Ντάισελμπλουμ: Μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος - OlaDeka

Ντάισελμπλουμ: Μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος

Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν να υπογράψουν συμφωνία προκειμένου η χώρα να λάβει την επόμενη δόση από το δάνειο διάσωσης στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο CNBC.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΙΟΥ

«Έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες σε ότι αφορά την διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και έτσι νομίζω πως μπορούμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης των G7 στην Ιαπωνία.

Χωρίς να κατονομάζει κάποιον συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε επίσης πως αυτοί που τάσσονται υπέρ μιας μεγάλης εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους έχουν μετριάσει τη στάση τους και αυτοί που έχουν πει πως δεν χρειάζεται ελάφρυνση επίσης έχουν αλλάξει στάση «λίγο», βοηθώντας να κλείσουν τα χάσματα στις διαπραγματεύσεις.

«Φέτος ή τον επόμενο χρόνο μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανειακού πακέτου για τους Έλληνες», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Μακροπρόθεσμα, έχουμε αρκετές επιλογές που μπορούμε να εξετάσουμε σε ότι αφορά την λήξη του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια. Η προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρες επιλογές για μέτρα που είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε και τότε να δούμε πότε θα χρειαστούν».

Παρέμβαση για το χρέος, ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία από τους εταίρους, πραγματοποίησε και ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού. Δείτε σχετικά:

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΕΝΤΑΙ

Λιου προς Ντάισελμπλουμ: «Δείξτε μεγαλύτερη ευελιξία για ελληνικό χρέος»

Έκκληση στους Ευρωπαίους να δείχνουν μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ως προς το πώς θα μπει το ελληνικό χρέος σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.

 
Λιου προς Ντάισελμπλουμ: «Δείξτε μεγαλύτερη ευελιξία για ελληνικό χρέος»

 

 

Ο σχολιασμός αυτός έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Λιου με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Σεντάι της Ιαπωνίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Λιού τόνισε τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει την δέσμευσή της να βάλει σε βιώσιμο δρόμο το ελληνικό χρέος, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους, τονίζοντας πως όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να δείξουν ευελιξία προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις.

Ο Λιου συζήτησε επίσης την πρόοδο σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

 

Λευκός Οίκος: Έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα βρεθεί σύντομα λύση για την Ελλάδα

Χθες εξάλλου μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους ο σύμβουλος για θέματα Διεθνούς Οικονομίας του Λευκού Οίκου Αντεγουέλ Αντεγιέμο δήλωσε υπέρ της Ελλάδας: «Ασχολούμαι προσωπικά με την Ελλάδα κάθε μέρα, έχουμε εμπιστοσύνη ότι μπορεί να βρεθεί λύση σύντομα, γιατί πιστεύουμε ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές, αλλά εμείς δεν εμπλεκόμαστε άμεσα στις διαπραγματεύσεις».

Το ζήτημα, τόνισε, είναι να συμφωνήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Ινστιτούτο Πίτερσον, εξέφρασε την ελπίδα για ολοκλήρωση σύντομα των συζητήσεων ώστε να «κλείσει» η αξιολόγηση. Ήταν κατηγορηματικός, πάντως, για την ανάγκη να συνοδευτούν οι μεταρρυθμίσεις από την ελάφρυνση του χρέους.

Τόνισε σχετικά:«Όπως είπε ο πρόεδρος μας, πιστεύουμε ισχυρά στη σημασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και μέρος αυτού είναι ότι υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής αξιολόγησης, της μεταναστευτικής κρίσης και του δημοψηφίσματος για το Brexit που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα με τρόπο που θα συμβάλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη αντί να συμβάλουν στην παγκόσμια αστάθεια».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και η ελπίδα μας είναι ότι οι συζητήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν πριν από τον Ιούνιο».

Ανέφερε ότι γνωρίζει πως «οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν ξανά στις 24 Μαΐου και ότι υπάρχει μια πορεία προς μια λύση. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό ότι η γενική διευθύντρια κ. Λαγκάρντ -διαβάζουμε αναφορές για μια επιστολή και νομίζω ότι είναι αλήθεια- έγραψε ότι όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν πέρυσι δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει η ελάφρυνση του χρέους».

Ο κ. Αντεγιέμο υποστήριξε πλήρως τις απόψεις της κ. Λαγκάρντ για ελάφρυνση του χρέους και για μεταρρυθμίσεις. Είπε:«Και η γενική διευθύντρια (του Ταμειου) κατέστησε σαφές ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία αλλά και τα θεσμικά όργανα των Ευρωπαίων πιστεύουν το ίδιο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα συμφωνεί (να κάνει) τις αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. Και εκτός από τις αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρξει και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria