Κινητή αστυνομική μονάδα σε Καστοριά, Φλώρινα και Κοζάνη - OlaDeka

Κινητή αστυνομική μονάδα σε Καστοριά, Φλώρινα και Κοζάνη

Την επέκταση του θεσμού της Κινητής Αστυνόμευσης σε όλη την Ελλάδα, μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για περίπου έναν χρόνο, ανακοίνωσαν οι ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ.

 Στην παρουσίαση, που έγινε στην είσοδο του υπουργείου, παρουσία του υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα ανακοινώθηκε πως ο θεσμός επεκτείνεται σε άλλες 22 περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα σε Αιτωλία, Ακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά, Κιλκίς, Χαλκιδική, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Θεσπρωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία και Δυτική Αττική (περιοχή Μεγάρων).

Σημειώνεται, ότι μέχρι τώρα είχαν διατεθεί κινητές μονάδες αστυνόμευσης σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Άρτα, Πρέβεζα, ορεινή Κορινθία, Μάνδρα Αττικής και Γρεβενά. Επίσης σε Αρκαδία, Ιωάννινα και Ξάνθη, όπου στο πλαίσιο της επέκτασης ενισχύονται με μία επιπλέον Κινητή Αστυνομική Μονάδα (ανά περιοχή).
Με την επέκταση και ενίσχυση του θεσμού επιχειρούν συνολικά 35 Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, σε 32 περιοχές της χώρας, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο τμήμα των ακριτικών περιοχών και της ενδοχώρας, με σκοπό την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, σε καθημερινή βάση.

Ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (ΚΑΜ) εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΕΤΟΣ» για την Αστυνόμευση-Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων.

Όπως ανέφερε ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος χειρίστηκε προσωπικά την εφαρμογή του θεσμού, πρόκειται για ένα απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα, καθώς στον χρόνο που πέρασε έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 25.000 άνθρωποι και περίπου 1.500 φορείς, σύλλογοι ή αγροτικοί συνεταιρισμοί, σε περιοχές που η αστυνομία δεν μπορούσε να ήταν παρούσα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι δράσεις της αστυνομίας για την επαρχία δεν εξαντλούνται στα βαν της κινητής αστυνόμευσης.

Ειδικότερα, ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε ότι ακολουθεί ένα πλέγμα δράσεων, το περιλαμβάνει την επέκταση επιτήρησης των συνόρων στον Έβρο, που χρηματοδοτείται με 15.000.000 ευρώ απο το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ, για την αγορά θερμικών καμερών και κινητών συσκευών καρδιακών παλμών, καμερών κλειστών κυκλωμάτων και την κάλυψη εξόδων για άλλον τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό, ώστε να απελευθερωθούν αστυνομικοί για άλλες αποστολές. Παράλληλα, από το έκτακτο κονδύλι που πήραμε, 600.000 διατέθηκαν για την ενίσχυση του σχεδίου επιτήρησης συνόρων «ΑΣΠΙΔΑ» και τα υπόλοιπα 2.400.000 ευρώ για τη στήριξη των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στα νησιά.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αναφέρθηκε ειδικά στην αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών, που, όπως σημείωσε, σχεδιάστηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν υλοποιήθηκε. Τώρα, όμως, οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες λειτούργησαν άψογα, καθώς ενεργοποιήθηκαν για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών, όπου από το 2010 έως το 2015 έχουν καταργηθεί πάνω από 500 αστυνομικοί σταθμοί, ενώ προχωράει με γρήγορους ρυθμούς ο σχεδιασμός για την ενοποίηση αστυνομικών τμημάτων και ο εκσυγχρονισμός της ΕΛΑΣ.

Όπως έγινε γνωστό, είναι, ήδη, έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, το οποίο υπολογίζεται ότι θα σταλεί σε περίπου μία εβδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ θεωρείται πιθανό μέχρι το τέλος του χρόνοιυ να έχουν ολοκηρωθεί οι αλλαγές που προβλέπονται.

Σχετικά με την επέκταση της κινητής αστυνόμευσης, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι είναι μία από τις δράσεις που προωθούνται από τη σημερινή κυβέρνηση, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, την οποία χαρακτήρισε καθοριστική για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.

Τέλος, ο κ. Τόσκας, στον σύντομο χαιρετισμό του, επεσήμανε: «Η κατεύθυνση και η προσπάθειά μας είναι να διευρύνουμε και τις δυνατότητες και τον όποιο σχεδιασμό γίνεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, τα γενικότερα, γιατί η Ελληνική Αστυνομία εργάζεται και σε άλλους τομείς, που μέχρι τώρα δεν την απασχολούσαν, όπως είναι προβλήματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό… Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την κύρια δουλειά, που είναι η διασφάλιση της τάξης, η εξυπηρέτηση του πολίτη, έτσι ώστε να έχουμε ένα ήρεμο περιβάλλον, κατάλληλο για την όλη λειτουργία της χώρας μας, και σ’ αυτήν την κατεύθυνση βλέπετε αυτήν την προσπάθεια και τις Κινητές αυτές Μονάδες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα εξυπηρετήσουν δυσπρόσιτες περιοχές».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria