Τρόμος στην Τουρκία-Καμικάζι σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ - OlaDeka

Τρόμος στην Τουρκία-Καμικάζι σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

36 ΝΕΚΡΟΙ-150 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και ανατινάχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με συνέπεια το θάνατο 36 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 150. Νεκροί είναι και οι τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η επίθεση αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος.

Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων. Αμέσως μετά, οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτό, που βρίσκεται έναν όροφο πιο κάτω.

Η επίθεση στο αναφερόμενο αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές, από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, που συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο με τους αντάρτες του PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σε σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στη συνέχεια ανατινάχτηκαν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

“Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

 
Τρόμος στην Τουρκία-Καμικάζι σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ της Τρίτης. Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».

Ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε π Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Στις υπό εξέλιξη συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στα τηλεοπτικά κανάλια γύρω από την οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση, ως συνήθως, ακούγεται το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ.

 
Τρόμος στην Τουρκία-Καμικάζι σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση στην οποία ανήκει ο δράστης, αλλά “προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα».

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News επικαλούμενος αυτόπτη μάρτυρα ένας αστυνομικός πάλεψε με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ρίχνοντάς τον στο έδαφος, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του.

Ευθύνες στη Δύση έριξε ο Ταγίπ Ερντογάν

Ευθύνες στις χώρες της Δύσης καταλογίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του ανακοίνωση σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, την οποία καταδικάζει.

«Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε». Αυτό δηλώνει ο Ερντογάν και αναφέρει τα εξής: «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων».

 
Τρόμος στην Τουρκία-Καμικάζι σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Ο Ερντογάν εκφράζει την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».

Ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».

Εντονη καταδίκη από τον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει “με τον πιό έντονο δυνατό τρόπο” την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.

Επανέρχονται οι πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κωνσταντινούπολης

Η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση που είχε επιβάλλει νωρίτερα χθες για πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μετά από επιθέσεις από βομβιστές αυτοκτονίας.

 
Τρόμος στην Τουρκία-Καμικάζι σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Αναστολή των πτήσεων της Turkish Airlines

Η τουρκική αεροπορική εταιρία Turkish Airlines, προχώρησε σε αναστολή των πτήσεων της, μέχρι τις 08:00 σήμερα το πρωί, τοπική ώρα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

Η εταιρία ανέφερε σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, ότι οι κρατήσεις για πτήσεις από και προς το αναφερόμενο αεροδρόμιο μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 5ης Ιουλίου 2016, είτε θ’ αλλάξουν είτε θα γίνει επιστροφή των χρημάτων στους επιβάτες, χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, κι ανάλογα με τις επιλογές των επιβατών, μέχρι την 31η Ιουλίου 2016.

Βραζιλία: Καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας καταδίκασε σήμερα την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. “Η κυβέρνηση της Βραζιλίας καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις με θύματα δεκάδες αθώους, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης,” ανέφερε ανακοίνωση της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι η Βραζιλία καταδικάζει κάθε πράξη τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Βραζιλίας, μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν πολίτες της χώρας αυτής, μεταξύ των θυμάτων.

Καταδικάζει και η Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου των Εξωτερικών.

 
Τρόμος στην Τουρκία-Καμικάζι σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Το ΥΠΕΞ της Σιγκαπούρης εκφράζει τα συλλυπητήρια του τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ελπίζει ότι οι τραυματίες της επίθεσης θα γίνουν γρήγορα καλά, δήλωσε ο εκπρόσωπος. “Λυπούμαστε για το χαμό τόσων αθώων και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό και στην κυβέρνηση, στις δύσκολες αυτές στιγμές,” τόνισε.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης δηλώνει ότι δεν υπάρχουν πολίτες της χώρας μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών, ενώ όσοι διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη και κατάγονται από τη Σιγκαπούρη, είναι ασφαλείς, όπως προκύπτει μετά από επικοινωνία που έκανε το ΥΠΕΞ της χώρας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria