Σε εξέλιξη το πρόγραμμα Atlas Cam στην Καστοριά - OlaDeka

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα Atlas Cam στην Καστοριά

Φωτογραφίες

Συνεχίζεται έως και αύριο η εξέλιξη του προγράμματος Atlas Cam στην Καστοριά απο Ισπανούς και Έλληνες έμπειρους ορνηθοπαρατηρητές που καταγράφουν σε ολόκληρο το νομό την ορνηθοπανιδα της περιοχής μας.

Ειναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια καταγραφή ταυτόχρονα σε πολλαπλά σημεία ,συλλέγοντας δεδομένα πληθυσμιακά αλλά και πληροφορίες για την αναπαραγωγή των κοινών ειδών της ορνιθοπανίδας.

Η γνώση για το που βρίσκονται τα πουλιά, και πως έχει αλλάξει η κατανομή τους, είναι εξαιρετικής σημασίας για την εφαρμογή στοχευμένων δράσεων προστασίας. Επιπλέον, η πληροφορία αυτή μας ενημερώνει για την γενικότερη κατάσταση του ευρύτερου περιβάλλοντος, παρέχει πολύτιμα δεδομένα για επιστημονικές αναλύσεις και την εκτίμηση της υλοποίησης των προβλεπόμενων αλλαγών.

Το προγράμμα το συντονίζει η Ελληνική Ορνηθολογική σε συνεργασία στην περιοχή με την Εταιρεία Προστασιας Περιβαλλοντος Καστοριάς και βέβαια την αντίστοιχη Ορνηθολογική οργάνωση απο την Ισπανία .

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

• Να τεκμηριωθεί η ένδειξη αναπαραγωγής (breeding evidence) για όλα τα είδη πουλιών σε ανάλυση 50×50 χλμ.
• Να εκτιμηθεί η αφθονία (abundance) όλων των ειδών σε ανάλυση 50×50 χλμ.
• Να προσδιοριστούν οι αλλαγές στην κατανομή των ειδών από το 1980 σε ανάλυση 50×50 χλμ.
• Να εκτιμηθεί σε μεγαλύτερη ακρίβεια η κατανομή όσων περισσότερων ειδών με τη χρήση μοντέλων και να προβληθεί σε ανάλυση 10×10 χλμ.

atlas-camp-kastoria-sunex (2)

Nikos Panagiotopoulos 
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria