Προκαταβολικά & άνευ όρων ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους έως το 2018 ζητά το ΔΝΤ - OlaDeka

Προκαταβολικά & άνευ όρων ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους έως το 2018 ζητά το ΔΝΤ

Στη δημοσιότητα έδωσε το ΔΝΤ την έκθεση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζητώντας από τους ευρωπαίους προκαταβολική και χωρίς όρους ελάφρυνση χρέους, ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

Ειδικότερα, το Ταμείο ζητά την ολοκλήρωση της ελάφρυνσης πριν το τέλος του προγράμματος. Κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα σημαντικό σήμα προς τις αγορές για τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να εκπληρώσουν όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης.

Όπως αναφέρουν οι FT, στην πρώτη επίσημη ανάλυση του για το ελληνικό χρέος από το καλοκαίρι, το ΔΝΤ αναφέρει πως θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα αναφορικά με τα δάνειά της, μέσω αναβολής πληρωμών, σταθερών επιτοκίων και επιμήκυνσης ωριμάνσεων.

Μια ουσιαστική αναδιάταξη (reprofiling) των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα είναι αναγκαία, αναφέρει το Ταμείο.

Το Ταμείο πιέζει στην έκθεση για πιο δραστικά μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση του ενός τρίτου των επίσημων δανείων στο τέλος κάθε χρονιάς ως το 2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, χωρίς τέτοιου είδους μέτρα, το χρέος της χώρας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ θα φτάσει το 250% του ΑΕΠ το 2060. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα εκτιναχτούν στο 60% του ΑΕΠ, τρεις φορές πάνω από το ανώτατο όριο που διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους.

Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εμφανίζεται για ακόμη μία φορά επιφυλακτικό ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. Για να πιαστεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ απαιτείται «ηρωϊκή» προσπάθεια αναφέρει το Ταμείο και προσθέτει πως ο «κόφτης» δεν αποτελεί αποτελεσματικό αντίδοτο στις στέρεες μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ΔΝΤ, όταν επετεύχθη ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 αποδείχτηκε βραχύβιο διότι δυο συνεχόμενες κυβερνήσεις έσπευσαν να πιέσουν για να το ξοδέψουν.

Τέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις τράπεζες, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. Τέλος, θεωρεί ότι και οι στόχοι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είναι υψηλοί, υπολογίζοντας μόλις 5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria