ΗΠΑ: Σκότωσαν πέντε ενστόλους εκδικούμενοι εκτελέσεις αφροαμερικανών - OlaDeka

ΗΠΑ: Σκότωσαν πέντε ενστόλους εκδικούμενοι εκτελέσεις αφροαμερικανών

vid+pics

Νεκρός είναι ένας εκ των υπόπτων για την επίθεση κατά αστυνομικών στο Ντάλας, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο ύποπτος αυτοτραυματίστηκε με το όπλο του, ενώ βρισκόταν ταμπουρωμένος σε γκαράζ και πυροβολούσε κατά των αστυνομικών που διαπραγματεύονταν μαζί του. Νωρίτερα, είχαν πέσει νεκροί πέντε αστυνομικοί από πυρά ενόπλων και ελεύθερων σκοπευτών. Της στοχοποίησης των αστυνομικών είχαν προηγηθεί δύο, μέσα σε ένα 24ωρο, φονικές επιθέσεις αστυνομικών με θύματα αφροαμερικανούς -η μία στη Λουιζιάνα η άλλη στη Μινεσότα- οι οποίες προκάλεσαν σάλο στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία του Ντάλας συνέλαβε τρεις υπόπτουςγια την επίθεση κατά των αστυνομικών, ενώ εντόπισε και τον τέταρτο ο οποίος για αρκετές ώρες-μέχρι να πέσει νεκρός- είχε ταμπουρωθεί σε γκαράζ και σποραδικά πυροβολούσε κατά των αστυνομικών, ενώ υποστήριζε ότι είχε τοποθετήσει βόμβες σε πολλά σημεία της πόλης, φωνάζοντας ότι “πλησιάζει το τέλος”.

Κοντά στο γκαράζ πάντως οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα ύποπτο πακέτο, το οποίο εξέτασε η ειδική μονάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν,κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας με θύματα Αφροαμερικανούς, ένοπλοι μεταξύ των οποίων και  δύο ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον έντεκα αστυνομικών, πέντε εκ των οποίων έπεσαν νεκροί, ενώ έξι ακόμη τραυματίστηκαν.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι επρόκειτο για συντονισμένη επίθεση, που έφεραν σε πέρας τέσσερα άτομα.

Συγκλονιστικό είναι ένα ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια η στιγμή της επίθεσης σε έναν αστυνομικό, με τον ένοπλο να τον αιφνιδιάζει και να τον πυροβολεί εν ψυχρώ.

Τη στιγμή των πυροβολισμών κατέγραψε με την κάμερα του κινητού του ακόμη ένας πολίτης, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο κτίριο του κολεγίου El Centro τη στιγμή της επίθεσης. Ακούγονται οι ήχοι των πυροβολισμών, οι σειρήνες των περιπολικών, αλλά και οι αστυνομικοί που τον προτρέπουν να εγκαταλείψει τον χώρο για την ασφάλειά του, ενώ ο ίδιος, ακούγεται να λέει στους διαδικτυακούς του φίλους να μην ανησυχούν γιατί είναι καλά.

Νωρίτερα, μέσω Twitter η αστυνομία δημοσιοποίησε τη φωτογραφία ενός άνδρα τον οποίο χαρακτήριζε ως ύποπτο για τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών.

Όμως οι αστυνομικοί υπέπεσαν σε γκάφα, καθώς όπως αποδείχθηκε, ο συγκεκριμένος άνδρας δεν είχε σχέση με το φονικό περιστατικό. Ο νεαρός Μαρκ Χιουζ ανακρίθηκε από τις αρχές ωστόσο δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όντως είχε κάποια εμπλοκή στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών και αφέθηκε ελεύθερος.

Μόλις ακούστηκαν οι πυροβολισμοί το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα με θύματα αφροαμερικανούς, άρχισε να τρέχει για να προστατευθεί, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουνσκηνές χάους και πανικού, όπως φαίνεται και από τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, ενώ τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν την ανάπτυξη πάνοπλων αστυνομικών που λαμβάνουν θέσεις μάχης πίσω από οχήματα. Παράλληλα έγινε γνωστό πως εκδόθηκε οδηγία για προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από το κέντρο του Ντάλας.

Μέτρα πήρε και το Facebook που ενεργοποίησε την εφαρμογή προσωπικής ασφάλειαςsafety check.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ωστόσο όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έχει ζητήσει να ενημερώνεται διαρκώς για όλες τις εξελίξεις.

“Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί με την αστυνομική κοινότητα του Ντάλας, καθώς αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν το βράδυ”, δήλωσε ο κυβερνήτηςΓκρεγκ Άμποτ σε ανακοίνωσή του.

Η φονική επίθεση κατά των αστυνομικών θεωρείται πράξη εκδίκησης για τους θανάτους δύο αφρομερικανών από αστυνομικά πυρά τα τελευταία 24ωρα, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι τα πρόσφατα περιστατικά υπογραμμίζουν ένα «σοβαρό πρόβλημα» της αμερικανικής κοινωνίας.

«Το να παραδεχθούμε ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα δεν αντίκειται σε καμία περίπτωση στον σεβασμό που νιώθουμε και την αναγνώρισή μας προς του την τεράστια πλειονότητα των αστυνομικών οι οποίοι διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να μας προστατεύσουν καθημερινά» επισημαίνεται σε ανακοίνωση μετά τον θάνατο την Τρίτη του Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ στη Λουιζιάνα και τον θάνατο χθες Τετάρτη του Φιλάντο Καστίλε στο Φάλκον Χάιτς στη Μινεσότα.

Έρευνα για τον φόνο Αφροαμερικανού στη Λουιζιάνα

Επίσημη έρευνα θα ξεκινήσουν οι ομοσπονδιακές Aρχές των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία ενός Αφροαμερικανού πλανόδιου πωλητή, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από δύο αστυνομικούς στη Λουιζιάνα.

Το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας, έχει καταγραφεί και σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και δείχνει δύο λευκούς αστυνομικούς, στελέχη του τμήματος του Μπατόν Ρουζ, της πρωτεύουσας της Λουιζιάνας, να προσπαθούν να συλλάβουν το θύμα στον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα με αυτό το βίντεο όπου δεν καταγράφεται όλη η ακολουθία των γεγονότων, ο άνδρας μοιάζει να αντιστέκεται στους αστυνομικούς, που τον διατάσσουν να πέσει στο έδαφος. Ένας εξ αυτών τον ρίχνει με τη βία κάτω, ενώ ο συνάδελφός του τον βοηθάει καθώς επιχειρεί να τον ακινητοποιήσει. «Είναι οπλισμένος!»ακούγεται κάποιος να φωνάζει. Οι δύο αστυνομικοί βγάζουν τα όπλα τους και ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί.

Η αστυνομία του Μπατόν Ρουζ αναγνώρισε το θύμα ως τον Άλτον Στέρλινγκ, ηλικίας 37 ετών. Πωλούσε CD στον χώρο στάθμευσης ενός καταστήματος. Το περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη και η αστυνομία επενέβη έπειτα από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα όπου ένας άγνωστος υποστήριζε ότι τον απειλούσε άνδρας με πιστόλι, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Κατακραυγή για τον φόνο αφροαμερικανού και στη Μινεσότα

Σοκ έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το δεύτερο περιστατικό φονικής βίας από αστυνομικούς με θύμα αφροαμερικανό, στη Μινεσότα, όπου ό, τι συνέβη κατεγράφη live από τη σύντροφο του θύματος. Συγκεκριμένα, μέσω live streaming στο facebook διακρίνεται ο αστυνομικός να πυροβολεί εν ψυχρώ τον 32χρονο σύντροφό της μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα τον νεαρό αφροαμερικανό και έχει ήδη τεθεί εκτός υπηρεσίας, όπως και ο συνάδελφός του που ενεπλάκη στο επεισόδιο.

Πάντως ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Μινεσότας, Μαρκ Ντέιτον δήλωσε πως δεν πιστεύει πως ο Αφροαμερικανός που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά χθες κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου της τροχαίας θα είχε την ίδια μεταχείριση αν ήταν λευκός.«Θα συνέβαινε αυτό αν ο οδηγός και οι επιβαίνοντες στο όχημα ήταν λευκοί; Δεν πιστεύω», δήλωσε ο Ντέιτον στους δημοσιογράφους. «Αυτό το είδος του ρατσισμού υφίσταται και είναι καθήκον όλων μας να δεσμευτούμε και να διασφαλίσουμε πως δεν συνεχίσει να υπάρχει», πρόσθεσε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria