Παρέμβαση Τσίπρα για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens - OlaDeka

Παρέμβαση Τσίπρα για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Πρωτοβουλία για να προχωρήσει άμεσα η εκδίκαση των υποθέσεων Siemens ανέλαβε η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλο και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί αύριο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παραλήψεις ή ευθύνες που οδήγησαν στην επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση», αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου, αναθέτοντας την έρευνα στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαϊρη.

 

Συνεχίζεται η κόντρα 

Η κόντρα για το φιάσκο της υπόθεσης Siemens συνεχίζεται και σήμερα, με πηγές της Εισαγγελίας Εφετών να απαντούν στις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκαν μετά από την χτεσινή επ’ αόριστον αναβολή της δίκης.

epa05021851 (FILE) A file photo dated 07 March 2015 showing parts of Siemens administration building reflected in the lettering 'Siemens' in Berlin, Germany. Shares in German industrial giant Siemens jumped more than 2 per cent on 12 November 2015 after it launched a 3-billion-euro (3.2-billion-dollar) share-buyback programme and set out a positive business outlook for 2016. Fourth-quarter profit from Siemens' industrial businesses - which analysts see as a key measure of the group's performance - rose 9 per cent to 2.5 billion euros compared with 2.25 billion in the same period last year, said the company, whose fiscal year runs to the end of September. The quarterly rise in earnings was despite the economic slowdown under way in the company's key markets in emerging economies, notably China.  EPA/PAUL ZINKEN

Πηγές της Εισαγγελίας Εφετών διέρρεαν σήμερα ότι οι κλήσεις επιδόθηκαν στους κατηγορούμενους χωρίς την ολοκληρωμένη μετάφραση για να διακοπεί ο χρόνος των παραγραφών.

Πιο συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών επισημαίνουν πως δεν υπήρξε εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015 καθώς οι μεταφράσεις παραδόθηκαν τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει, όπως λένε στο Εφετείο.

Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές της Εισαγγελίας επισημαίνουν ότι προχώρησε στον προσδιορισμό της δίκης χωρίς της γερμανικές και γαλλικές μεταφράσεις ώστε να προχωρήσει σε επιδόσεις κλήσεων σε δίκη και έτσι να διακόψει το χρόνο των παραγραφών. Αυτό, άλλωστε, ορίζει και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, που προβλέπει ότι η παραγραφή αναστέλλεται μετά την επίδοση κλήσης ή κλητηρίου θεσπίσματος.

Κατά την άποψη που φαίνεται να επικράτησε στην Εισαγγελία Εφετών, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν θα δεχόταν τις όποιες ενστάσεις των κατηγορουμένων περί ακυρότητας της επίδοσης.

Óôçí Åéóáããåëßá ôïõ Áñåßïõ ÐÜãïõ, ï õðïõñãüò Äéêáéïóýíçò Íßêïò Ðáñáóêåõüðïõëïò êáé ï áíáðëçñùôÞò õðïõñãüò Ðñïóôáóßáò ôïõ Ðïëßôç Íßêïò Ôüóêáò, ãéá íá êáôáèÝóïõí ãéá ôçí õðüèåóç Ðáíïýóç, ÔåôÜñôç 11 Íïåìâñßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Όπως μάλιστα αναφέρουν πηγές του Εφετείου, η Εισαγγελίας είχε «απόλυτη βεβαιότητα» πως οι ενστάσεις θα απορρίπτονταν καθώς υπήρχε προηγούμενο με δίκη Τούρκων υπηκόων, κατηγορούμενων για υπόθεση τρομοκρατίας. Τότε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε ανάλογες ενστάσεις κρίνοντας πως δεν απαιτείται επίδοση μεταφρασμένου βουλεύματος εφόσον προηγήθηκαν απολογίες στον ανακριτή.

Να σημειωθεί πως με την χθεσινή του απόφαση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε πως η μη παράδοση μεταφρασμένου βουλεύματος συνιστά ακυρότητα ενώ αποδέχθηκε πλήρως τις αιτιάσεις των συνηγόρων των αλλοδαπών κατηγορουμένων της SIEMENS πως με το βούλευμα διαφοροποιήθηκαν κάποιες κατηγορίες σε σχέση με αυτές για τις οποίες απολογήθηκαν στους ανακριτές οι Γερμανοί κατηγορούμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γαλλοελβετός κατηγορούμενος δεν έχει απολογηθεί καν στους ανακριτές που χειρίστηκαν την υπόθεση της «8002».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria