«Οπλο» για την αξιολόγηση το θετικό μήνυμα του Ολάντ - OlaDeka

«Οπλο» για την αξιολόγηση το θετικό μήνυμα του Ολάντ

ΕΝΟΨΕΙ EUROGROUP

Με στόχο να βγει «λευκός καπνός» από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, χωρίς να αποκλείουν και το αισιόδοξο σενάριο που θέλει το κλείδωμα της συμφωνίας με τους εταίρους πολύ νωρίτερα από το τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου, κινούνται στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένοντας στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Είναι πασιφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση επενδύει σταθερά στην εξεύρεση λύσης εντός του Μαΐου (πια), και απορρίπτει κάθε άλλο σενάριο και κυρίως αυτό με… θέα στις πρόωρες κάλπες. Τα δε χθεσινά μηνύματα από κορυφαίους της Ευρώπης, όπως ο Φρανσουά Ολάντ που έδειξε αποφασισμένος να στηρίξει τις ελληνικές πρωτοβουλίες για θετικό φινάλε ακόμη και αυτήν τη Δευτέρα, αποτελούν για την κυβέρνηση ισχυρή βάση, ειδικά λόγω της περιγραφής της ατζέντας που περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους.

Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία επεδίωκε σταθερά η ελληνική πλευρά, τη στιγμή που η κυβέρνηση εκτιμά δε ότι η πρότασή της για την αποδοχή του «κόφτη» δαπανών όταν χτυπάει το καμπανάκι, θα συζητηθεί αναλυτικά στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 9 Μαΐου.

Μάλιστα σε σύσκεψη χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup. «Το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης», τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, ανακοινώνοντας επίσης ότι στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή.

«Οδικός χάρτης»
«Διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή», πρόσθεταν χαρακτηριστικά, ενώ τα ίδια κυβερνητικά στελέχη άφηναν ανοιχτή την ημερομηνία «εισόδου» στην Ολομέλεια της Βουλής του σχετικού νόμου παραπέμποντας στις αποφάσεις της Διάσκεψης των προέδρων, ίσως και σήμερα.

Το σίγουρο είναι ότι ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθεί το υπεραισιόδοξο σενάριο που προβλέπει θετική έκβαση στο Eurogroup της Δευτέρας, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ετοιμάσει τον «οδικό χάρτη» και με τους απαραίτητους ελιγμούς για τη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες, θεωρώντας ότι στο μεσοδιάστημα θα έχει ήδη διαμορφωθεί θετικό κλίμα.

Σημαντικό ρόλο για την πρόβλεψη έπαιξε φυσικά η χθεσινή δημόσια στήριξη του Γάλλου προέδρου, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους για μια γρήγορη συμφωνία, δηλώνοντας στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: «Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα». Οπως χαρακτηριστικά, δε, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ: «Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο, επιμένω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το τόνισε ξεκάθαρα».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι ένα στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την Ευρωζώνη, συνεπώς πρέπει να παραμείνουμε στη γραμμή που ακολουθείται μέχρι σήμερα στην Ευρωζώνη: σταθερότητα και επιστροφή της ανάπτυξης».

Για το ελληνικό πρόγραμμα δηλώσεις έκανε και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο λιγότερο από το 5% του συνόλου των χρημάτων από τα δύο πρώτα πακέτα στήριξης της ελληνικής οικονομίας κατέληξε στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με την κυρία Τισενχάουζεν: «Η πολιτική των προγραμμάτων στην Ελλάδα ήταν αυτή που φρόντισε ώστε το κρατικό και χρηματοοικονομικό σύστημα στην Ελλάδα συνολικά να κρατηθεί όρθιο. Χωρίς αυτήν το κράτος δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει συντάξεις, μισθούς και λογαριασμούς. Και την εναλλακτική αυτή δεν θα την ήθελε κανείς εδώ να τη φανταστεί. Υπό αυτή την έννοια η εντύπωση ότι όλα έγιναν εις βάρος των φορολογουμένων δεν ευσταθεί».

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria