Αισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε - OlaDeka

Αισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε

«ΒΛΕΠΕΙ» ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φαίνεται ότι «βλέπει» και συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU)  στη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε πεπεισμένος και σε ό,τι αφορά στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πακέτο στήριξης.

Παρόλα αυτά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι εξακολουθεί να μην βλέπει λόγο για «πραγματικό κούρεμα». «Δεν υφίσταται καμία ανάγκη» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, πιστός στην πάγια θέση του Βερολίνου επί του ζητήματος.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους για τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ εάν η βιωσιμότητά του δεν έχει επιτευχθεί μακροπρόθεσμα τότε το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε ακόμη μια παλιά του δήλωση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε περισσότερο κρασί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και προέβλεψε ακόμη ότι ο δρόμος της μακροχρόνιας προσαρμογής θα είναι δύσκολος και πολιτικά για τον κ. Τσίπρα. Παραδέχθηκε δε ότι στην αρχή της κρίσης είναι γνωστό ότι διαφωνούσε με την καγκελάριο Μέρκελ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Επαίνεσε ωστόσο επανειλημμένα την καγκελάριο και δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ ευχάριστα μαζί της».

Αντίστοιχα αισιόδοξος εμφανίστηκε νωρίτερα σήμερα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο δήλωσε ότι απομένουν μόνο «μερικές λεπτομέρειες» για να κλείσει η συμφωνία. Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος χαρακτήρισε το Eurogroup της Δευτέρας «ορόσημο» και εξήγησε ότι «πετύχαμε να γίνει αποδεκτό από όλους μας ένα εν εξελίξει σθεναρό πρόγραμμα – βάση για την ανάκαμψη της Ελλάδας».

Τόνισε δε, ότι μια από τις προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία είναι και ο έκτακτος μηχανισμός προληπτικών μέτρων, ο επονομαζόμενος «κόφτης». Διευκρίνισε, όμως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επαρκή τα ήδη υπάρχοντα μέτρα για την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Κομισιόν: Σημαντική πρόοδος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης 

Για σημαντική πρόοδο στο Eurogroup έκανε λόγο σήμερα και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Αννίκα Μπράιτχαρντ, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου, στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι μετά τη νομοθέτηση των «σημαντικών» μεταρρυθμίσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο και την ολοκλήρωση της νομοθέτησης των προαπαιτούμενων μέσα στις επόμενες μέρες, οι θεσμοί και ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αμέσως μετά το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει την επόμενη εκταμίευση.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η κ. Μπράιτχαρντ επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα συμβάλει με την τεχνογνωσία της, ωστόσο εναπόκειται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους πιστωτές της Ελλάδας να αποφασίσουν σχετικά.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria