Με συγκρούσεις ψηφίζεται το πολυνομoσχέδιο - LIVE η συζήτηση στη Βουλή - OlaDeka

Με συγκρούσεις ψηφίζεται το πολυνομoσχέδιο – LIVE η συζήτηση στη Βουλή

Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στη Βουλή το απόγευμα.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου άνοιξε με ομιλίες βουλευτών και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφιση του.

Σκουρλέτης:Ο νεοφιλελεύθερος, αντικοινωνικός λαϊκισμός σας οδηγεί σε στρατηγικό αδιέξοδο

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ την οποία κατηγόρησε για νεοφιλελεύθερο, αντικοινωνικό λαϊκισμό και την οδηγεί, όπως είπε, σε στρατηγικό αδιέξοδο, εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του Ταμείου Αξιοποίησης και Επενδύσεων Δημόσιας Περιουσίας, επισημαίνοντας ότι δεν έχει στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ έκανε λόγο για συμφωνίες που κλείνει σήμερα η Ελλάδα και γίνεται πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και περιφερειακός παίκτης της ενεργειακής αγοράς.

«Δεν άκουσα ούτε μια συγκεκριμένη πρόταση από την αντιπολίτευση,. Τα 5,4 δισ ευρώ τα γνωρίζατε ως στόχο το καλοκαίρι. Τώρα ερχόμαστε να ψηφίσουμε τον εφαρμοστικό νόμο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος ενώ στο σημείο αυτό απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν υπήρξε τίποτα από εσάς κύριοι της ΝΔ. Πείτε αν ακόμη υποστηρίζετε αυτά που λέει ο επανακάμψας κύριος Σαμαράς περί βιωσιμότητας του χρέους. Ο νεοφιλελεύθερος, αντικοινωνικός λαϊκισμός σας, που σας έχει καταλάβει σας οδηγεί σε στρατηγικό αδιέξοδο. Δεν άκουσα καμία κριτική για τη βάρβαρη πολιτική σας. Τι να υπερασπιστείτε; Ότι θέλατε να δώσετε τα δημόσια δίκτυα σε ιδιώτες. Δηλώστε ότι αυτά τα άρθρα, κάνοντας και την αυτοκριτική σας, ότι θα τα ψηφίσετε. Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνετε αυτοκριτική για τις βαρύτατες ευθύνες που έχετε».

Σταμάτης: Την άνοιξη του 2017 θα γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Την άνοιξη του 2017 θα γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης.

Ο κ. Σταμάτης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κοιμάται και ξυπνά με τον Σαμαρά» και απάντησε στην χθεσινή αναφορά Τσακαλώτου ότι ο Α. Σαμαράς θέλει να ρίξει τον Κ. Μητσοτάκη και ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα γίνει πρωθυπουργός αν ακούει τον πρ. πρωθυπουργό. «Αυτό τι είναι απειλή ή συμβουλή; Τέτοιες απειλές δεν τις δεχόμαστε. Σ’ αυτή την χώρα τις κυβερνήσεις εκλέγει ο λαός, ακόμη και αν κάνει λάθος όπως με εσάς. Να ξέρετε ότι ο Κ. Μητσοτάκης την άνοιξη του 2017 θα γίνει πρωθυπουργός», είπε ο κ. Σταμάτης.

Ακόμη ισχυρίσθηκε πως το νέο Ταμείο για την δημόσια περιουσία ήταν σχέδιο του Σόιμπλε που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε απορρίψει και τώρα είναι σχέδιο των Σόιμπλε – Μοσκοβισί που συντάχθηκε με την βοήθεια Γάλλων ειδικών.

Κουτσούμπας: Είστε άπαιχτοι, υποκριτές, ψεύτες

Με τη φράση «είστε άπαιχτοι, υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες» ξεκίνησε την ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουσούμπας. Έκανε αναφορά και στην Eurovision. Συνέδεσε την Eurovision με τα εγκαίνια του ΤΑΡ και τους ανταγωνισμούς για τους αγωγούς ενέργειας λέγοντας ότι «μέρος αυτού του ανταγωνισμού είδαμε στην φετινή ξεφτίλα της Eurovision».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη των κερδών των λίγων» και επεσήμανε: «περίσσεψαν οι πανηγυρισμοί για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη ρύθμιση για το χρέος. Μαζί περίσσεψαν οι υποκρισίες, καθώς θεωρείτε ως θετική είδηση ότι κλείνει η αξιολόγηση με ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο σκούπα. Όμως είναι και το θράσος σας απύθμενο, αφού φέρνετε τον αυτόματο κόφτη των δαπανών».

«Ποιον κοροϊδεύετε όταν υποστηρίζετε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα;», ρώτησε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε «ακόμη πιο θρασύ» το επιχείρημα ότι ο κόφτης δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει «πακέτα στήριξης για τα πολιτικά αφεντικά σας, τους ομίλους, τις κατασκευαστικές, τις εταιρείες επικοινωνίας», ενώ επεσήμανε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να φιλτράρουν κάθε πληροφορία».

Παππάς: Η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε και πάει για Απρίλη του 2017

Η αριστερή παρένθεση «ξεχείλωσε και πάει για τον Απρίλη του 2017», ήταν το πρώτο σχόλια που έκανε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με αφορμή την αναφορά του Δ. Σταμάτη ότι «το 2017 θα γίνει πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης».

Συγκεκριμένα ο Ν. Παππάς επεσήμανε πως «από ότι έμαθα ξεχείλωσε η αριστερή παρένθεση πάει για τον Απρίλη του 2017» και εκτίμησε ότι «κάθε εβδομάδα θα την μεταθέτουν». Μάλιστα έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ πρέπει να συντονιστεί με την πραγματικότητα και να ξυπνήσει. Η παρένθεση που ονειρεύεται η ΝΔ θα πάει λίγο πιο αργά. Πάμε για «παρένθεση» οχταετίας».

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «βέρτιγκο αντιπολιτευτικής τακτικής» στο οποίο έχει πέσει η ΝΔ καθώς «την κατηγορεί για τυφλή σύγκρουση και την άλλη για άνευ όρων παράδοση». Υπογράμμισε ακόμη ότι «η ΝΔ κληρονόμησε εκλογικές ήττες, την ακροδεξιά από την προθήκη στην διοίκηση του κόμματός τους, και ωμε την αριστερή παρένθεση κοντεύει να την κάψει στο ζέσταμα».

Ο Ν. Παππάς κάλεσε τους πολίτες «να θυμηθούν ότι τα κόκκινα δάνεια που τώρα προστατεύονται» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κληρονόμησε ένα καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης και μη προστασίας; Να θυμηθούν οι 15.000 υπάλληλοι που δεν απολύθηκαν με υπογραφές Σαμαρά και Στουρνάρα. Να το θυμηθούν κι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι για αρνητικές προβλέψεις ίδιας 5ης αξιολόγησης».

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός είπε ότι δημοσιεύθηκε η προκήρυξη, εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία και σημείωσε ότι «παρά τις προβλέψεις είμαστε στο τελευταίο στάδιο».

Το νέο πεδίο διασφαλίζει διαφάνεια, βιωσιμότητα θέσεις εργασίας, ποιότητα προγράμματος, μέγιστο τίμημα, υπάρχει μέριμνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ολοκληρώνεται ο χάρτης συχνοτήτων, ενώ υπάρχει «έντονο ενδιαφέρον» για συμμετοχή στον διαγωνισμό, τόνισε ο Ν. Παππάς καλώντας την ΝΔ να συμβάλει ώστε το ΕΣΡ να λειτουργεί με νόμιμη σύνθεση.

Μητσοτάκης: Έχετε άγνοια για την πραγματική οικονομία

Με ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είπε ότι “δεν ξέρω τί είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατόμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τί γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης, είτε αυταπατόμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας”. Είσαστε ένας πρωθυπουργός που την άγνοιά του την εμφάνισε σαν μαγκιά. Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η ελληνική οικονομία έχασε για το 2015 και 2016 αθροιστικά 21 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή και πρόσθεσε: “Η καθήλωση στην ύφεση οδηγεί στον φαύλο κύκλο των μέτρων. Σαν τον Σίσυφο η ελληνική κοινωνία καλείται να σπρώξει τον βράχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα που θα ψηφίσετε, αποτυπώνουν την ιδεοληψία αλλά και την άγνοιά σας για την πραγματική οικονομία. Οι νέοι φόροι θα οδηγήσουν νομοτελειακά ολοένα και περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, ενώ οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα. Στερείτε από τους πολίτες το κίνητρο να εργαστούν”.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η “πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης” και πρόσθεσε ότι “εξοντώνετε τους πάντες. Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι”. “Ο κόφτης είναι το μέτρο της προσωπικής σας αξιοπιστίας κ. Τσίπρα”, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

“Σας εξευτελίζουν με τον κόφτη και με το υπερταμείο, και προσβάλουν και τον ελληνικό λαό. Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για την Βουλή των Ελλήνων. Πληρώνουμε τα ψέματα της κυβέρνησης. Γιατί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας έχει ζωή 100 χρόνια; γιατί δεν αρκούσε το ΤΑΙΠΕΔ;” ρώτησε ρητορικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: ‘ Γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η δομή και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά οι ανακολουθίες σας”.

Διάβασε από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: “Ακυρώνουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την λεηλασία του δημόσιου πλούτου”. Ποιόν κοροϊδεύετε; Δεσμεύετε τις επόμενες γενιές. Είναι ντροπή σας κ. Τσίπρα. Τέτοιο υπερταμείο δεν μας ζήτησαν ποτέ από εμάς. Όταν τελειώσει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου εμείς θα ανακτήσουμε την χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις και στον περιορισμό του ρόλου του κράτους.

Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τις ιδιωτικοποιήσεις που κυρώνονται με αυτό το νομοσχέδιο, αναφερόμενος στην εκχώρησης των 24 αεροδρομίων.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε: “Είσαστε οπορτουνιστής λαϊκιστής και εξουσιολάγνος, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι παραμονή στην εξουσία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι το πρόβλημα και πρέπει να φύγει το συντομότερο . Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για την χώρα. Εμείς θα οικοδομήσουμε μία πολιτική συμμαχία, το πλατύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο, που έχει ανάγκη η χώρα”

Γεννηματά: Αυταπάτη το κλείσιμο της αξιολόγησης

Επίθεση στη κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε ως «πρόθυμο πρωθυπουργό των πιο συντηρητικών κύκλων», εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι σήμερα γράφεται μια ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος με το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ταυτόχρονα, μίλησε για ισχνή-οριακή πλειοψηφία της συγκυβέρνησης, η συνοχή της οποίας όπως είπε, έχει ως συγκολλητική ύλη την παραμονή της στην εξουσία και για θέατρο του παραλόγου και κακή παράσταση που έχει ημερομηνία λήξης και επανέλαβε την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

«Πλέον γνωρίζουμε με ντοκουμέντα και όχι με εικασίες ότι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός, η πόλωση και ο διχασμός, τα ψέματα και η ανικανότητα οδήγησαν τη χώρα σε ταπεινωτική εποπτεία, τη δημοκρατία υπό περιορισμό, τον δημόσιο πλούτο στη διαχείριση ξένων για έναν αιώνα και τα σπίτια των Ελλήνων στα κοράκια των αγορών. Είναι συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου», υποστήριξε η κ. Γεννηματά, και πρόσθεσε απευθυνόμενη στο πρωθυπουργό:

«Ο άνθρωπος που θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο προτείνει μνημόνιο για πάντα και διαρκή περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε λέγοντας “είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα, υπονομεύει και παρακάμπτει το ρόλο της Βουλής. Ο άνθρωπος που θα άλλαζε την Ευρώπη έγινε ο πρόθυμος πρωθυπουργός των πιο συντηρητικών κύκλων. Ο άνθρωπος που θα χόρευε τις αγορές με νταούλια και ζουρνάδες στήνει χορό πλειστηριασμών. Ο άνθρωπος που θα έδινε αξιοπρέπεια στο λαό φορτώνει ασήκωτα βάρη στους αδύναμους, διαλύει τη μεσαία τάξη και οδηγεί τη χώρα σε φτωχοποίηση».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για «κλαψουρίσματα, ψέματα και υποκρισία» της κυβέρνησης, και πρόσθεσε ότι «αυτό που σας νοιάζει μόνο και σας ενώνει είναι η καρέκλα της εξουσίας».

Η κ. Γεννηματά, υποστήριξε ότι το «πολυνομοσχέδιο αποτυπώνει το «αποκρουστικό σχέδιο της πολιτικής της κυβέρνησης», μιας πολιτικής όπως είπε, που έφερε τη χώρα πέρυσι στο χείλος του γκρεμού και φόρτωσε τη χώρα με το επαχθέστερο μνημόνιο 3 και 4.

Παράλληλα, μίλησε για εκχώρηση του εθνικού πλούτου και περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, και υποστήριξε ότι η χώρα οδηγείται σε ταπεινωτική εποπτεία, με τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής, και ο «κόφτης», τη βάζει σε ένα στενό «κορσέ» δια βίου».
Στον «κόφτη» όμως που ακόνιζαν επί 6 χρόνια και βρήκαν σε εσάς τον πρόθυμο και μας τον φέρατε, προβλέπονται ειδικές και άμεσες παρεμβάσεις που θα επιβάλλονται «απ’ έξω» και που βέβαια θα περιλαμβάνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων», τόνισε και πρόσθεσε:

«Ο δημόσιος πλούτος παραδίδεται ουσιαστική στον πλήρη έλεγχο των δανειστών, με δικαίωμα veto της τρόικας. Εκχωρούνται για 99 χρόνια προς πώληση όλες οι εταιρείες και οι συμμετοχές του Δημοσίου».

Συνεχίζοντας η κ. Γεννηματά, υποστήριξε ότι «τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων δίνονται στα κοράκια των αγορών», και ότι «η φοροκαταιγίδα θα πνίξει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση αλλά και κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας».

«Τα διαλύετε όλα. Οι 80.000 δικαιούχοι σήμερα -και 400.000 αύριο- του ΕΚΑΣ, δεν πρέπει να προστατευθούν; Είναι μήπως και αυτοί ο συνταξιούχοι των 650 ευρώ «πλούσιοι» Έλληνες; Ή μήπως «φοροφυγάδες» όπως τους αποκάλεσαν βουλευτές σας», σημείωσε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τη διάταξη για το ΕΚΑΣ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ακόμα «νέα αυταπάτη το κλείσιμο της αξιολόγησης και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη».

«Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση, ότι ο κος Τσίπρας και η κυβέρνησή του μπορούν να εκτινάξουν το ελατήριο της οικονομίας. Δεν το πιστεύουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν. Το αντίθετο κάνουν. Συμπιέζουν το σπιράλ προς τα κάτω», είπε και συμπλήρωσε:

«Η κυβέρνηση διαθέτει ισχνή-οριακή πλειοψηφία 153 βουλευτών. Η συνοχή της έχει ως συγκολλητική ύλη την παραμονή τους στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του προχωρούν μόνοι τους, απομονωμένοι πολιτικά και κοινωνικά».

Η κ. Γεννηματά μίλησε για «θέατρο του παραλόγου με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που θα τελειώσει σύντομα» και πρόσθεσε ότι αυτή η κακή παράσταση έχει ημερομηνία λήξης. Δεν κόβει εισιτήρια, σε λίγο δεν θα έχει καθόλου θεατές».

Η κ. Γεννηματά τόνισε την ανάγκη εθνικής γραμμής και κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης που να υπηρετεί τη χώρα και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι τα αδιέξοδα της κυβέρνησης να μην γίνουν αδιέξοδα για την χώρα».

Επιτέλους θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για αυτό το τόπο με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι με τα όνειρα του καθενός να γίνει πρωθυπουργός. «Έχουμε αυτή τη θέση από το 2012 και επιμένουμε. Και αυτό έστω και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Αρκετές ευκαιρίες και πολύτιμος χρόνος χάθηκαν και τα περιθώρια στενεύουν». «Εσείς γονατίσατε, δεν θα γονατίσει όμως η Ελλάδα», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria