Ερντογάν προς ΗΠΑ: Παραδώστε μας τον «τρομοκράτη» Γκιουλέν! - OlaDeka

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Παραδώστε μας τον «τρομοκράτη» Γκιουλέν!

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Είτε να απελάσουν τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, είτε να τον εκδώσουν στην Τουρκία κάλεσε ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν τις ΗΠΑ, σε νέα ομιλία του από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

“Παραδώστε μας τον “τρομοκράτη” Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές” δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι ο Γκιουλέν κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Επίσης, ζήτησε ενότητα μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της χώρας. “Εύχομαι ο Θεός να δείξει έλεος σε όλους τους μάρτυρες μας. Εγώ δεν κάνω διάκριση μεταξύ τους” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Γι αυτά τα γεγονότα είναι υπεύθυνη μια μειοψηφία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα θα υπάρξει κάθαρση”.

“Αυτή η “παράλληλη δομή” δε δίστασε να βομβαρδίσει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εναντιον τους” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παραλληλα, κάλεσε το λαό να παραμείνει ενωμένος και τόνισε “είμαστε ένα έθνος σε μια πατρίδα”.

Ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του που φώναζε υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής, ανέφερε ότι τέτοιου είδους αιτήματα ενδεχομένως θα συζητηθούν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα.

 
Ερντογάν προς ΗΠΑ: Παραδώστε μας τον «τρομοκράτη» Γκιουλέν!

Χαμογελαστός και ήρεμος, ο Ερντογάν τόνισε ότι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης διαπράχθηκε από μια μειονότητα των ενόπλων δυνάμεων.

“Οι ένοπλες δυνάμεις είναι δικές μας, όχι εκείνες της παράλληλης δομής. Εγώ είμαι ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων”, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο δίκτυο του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι υποδαύλισε το πραξικόπημα όπως και άλλες απόπειρες ανατροπής του.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του επικεφαλής του τουρκικού κράτους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Άγκυρα ότι τίποτα δεν έχει προς το παρόν λήξει και προέτρεψε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης να παραμείνουν στους δρόμους.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι ξεκαθάρισε σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ, βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα του, ωστόσο δεν συζήτησε ευθέως το ενδεχόμενο της έκδοσής του στην Τουρκία.

«Το ζήτημα της έκδοσης δεν αναφέρθηκε ευθέως στην χθεσινή μας συζήτηση. Εντούτοις, το επανέλαβα ευθέως ότι όλο αυτό ήταν μια απόπειρα του Γκιουλέν, που διαμένει στην χώρα τους, και της δομής (που έχει αναπτύξει) στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στην Άγκυρα.

Sημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει “εκκαθάριση” στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του από την επιρροή των υποστηρικτών του Γκιουλέν.

«Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η εκκαθάριση οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας θα είναι ισχυρότερες, οι στρατιώτες μας θα είναι δυνατότεροι, παρέχοντας καλύτερη στήριξη και συντονισμό στο ΝΑΤΟ» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι στρατιώτες στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και ότι υπήρξαν συλλήψεις.

«Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι επιχειρήσεις, θα συνεχίσουμε τη μάχη μας εναντίον του Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) είτε σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη του συνασπισμού είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θα επαναλάβουμε τη συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria