Μέρκελ: «Θα βρούμε τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα στο Μόναχο» - OlaDeka

Μέρκελ: «Θα βρούμε τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα στο Μόναχο»

«Θα βρούμε τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα στο Μόναχο και δεν θα ησυχάσουμε έως ότου γνωρίζουμε και πώς ακριβώς ριζοσπαστικοποιήθηκε ο δράστης στο Βίρτσμπουργκ», υποσχέθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε διάγγελμά της αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας στην Καγκελαρία. Εξέφρασε δε την βαθιά οδύνη της για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

«Όλοι μας θρηνούμε με βαριά καρδιά για εκείνους που δεν θα επιστρέψουν ποτέ πια στις οικογένειές τους. Στις οικογένειες, στους γονείς και τα παιδιά, στους οποίους σήμερα όλα φαίνονται άδεια και χωρίς νόημα, λέω προσωπικά, αλλά και εξ ονόματος πάρα πολλών ανθρώπων στην Γερμανία: συμμεριζόμαστε τον πόνο σας. Σας σκεφτόμαστε. Υποφέρουμε μαζί σας. Οι σκέψεις μας ανήκουν και στους τραυματίες. Να αναρρώσουν γρήγορα και προ πάντως πλήρως και να βρουν όλη τη στήριξη που χρειάζονται για αυτό», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και σημείωσε ότι όλες οι πρόσφατες επιθέσεις, τόσο στη Γερμανία όσο και στη Νίκαια, πραγματοποιήθηκαν σε μέρη όπου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας. «Έτσι μπορώ να καταλάβω τον καθένα που πηγαίνει επιφυλακτικός σε μια συγκέντρωση και στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει το αν θα είναι ασφαλής», συνέχισε η καγκελάριος και τόνισε ότι σε τέτοιες στιγμές αυτό που μπορεί να μας δώσει λίγη αισιοδοξία είναι από τη μία πλευρά «οι σπουδαίες δυνάμεις ασφαλείας μας» και από την άλλη η ελευθερία και η ανθρωπιά της κοινωνίας μας.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που κατέβαλαν χθες το βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις του Μονάχου, της Βαυαρίας αλλά και της Ομοσπονδίας και επαίνεσε τον επαγγελματισμό και την ψυχραιμία με την οποία χειρίστηκαν την κατάσταση, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους πολίτες στο Μόναχο που ακολούθησαν με ηρεμία τις οδηγίες των αρχών, στήριξαν ο ένας τον άλλον και άνοιξαν τα σπίτια τους σε ξένους που ζητούσαν καταφύγιο. «Με τον τρόπο τους έδειξαν πώς συμβιώνουμε σε μια ελεύθερη κοινωνία ανθρωπιάς. Και ακριβώς σε αυτά τα στοιχεία βρίσκεται η μεγαλύτερή μας δύναμη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, η οποία ευχαρίστησε και τους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους που έσπευσαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην Γερμανία.«Είναι καλό να ξέρεις ότι υπάρχει και μεταξύ των εθνών αυτή η αλληλεγγύη και ότι έχουμε πολλούς φίλους στον αγώνα κατά της βίας και της τρομοκρατίας», προσέθεσε, για να ολοκληρώσει το διάγγελμά της δεσμευόμενη ότι το κράτος και οι υπηρεσίες ασφαλείας του «θα συνεχίσουν να κάνουν το παν προκειμένου να διαφυλάξουν την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των ανθρώπων στην Γερμανία»

Η χθεσινή αιματηρή επίθεση στο Μόναχο δε συνδέεται με τους πρόσφυγες, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση του δράστη με το Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε το Σάββατο ο αρχηγός της αστυνομίας της Βαυαρίας. Οπως διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου, πρόκειται για «κλασικη περίπτωση διαταραγμένου ατόμου», ενώ συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατία, θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα.

Επιβεβαίωσε ακόμη ότι ο δράστης είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μόναχο, όπου ήταν μαθητής, χωρίς να έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές ή να υπάρχει ποινικό ιστορικό εις βάρος του. Στο δωμάτιό του, όπως γνωστοποίησε, εντοπίστηκε βιβλίο που αναφερόταν σε μαζικές δολοφονίες, ενώ λάμβανε ψυχιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη.

Η ανάκριση άρχισε με την αστυνομία να προσεγγίζει τους ανθρώπους που γνώριζαν τον δράστη. Οι αρχές εντόπισαν επίσης 300 σφαίρες στο σακίδιο τού, ενώ ήταν οπλισμένος με πιστόλι 9 χιλιοστών.

Οπως ανακοινώθηκε και επίσημα, κατά την επίθεση έχασαν τη ζωή τους συνολικά δέκα άτομα (μεταξύ τους και ο δράστης)  και 27 τραυματίστηκαν. Από τους νεκρούς, οι περισσότεροι είναι νεαροί ηλικίας 14-20 ετών, ενώ μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός.

Οι αστυνομικές αρχές γνωστοποίησαν επίσης, ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, κάποιο σημείωμα αυτοκτονίας, ενώ οι γονείς των παιδιών που βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο, ήταν ανήμποροι να βοηθήσουν την αστυνομία εξαιτίας του σοκ που είχαν υποστεί.

Βίντεο ντοκουμέντο

Εν τω μεταξύ, ενα βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και γυρίστηκε από ένα άλλο πιο ψηλό γειτονικό κτίριο δείχνει -σύμφωνα και με την αστυνομία- τον δράστη της αιματηρής επίθεσης σε ένα πάρκινγκ. Ο ένοπλος δράστης ακούγεται να φωνάζει μεταξύ άλλων :

«Eίμαι Γερμανός. Σταματήστε τη λήψη». Λέει επίσης πως είναι ένας από τους μεγαλωμένους σε «περιοχή επιδομάτων ανεργίας», ότι έχει νοσηλευθεί σε νοσοκομείο, ότι υπέστη mobbing και θα «σας καθαρίσω όλους»

Ο ένοπλος ουρλιάζει σε άψογα γερμανικά: «Εξ αιτίας σας έχω υποστεί επί 7 ολόκληρα χρόνια ψυχολογική βία (mobbing) και τώρα πρέπει να αγοράσω ένα όπλο για να σας καθαρίσω όλους». Όταν ο άντρας με το βίντεο τον βρίζει «βρωμοξένο», εκείνος απαντά «Είμαι Γερμανός. Σταμάτα το βίντεο. Γεννήθηκα εδώ (…δεν ακούγεται καθαρά) σε περιοχή επιδομάτων ανεργίας (…δεν ακούγεται καθαρά)… νοσηλεύτηκα σε νοσοκομείο (…δεν ακούγεται καθαρά) και δεν έχω κάνει τίποτα».

Στο σημείο αυτό σταματά η εικόνα, ακούγονται οι σφαίρες, άνθρωποι να ουρλιάζουν πανικόβλητοι και οι σειρήνες των περιπολικών. Το κινητό στρέφεται ξανά στο πάρκινγκ, ο ένοπλος είναι πάλι εκεί και πυροβολεί ξανά γύρω- γύρω. Μετά σταματά η λήψη.

Εκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και του υπ. Εσωτερικών

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση για τη διαχείριση της κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, διέκοψε το ταξίδι του προς τις ΗΠΑ και επιστρέφει στο Βερολίνο.

Ο σύμβουλος της καγκελαρίου, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι καμία θεωρία γύρω από την επίθεση δεν μπορεί να αποκλεστεί και μετέφερε εκ μέρους της Α. Μέρκελ ότι «η σκέψη της είναι στις οικογένειες των θυμάτων».  Ανακοίνωσε, επίσης,ότι  το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκληθεί το Σάββατο στο Βερολίνο, υπό την προεδρία της καγκελαρίου Μέρκελ.

Στο Συμβούλιο θα πάρουν μέρος η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μούλερ και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ

Επίσης, μέσω εφαρμογής για κινητά οι αρχές του Μονάχου ειδοποίησαν τους πολίτες οτι η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ μέσω του Twitter, με το hashtag #OffeneTür, μπορούν να βρουν ασφαλές μέρος στην πόλη.

Την ίδια ώρα οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου».

 Ομπάμα: «Θα προσφέρουμε όποια βοήθεια χρειαστεί.»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στη Γερμανία

«Δεν ξέρουμε ακόμα τι έχει συμβεί, αλλά οι καρδίες μας συμπάσχουν με όσους έχουν τραυματιστεί. Θα προσφέρουμε όποια βοήθεια χρειαστεί.»

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των γερμανικών αρχών.

Το State Department εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους αμερικανούς υπήκοους που βρίσκονται στο Μόναχο να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος  Γ.Γκάουκ δήλωσε για την επίθεση:

«Η δολοφονική επίθεση στο Μόναχο με συγκλονίζει βαθύτατα. Η σκέψη μου βρίσκεται σε όλα τα θύματα και σε όλους όσοι είτε πενθούν, είτε φοβούνται για ένα αγαπημένο πρόσωπο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και πρόσθεσε ότι συμπαρίσταται «σε όσους βρίσκονται σε υπηρεσία προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπους και να σώσουν ζωές».

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον γερμανικό λαό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είναι η βία το μέλλον της Ευρώπης» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Τον αποτροπιασμό και την καταδίκη του για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το συμβάν έρχεται λίγες μέρες μετά την επίθεση ανήλικου Αφγανού σε βαγόνι περιφερειακού τρένου στη Γερμανία.

Για περισσότερες πληροφορίες  μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το Ελληνικό Προξενείο στο: 0049 174 674 48 98

REUTERS, BBC, ΑΠΕ

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria