Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση - Σε αναζήτηση κοινού βηματισμού για το χρέος - OlaDeka

Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση – Σε αναζήτηση κοινού βηματισμού για το χρέος

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι σήμερα θα υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Παρών στη συνεδρίαση είναι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Με κύριο στόχο την επικύρωση της δόσης αλλά και με έντονες διαφωνίες ως προς το χρέος συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών και του Μάριο Ντράγκι, με στόχο  να δώσει αφενός την πολιτική έγκριση του νέου πακέτου δόσεων αφετέρου μία πρώτη πολιτική συμφωνία για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (EWG) εισηγήθηκαν προς το Eurorgroup τη διάθεση πακέτου δόσεων  10,3 δισ. ευρώ που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως και το προσεχές φθινόπωρο.
Για να προχωρήσει, όμως, η έγκριση εκταμίευσης των χρημάτων ζητείται να γίνει σειρά από νομικοτεχνικές διορθώσεις στα 18 προαπαιτούμενα, όπως βελτιώσεις στο θέμα των δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, αλλά και στο θέμα της σύμβασης του Ελληνικού (κύρωση συμφωνίας από τη Βουλή).
Πάντως ενώ στο θέμα των δόσεων φέρεται ότι υπάρχει πρόοδος, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν  ότι οι διαφωνίες μεταξύ της ΕΕ (κυρίως της Γερμανίας) και του ΔΝΤ για το θέμα του χρέους δεν γεφυρώθηκαν ούτε και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG.
Όπως εξάλλου αναφέρει σε δημοσίευμά του και το πρακτορείο Reuters το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένει «μακρινό» και δεν θα επιλυθεί από το σημερινό Eurogroup, το οποίο παρά ταύτα αναμένεται να εγκρίνει επί της αρχής την  πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδος.
Όμως, η εκταμίευση των επόμενων δόσεων χρηματοδότησης της χώρας θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο, στις επόμενες δύο εβδομάδες – όχι αμέσως – αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση απαραίτητων «τεχνικών διορθώσεων» στα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες θα επιβλέψει η ευρωζώνη.

Σήμερα πάντως, λίγο πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι «σήμερα θα ακούσουμε από τους Θεσμούς αν ψηφίστηκαν όσα έπρεπε με το σωστό τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση, όπως είπε έκανε μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες. Ελπίζω να έχουμε πλήρη συμφωνία και να προχωρήσουμε περισσότερο.

Δεν θα γίνει «κούρεμα» στο χρέος, ξεκαθάρισε. Αυτό που θα δούμε είναι το ετήσιο βάρος. Αν χρειαστεί θα κινηθούμε για να άρουμε αυτά τα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ τόνισε ότι «στόχος της συνάντησης είναι να έχουμε συμφωνία με το Ταμείο». Σημείωσε ότι υπάρχουν χώρες που θέλουν την παρουσία του και γι’ αυτό δεν είναι επιλογή να συνεχίσουμε χωρίς αυτό.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria