Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση - Σε αναζήτηση κοινού βηματισμού για το χρέος - OlaDeka

Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση – Σε αναζήτηση κοινού βηματισμού για το χρέος

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι σήμερα θα υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Παρών στη συνεδρίαση είναι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Με κύριο στόχο την επικύρωση της δόσης αλλά και με έντονες διαφωνίες ως προς το χρέος συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών και του Μάριο Ντράγκι, με στόχο  να δώσει αφενός την πολιτική έγκριση του νέου πακέτου δόσεων αφετέρου μία πρώτη πολιτική συμφωνία για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (EWG) εισηγήθηκαν προς το Eurorgroup τη διάθεση πακέτου δόσεων  10,3 δισ. ευρώ που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως και το προσεχές φθινόπωρο.
Για να προχωρήσει, όμως, η έγκριση εκταμίευσης των χρημάτων ζητείται να γίνει σειρά από νομικοτεχνικές διορθώσεις στα 18 προαπαιτούμενα, όπως βελτιώσεις στο θέμα των δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, αλλά και στο θέμα της σύμβασης του Ελληνικού (κύρωση συμφωνίας από τη Βουλή).

Πάντως ενώ στο θέμα των δόσεων φέρεται ότι υπάρχει πρόοδος, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν  ότι οι διαφωνίες μεταξύ της ΕΕ (κυρίως της Γερμανίας) και του ΔΝΤ για το θέμα του χρέους δεν γεφυρώθηκαν ούτε και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG.

Σήμερα πάντως, λίγο πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι «σήμερα θα ακούσουμε από τους Θεσμούς αν ψηφίστηκαν όσα έπρεπε με το σωστό τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση, όπως είπε έκανε μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες. Ελπίζω να έχουμε πλήρη συμφωνία και να προχωρήσουμε περισσότερο.

Δεν θα γίνει «κούρεμα» στο χρέος, ξεκαθάρισε. Αυτό που θα δούμε είναι το ετήσιο βάρος. Αν χρειαστεί θα κινηθούμε για να άρουμε αυτά τα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ τόνισε ότι «στόχος της συνάντησης είναι να έχουμε συμφωνία με το Ταμείο». Σημείωσε ότι υπάρχουν χώρες που θέλουν την παρουσία του και γι’ αυτό δεν είναι επιλογή να συνεχίσουμε χωρίς αυτό.

 
Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση - Σε αναζήτηση κοινού βηματισμού για το χρέος

Απαντώντας σε ερώτηση για τα αιτήματα του ΔΝΤ για το χρέος απάντησε ότι υπάρχουν προβλήματα και αυτά φαίνονται στην ανάλυση χρέους.

Το «παρών» στο σημερινό Eurogroup έδωσε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ο οποίος εισήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι χρειάζεται μια «ισχυρή απόφαση» ώστε να μπορέσει να επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

«Σημαντική» και «θαρραλέα» χαρακτήρισε τη μεταρρυθμισιτκή προσπάθεια της Ελλάδας ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι τι θέμα του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι.

Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας ότι «χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα».

 
Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση - Σε αναζήτηση κοινού βηματισμού για το χρέος

Ως προς το θέμα του χρέους τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με το ΔΝΤ αλλά δεν υπάρχει αντιδικία: «Ο Π. Τόμσεν είναι εδώ και νομίζω ότι οι συζητήσεις αυτές θα οδηγήσουν στο σωστό αποτέλεσμα»

Νωρίτερα, επίσης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΒάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι «ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής».

«Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε ο Ντομπρόβσκις.

Ερωτηθείς για το εάν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Σίγουρα θα είναι μέρος των συζητήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές, το Eurogroup, έχουν ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξαιρουμένου του ονομαστικού κουρέματος, και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM και του EFSF».

 
Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση - Σε αναζήτηση κοινού βηματισμού για το χρέος

Υπέρ μιας λύσης για το χρέος ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας
«Η συμφωνία για την Ελλάδα πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα περιλαμβάνει και το χρέος» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.  Σημείωσε ωστόσο ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.  O Ιταλός ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας και την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.
Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: «Ίσως χρειαστεί να μείνουμε όλη νύχτα»
«Φοβάμαι ότι μπορεί και να χρειαστεί να μείνουμε όλη νύχτα», είπε ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πέτερ Καζιμίρ προερχόμενος στο σημερινό Eurogroup. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε την αποδέσμευση της δόσης για να δώσουμε στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει», είπε και πρόσθεσε πως «Αυτό το Eurogroup δεν θα είναι εύκολο, παραμένουν πολλά θέματα ανοιχτά».

Ο κύριος Καζιμίρ διαχώρησε από την υπόλοιπη ατζέντα το θέμα του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις για το χρέος και η συμμετοχή του Ταμείου μπορούν να περιμένουν και να συμβούν σε μεταγενέστερο χρόνο».

Σαπέν: «Στόχος μια συμφωνία για την Ελλάδα»

«Στόχος είναι να φθάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπνεύσει, χρειάζεται βεβαιότητες δήλωσε, επίσης, ο Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε μία συμφωνία που θα εκφράσει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, η οποία πέρασε πρόσφατα πολύ σκληρά μέτρα (από το κοινοβούλιο).

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: «Σήμερα αναμένεται μια βασική απόφαση για την Ελλάδα»

«Σήμερα αναμένεται μια βασική απόφαση για την Ελλάδα», ανέφερε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Hans-Jorg Schelling. Ειδικά για το ΔΝΤ σημείωσε ότι είναι πιο απαισιόδοξο έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε ότι το Ταμείο πρέπει να δηλώσει αν θα αποτελέσει μέρος της συμφωνίας για την Ελλάδα.

«Συμφωνία επί της αρχής» προβλέπει ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ.

Ο Michael Noonan προσερχόμενος στη συνεδρίαση είπε ότι αναμένει σήμερα συμφωνία επί της αρχής και μία λεπτομερή συζήτηση για το χρέος που ωστόσο θα αφορά την κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη με ημερομηνίες-σταθμούς τα επόμενα χρόνια», όσον αφορά την πραγματοποίηση της ελάφρυνσης.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ είπε πως πιστεύει ότι το Ταμείο θα πρέπει να συμμετέχει καθώς «έχει υπάρξει κομβικό κομμάτι των προγραμμάτων ως σήμερα». Παραδέχτηκε πως «υπάρχουν κάποιες δυσκολίες με το Ταμείο και την Κομισιόν, ελπίζουμε να τις λύσουμε σήμερα».

Ερωτώμενος αν περιμένει απόφαση για εκταμίευση δόσης απόψε, ο κ. Noonan απάντησε καταφατικά.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria