ΟΑΕΔ: Οι σπουδαστές των ΙΕΚ θα μπορούν να διατηρούν κάρτα ανεργίας και επίδομα ανεργίας - OlaDeka

ΟΑΕΔ: Οι σπουδαστές των ΙΕΚ θα μπορούν να διατηρούν κάρτα ανεργίας και επίδομα ανεργίας

Του Βασίλη Αγγελόπουλου

Δικαίωμα σε όσους σπουδάζουν σε ΙΕΚ και αποδεδειγμένα είναι άνεργοι, να διατηρούν τις παροχές που προσφέρει ο ΟΑΕΔ, όπως επιδότηση και κάρτα ανεργίας, αποφάσισε να προσφέρει το ΔΣ του Οργανισμού. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση ικανοποιήθηκαν τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών ΙΕΚ, και επιλύθηκε ένα χρονίζον ζήτημα. Ειδικότερα, για τις παρακάτω κατηγορίες σπουδαστών,

αποφασίστηκαν τα εξής:
• Οι επιδοτούμενοι άνεργοι συνεχίζουν να διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου κατά τη διάρκεια των σπουδών τους κι εφόσον δεν έχει λήξει η επιδότησή τους. Ως εκ τούτου, συνεχίζεται η καταβολή του επιδόματος τακτικής ανεργίας. • Οι εργαζόμενοι σπουδαστές, των οποίων λύεται ή λήγει η σχέση εργασίας κατά τη διάρκεια της κατάρτισής τους, δικαιούνται τακτική επιδότηση ανεργίας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή, διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου μέχρι τη λήξη της επιδότησης.
• Οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, προς το παρόν, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων, χωρίς να υπολογίζεται η διάρκεια των σπουδών τους στο χρόνο ανεργίας. Θα διερευνηθεί η ανάγκη περαιτέρω ρύθμισης του θέματος των μη επιδοτούμενων ανέργων σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
• Επιπλέον, για τους επιδοτούμενους ανέργους που παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης (παρ. 3, αρθρ. 30, ν. 4144/2013), το Δ.Σ. αποφάσισε ότι ο χρόνος κατάρτισης λογίζεται ως χρόνος ανεργίας. Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι σήμερα οι εγγεγραμμένοι σπουδαστές στα ΙΕΚ χάνουν την ιδιότητα του ανέργου κατά τη διάρκεια φοίτησής τους. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι σταματούν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας με ταυτόχρονη διακοπή της κάρτας ανεργίας.
Η κάρτα ανεργίας διακόπτεται και στους μη επιδοτούμενους ανέργους, με αποτέλεσμα να μηδενίζεται η προηγούμενη περίοδος ανεργίας. Οι εργαζόμενοι σπουδαστές, σε περίπτωση που διακοπεί η εργασιακή τους σχέση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και δικαιούνται επίδομα ανεργίας, δεν τους καταβάλλεται.
Αναλυτικά, ο τρόπος υλοποίησης των αποφάσεων του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, θα περιγραφεί με εγκύκλιο που θα αναρτηθεί στο portal του Οργανισμού (www.oaed.gr).
Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria