ef9c95929fe5f9cd4756_L

Οι στάση του Σωτήρη  Αδαμοπουλου και των τριών  δημάρχων της Καστοριάς δημιουργούν θλίψη για την ποιότητα της αυτοδιοίκησης. Για τούς δε υπόλοιπους δηλωσίες θα μπορούσαν να λύσουν τις όποιες απορίες τους διαβάζοντας την ανακοίνωση της ύπατης αρμοστείας από την σελίδα της στο διαδίκτυο η παρακολουθώντας την επικαιρότητα όπου πχ σε περιοχές της χώρας όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήδη τρέχει το πρόγραμμα ενοικίασης ξενοδοχείων και στέγης σε κατοικίες πολιτών.

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria