Περίοδο χάριτος έως το 2040 ζητά το ΔΝΤ για το χρέος - OlaDeka

Περίοδο χάριτος έως το 2040 ζητά το ΔΝΤ για το χρέος

«Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται, αγγίζοντας το 293,8% του ΑΕΠ έως το 2060» αναφέρει σε έκθεσή του το Ταμείο.

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε τουλάχιστον μέχρι το 2040 προτείνει η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους που εκπόνησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακόμη, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να περιοριστούν κάτω από το ποσοστό 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και για την ακρίβεια σε ποσοστά μεταξύ του 15% με 20% ετησίως για πολλές δεκαετίες.

Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό στο επίπεδο του 1,5% – επίπεδα τα οποία θα διατηρηθούν μέχρι το 2060 – και έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

Στην ίδια έκθεση προτείνεται η επέκταση της περίοδου χάριτος των δανείων του EFSF τουλάχιστον κατά 17 χρόνια ενώ των δανείων που έχει χορηγήσει ο ESM για 6 χρόνια.

Για τα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Ελλάδα με το πρώτο Μνημόνιο το ΔΝΤ προτείνει την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά 20 χρόνια, ενώ για τα διμερή δάνεια του GLF που επεκτάθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος, το spread του Euribor στις 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να εξαλειφθεί.

 
Περίοδο χάριτος έως το 2040 ζητά το ΔΝΤ για το χρέος

Η λήξη όλων των ευρωπαϊκών δανείων σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να παραταθεί έως το 2080.

Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF και o ESM η έκθεση βιωσιμότητας εκτιμά ότι θα πρέπει να παγώσει στο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον έως το 2045.

Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων και της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί και νέα κεφαλαιοποίηση. Έτσι η συνολική κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα φθάσει τα 20 δισ. ευρω όπως είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο Μνημόνιο, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από το μη χρησιμοποιημένο “μαξιλάρι” για τις τράπεζες, από το πρόγραμμα του ESM.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria