Σαν σήμερα: Η σφαγή των κατοίκων της Κλεισούρας στην Καστοριά - OlaDeka

Σαν σήμερα: Η σφαγή των κατοίκων της Κλεισούρας στην Καστοριά

Video

Η Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα βρίσκεται λίγους μήνες πριν από το τέλος της. Η αντιστασιακοί έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους και προσπαθούν να πλήξουν όπως μπορούν τα ναζιστικά στρατεύματα. Μια τέτοια επίθεση έγινε και το πρωί της 5ης Απριλίου, 2 χλμ. έξω από το χωριό Κλεισούρα της Καστοριάς.

Το προηγούμενο βράδυ, οι αντάρτες είχαν διανυκτερεύσει γύρω από το χωριό της Κλεισούρας και το επόμενο πρωί επιτέθηκαν σε μια φάλαγγα Γερμανών, για την οποία είχαν πληροφορίες ότι θα περάσει από τον αμαξωτό δρόμο. Οι συγκεκριμένοι Γερμανοί, μετέφεραν λάφυρα από τις επιδρομές που έκαναν σε εβραϊκά εμπορικά καταστήματα της Καστοριάς. Με αρχηγό των καπετάν Υψηλάντη, οι αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, επιτίθενται στην φάλαγγα, σκοτώνοντας δυο Γερμανούς και καταστρέφοντας δυο μοτοσικλέτες και ένα αυτοκίνητο.

Μετά την επίθεση, οι αντάρτες διασκορπίζονται στα βουνά, όμως τα νέα φτάνουν στο χωριό. Οι κάτοικοι τρομοκρατούνται. Τα αντίποινα των Γερμανών είναι γνωστά. Οι κάτοικοι ξέρουν ότι οι κατακτητές δεν θα διστάσουν να ξεσπάσουν πάνω τους. Οι άντρες του χωριού φεύγουν φοβούμενοι τα αντίποινα και κρύβονται σε γύρω χωριά, στα βουνά και στο Μοναστήρι της Παναγίας.

kleisoura_3

Στο χωριό μένουν μόνο τα γυναικόπαιδα. Και οι γέροντες. Το σήμα έπεσε και ειδοποιήθηκαν όλες οι γερμανικές δυνάμεις της περιοχής, μέχρι και το τάγμα των SS της Πτολεμαΐδας. Αυτοκίνητα φτάνουν στο χωριό, παίρνουν τα γυναικόπαιδα και τα οδηγούν στην πλατεία του χωριού. Οι ανιχνευτές που εστάλησαν πριν τα τάγματα, καθησύχαζαν τους κατοίκους λέγοντάς τους πως δεν θα τους πειράξουν. Όταν όμως ήρθαν τα τάγματα των SS, η εντολή είχε ήδη δοθεί. Στις 3 μ.μ. ξεκίνησε η σφαγή της Κλεισούρας.


kleisoura_1

Οι Γερμανοί, που είχαν στο πλευρό τους και τους Βούλγαρους, άρχισαν να εκτελούν τον κόσμο με οπλοπολυβόλα και με τις ξιφολόγχες τους, ενώ ξεκίνησαν ταυτόχρονα τους εμπρησμούς στα σπίτια του χωριού. Ο απολογισμός τραγικός. 280 θύματα, τα περισσότερα γυναίκες και παιδιά και ανάμεσά τους, ο παπάς του χωριού και δέκα ακόμα γέροντες. Οι τραυματίες έφταναν τους 40 και τα καμένα σπίτια τα 150. Το χωριό, από τους συνολικά 2.000 περίπου κατοίκους, θρήνησε τον θάνατο των περισσότερων παιδιών και γυναικών του.


kleisoura_2

Αυτή η σφαγή έμεινε ανεξίτηλη σε όλους τους κατοίκους της περιοχής. Ακόμα περισσότερο σε εφτά γυναίκες, τις οποίες οι Γερμανοί είχαν στήσει στον τοίχο και ήταν έτοιμοι να τις τουφεκίσουν. Όμως στις 5 περίπου το απόγευμα, ήρθε το σήμα για την λήξη της επίθεσης. Οι εφτά γυναίκες γλίτωσαν σαν από θαύμα. Αλλά πάντα θα θυμούνται τους Γερμανούς που είχαν στηθεί απέναντί τους και ήταν έτοιμοι να τις εκτελέσουν.

Η σφαγή της Κλεισούρας δεν ήταν η μοναδική από αντίποινα των Ναζί. Συνολικά 90 πόλεις γνώρισαν την γερμανική θηριωδία και την απάνθρωπη φύση της ιδεολογίας της χιτλερικής Γερμανίας. Σφαγές όπως αυτές των Καλαβρύτων, του Χορτιάτη και του Διστόμου, όπως και αυτή της Κλεισούρας, είναι αναμφίβολα εγκλήματα πολέμου. Για τα οποία οι ένοχοι, δεν έχουν ακόμα καταδικαστεί…

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria