Live: Ιστορική επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο - OlaDeka

Live: Ιστορική επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Στον αεροδιάδρομο του αερολιμένα Μυτιλήνης προσγειώθηκε, μόλις λίγα λεπτά μετά τις 10:00 το αεροπλάνο που μεταφέρει τον ποντίφικα.

Οι τρεις ιεράρχες θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου θα συνομιλήσουν με πρόσφυγες και θα έχουν γεύμα μαζί τους. Εν συνεχεία, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, θα πραγματοποιήσουν δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.

Με 10 πρόσφυγες από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες θα επιστρέψει στη Ρώμη ο Πάπας

Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφηκα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.

09:30 Συνάντηση Τσίπρα με Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, συναντάται αυτή την ώρα στον αερολιμένα Μυτιλήνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο αεροδρόμιο του νησιού μετά τις εννέα το πρωί, όπου θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο, στις 10:20.

Τον Ποντίφηκα της Ρώμης θα καλωσορίσουν αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και έπειτα ο Σεβασμιότατος Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Με την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα μεταβούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός.

Αναχώρηση το πρωί από τη Ρώμη

Αναχώρησε σήμερα το πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος από τη Ρώμη για την επίσκεψη ανθρωπιστικού χαρακτήρα που θα πραγματοποιήσει στη Λέσβο.

Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Ποντίφικα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να φτάσει στις 10:20 ώρα Ελλάδος στην Μυτιλήνη.

Ήδη στο νησί βρίσκονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λίγη ώρα μετά τις 9 το πρωί έφτασε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

telikaERT1_closed
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria