Τσίπρας: Το χρέος καθίσταται βιώσιμο και η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη αδιαμφισβήτητη - OlaDeka

Τσίπρας: Το χρέος καθίσταται βιώσιμο και η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη αδιαμφισβήτητη

«ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2016»

Στην επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας να θωρακιστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης αναφέρθηκε σε ομιλία του στη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016» ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι χάρη στην επίμονη διαπραγμάτευση το ζήτημα του χρέους τίθεται πλέον σε ρεαλιστική βάση. 

«Το χρέος καθίσταται βιώσιμο και η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη αδιαμφισβήτητη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το Grexit φεύγει τελείως από το τραπέζι. Τόνισε δε, ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης «κλείνει και ο κύκλος της ύφεσης».

Αναφερόμενος στους Έλληνες πλοιοκτήτες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, διορατικότητα και καινοτομία στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων.

Μάλιστα, υπογράμμισε την συνεισφορά των Ελλήνων ναυτικών που, όπως τόνισε, αποτέλεσαν για δεκαετίες το βασικό συστατικό στην επίτευξη υψηλών επιδόσεων στους χώρους της ναυτιλίας.

«Το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος παράλληλα και στην συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία.

 Όπως εξήγησε, η ποντοπόρος ναυτιλία αποτελεί έναν κλάδο υψηλής παραγωγικότητας με σημαντική προστιθέμενη αξία.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2016» ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2016» ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ.

Από το βήμα της Έκθεσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου «να επανεκκινήσουμε έναν μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη, στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τοποθέτηση της χώρας στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Μάλιστα, τόνισε ότι οι συντελεστές τις ναυτιλίας πέτυχαν την κυριαρχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε και την συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως η συνεισφορά της ποντοπόρου ναυτιλίας στο ελληνικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 7%, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντική πνοή άμεσα ή έμμεσα στην απασχόληση. Είπε ακόμη ότι οι πρωτιές της ελληνικής ναυτιλίας τοποθετούν τη χώρα μας στο κέντρο των κοσμογονικών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία και τόνισε ότι η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας σε συνδυασμό με το κομβικό σημείο οριοθέτησης των ελληνικών λιμένων εγγυώνται τις προοπτικές ενίσχυσης του χαρακτήρα της χώρας μας ως στρατηγική πύλη εισόδου των προϊόντων στην Ευρώπη αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είπε ακόμη ότι οι επενδύσεις για την βελτίωση των υποδομών κρίνονται απαραίτητες για την ανάδειξή τους σε ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει.

Επενδύσεις, όπως είπε, που θα ευνοήσουν παράλληλα και τον τουρισμό αλλά και την δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών συστάδων (clusters) με έδρα ένα διευρυμένο ναυτιλιακό κέντρο, όπου θα επιτευχθεί η ανασύσταση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας συνδυαστικά με την παροχή λιμενικών, ναυτιλιακών και εμπορικών υπηρεσιών. «Ένα παγκόσμιο κέντρο που θα αποτελέσει πόλο έλξης επιχειρηματικών συμφωνιών και συνεργασιών με φόντο την ελληνική ναυτιλία», πρόσθεσε.
«Στο παρελθόν, πέρα από τα ευχολόγια, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία έβρισκε την ευκαιρία να κάνει έκκληση για επενδύσεις και να ζητάει από τους εφοπλιστές να συνδράμουν», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν στην προσπάθεια μας για μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας». «Να θεμελιώσουμε», συνέχισε, «το αναπτυξιακό υπόβαθρο μας σε κλάδους της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα και χαρακτηρίζονται από υψηλή προστιθέμενη αξία ενώ παράλληλα έχουν και χαρακτήρα εντάσεως εργασίας». «Να ενσωματώσουμε τα διδάγματα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα μας» και «να ανοικοδομήσουμε μια αμφίδρομη σχέση με απώτερο στόχο την διαχρονική ευμάρεια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στο σύνολό της που θα μας θωρακίσει κόντρα στις φουρτούνες του αύριο». Τέλος, «να επενδύσουμε στον ανθρώπινο παράγοντα εντός ενός πλαισίου συνεχούς εκπαίδευσης με σεβασμό στις εξελίξεις και τις τάσεις της ναυτικής βιομηχανίας παρέχοντας ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα «Ποσειδώνια» τη μεγαλύτερη σύναξη στο ημερολόγιο της διεθνούς ναυτιλίας, θεσμό διεθνούς κύρους, γιορτή της ναυτικής βιομηχανίας και σημείο συνάντησης της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Είπε ότι για το 2016 καταγράφεται νέο ρεκόρ συμμετοχών, περισσότερες από 1.800 εταιρείες και οργανισμοί από τουλάχιστον 90 χώρες, ενώ οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000.

Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των Ελλήνων πλοιοκτητών (εξωστρέφειας, διορατικότητας και καινοτομίας στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων), αλλά και τη συνεισφορά των Ελλήνων ναυτικών ως βασικό συστατικό για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων στους χώρους της ελληνικής ναυτιλίας. Επισήμανε ακόμη ότι οι Έλληνες αξιωματικοί συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου.

«Στόχος μας», είπε, «να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση τόσο της ναυτικής εκπαίδευσης όσο και των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού». «Επιθυμία μας», συνέχισε, «να επιστρέψουν τα ελληνικά πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας και όχι μόνο για την ενίσχυση της απασχόλησης».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria