Αντί «ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ» να κατασκευάσουμε ΟΜΟΙΩΜΑ – ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του Παλιού Νεοκλασσικού Γυμνασίου Καστοριάς στον αύλειο χώρο του Γενικού Λυκείου Καστοριάς - OlaDeka

Αντί «ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ» να κατασκευάσουμε ΟΜΟΙΩΜΑ – ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του Παλιού Νεοκλασσικού Γυμνασίου Καστοριάς στον αύλειο χώρο του Γενικού Λυκείου Καστοριάς

Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Συμμετέχω όσο μπορώ και όσο μου επιτρέπεται στη δίκαιη, δημόσια δήλωση αγανάκτησης, για την πάλαι ποτέ κατεδάφιση με ανεύθυνο και απερίσκεπτο – για την περίοδο εκείνη – τρόπο, του ιστορικού για την πόλη της Καστοριάς, παλαιού νεοκλασσικού Γυμνασίου, ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία, για τότε όμως.

Τί μπορεί και τι πρέπει να γίνει (για να δανειστώ τον επιτυχημένο τίτλο «ΖΗΤΩ ΤΑ 100στά ΓΕΝΝΕΘΛΙΑ» του Παλιού Γυμνασίου, από το άρθρο του διακεκριμένου Οικονομολόγου και ευαίσθητου συμπολίτη μας κ. Λεωνίδα Πουλιόπουλου, που φιλοξενεί η αγαπημένη μας εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ», για να προβληματιστώ και να προσθέσω θετικές σκέψεις και προτάσεις.

Το θυμάμαι πολύ καλά το Παλιό Γυμνάσιο, αφού τότε, το 1958 – 1960, υπηρετώντας στην Καστοριά στην XV Μεραρχία, στο 215 Τάγμα Υγιεινομικού ως φροντιστής υγιεινομικού, διέμενα ακριβώς πίσω από το Γυμνάσιο, στο σπίτι της εκλεκτής οικοδέσποινας κας Σιστοβάρη, ενώ πολλές φορές στον αύλειο χώρο του, όπου οι αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδο βόλεϊ, σκάμμα για άλματα), μου δόθηκε η ευκαιρία να αναμετρηθώ σε αγώνες βόλεϊ, όπου τότε πρωταγωνιστούσε ο εκλεκτός Καστοριανός αθλητής και φίλος, Νίκος Μόκανος.

Κτίριο όμορφο, επιβλητικό, μοναδικής αρχιτεκτονικής νεοκλασσικό και όμως λειτουργικό, που άντεξε χρόνια και που μέσα από τις τάξεις του, διέπρεψαν μαθητές του και μετέπειτα λαμπροί επιστήμονες, ένα Γυμνάσιο που οι καθηγητές του υπήρξαν πρότυπα εκπαιδευτικών, όπως ο τότε Γυμνασιάρχης Καλαφατίδης αλλά και άλλοι, που όλοι οι μαθητές του θυμούνται.

Στον Δήμο Καστοριάς, σε ειδικό κλειστό εκθεσιακό μικρό χώρο, φυλάσσεται με προσοχή μιά ΜΑΚΕΤΑ του τότε Παλιού Γυμνασίου, τόσο επιτυχημένη, τόσο όμορφη, τόσο ζωντανή, που είναι δυνατόν να γίνει η αφετηρία, η αφορμή για την κατασκευή μεγαλύτερου ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ – ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ του παλιού Γυμνασίου, με διαστάσεις βέβαια που να υπερβαίνουν σαν αρχή και σύγκριση, το ένα μέτρο και περισσότερο, που μπορεί να κατασκευαστεί από ειδικούς, με υλικά αντοχής στις καιρικές συνθήκες και να στηθεί υπό την έννοια ΜΝΗΜΕΙΟΥ, να τοποθετηθεί σε επίκαιρο σημείο του αύλειου χώρου του Γενικού Λυκείου της Καστοριάς στην περιοχή Φουντουκλή.

Ολοι οι εν ζωή μαθητές και με την δική μας βοήθεια, να συγκροτήσουν μια ομάδα – επιτροπή, με κύριο στόχο την κατασκευή ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ – ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ του Παλιού Νεοκλασσικού Γυμνασίου της Καστοριάς, αφού γνωρίζουμε, ότι σχεδόν κάθε χρόνο υπάρχει η όμορφη συνήθεια της συνάντησης των παλιών συμμαθητών και νομίζω, πώς χωρίς να αδικώ άλλους, ο Ακης Βασιλείου ήταν και είναι από τους πρώτους διδάξαντες.

Στην προσπάθεια αυτή, θα πρέπει να βοηθήσει ο Δήμος Καστοριάς και η Περιφέρεια, οι αρχιτέκτονες της Καστοριάς και το Τεχνικό Επιμελητήριο, ενώ οι γνώσεις του ειδικού κ. Πιστικού που ασχολείται με αντίγραφα ομοιωμάτων, με μοναδική καλλιτεχνική επιτυχία και τέχνη, θα φανούν πολύ χρήσιμες και νομίζω ότι χρειάζονται.

Οι σκέψεις μου αυτές ας δώσουν στους πράγματι αρμοδίους, ειδικούς και ικανούς, στους πάλαι ποτέ μαθητές του Παλιού Γυμνασίου που ζούν γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις και δικαιούνται να προβληματίζονται για το ό,τι συνέβη πρίν 100 χρόνια, να αποκαταστήσουν το «ΛΑΘΟΣ – ΕΓΚΛΗΜΑ» και να κατασκευάσουν ΟΜΟΙΩΜΑ – ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του Γυμνασίου ΤΟΥΣ, γιατί σ’ αυτούς ανήκει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πρώην Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καστοριάς

 

Σημείωση «ΦΩΝΗΣ»: Η εφημερίδα μας, ασπάζεται απόλυτα την πρόταση του κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου, ο οποίος αν και διαμένει πλέον μόνιμα στην γενέτειρά του, τη Ρόδο, δείχνει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για την Καστοριά και μακάρι η εν λόγω πρότασή του, να τύχει της αποδοχής, αρχικά, των τοπικών μας αρχών και φορέων.

Πέρα όμως της πρότασης αυτής του κ. Παπαγεωργίου, η εφημερίδα θέλει να κάνει μία επιπλέον, τολμηρότερη πρόταση. Να γίνει στον ίδιο χώρο που ήταν το ιστορικό μας Γυμνάσιο, μιά προκάτ κατασκευή (προστατευμένη και φωτιζόμενη), πιστό αντίγραφο του Παλιού Γυμνασίου, με υλικά που να αντέχουν στις καιρικές συνθήκες και στον χρόνο, σε μικρότερη κλίμακα, ώστε να αποτελέσει, μαζί με την Κουμπελίδικη, ένα ακόμη σύμβολο για την πόλη μας, ως θύμηση για τους παλαιότερους, γνώσης για τις νεότερες γενιές και μνημείο πολιτισμού, στον χώρο του οποίου θα μπορούν να γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα, να ξαναζωντανέψει ολόκληρη αυτή η περιοχή.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria