Το ΝΑΤΟ δέχθηκε την "πρόσκληση" της κυβέρνησης - Κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον! - OlaDeka

Το ΝΑΤΟ δέχθηκε την “πρόσκληση” της κυβέρνησης – Κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον!

Η ΑΓΚΥΡΑ ΒΑΖΕΙ “ΝΟΜΙΜΑ” ΤΟ “ΠΟΔΙ” ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ – HTAN KOINO AITHMA ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ!

Το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε την “πρόσκληση” της κυβέρνησης για εμπλοκή του στο Αιγάιο προς αντιμετώπιση των λαθρομεταναστευτικών-προσφυγικών ροών όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
“Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή”, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας.
Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.
Σε μια κίνηση που θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση που είπε “ναι” στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και λαθρομεταναστευτικών ροών, αναφέροντας βέβαια ως προϋπόθεση “το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας”, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Η κίνηση αυτή όμως ενδέχεται να δημιουργήσει πολύ επικίνδυνα προηγούμενα αφού επί της ουσίας η Ελλάδα αποδέχεται ότι το Αιγαίο είναι “ύδατα του ΝΑΤΟ” και όχι πλέον ελληνικά χωρικά ύδατα.    
Έτσι η Τουρκία διά της “αμερικανικής οδού” δύναται να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο σαν να πρόκειται για την “κοινή θάλασσα” της Συμμαχίας.

«Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε, μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» ανέφερε χθες η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG2, η οποία θα «αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας».

Να ανφερθεί ότι η SNMG2 είναι τώρα κοντά στις τουρκικές ακτές και έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές ασκήσεις με το τουρκικό Ναυτικό, όπως ασκήσεις αεράμυνας και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες».

Εν ολίγοις η κυβέρνηση αποδέχθηκε την γερμανική πρόταση για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία, κάτι που το έκανε για την “τιμή” των όπλων δια της ΝΑΤΟϊκής οδού.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γ.Στολτενμπεργκ στόχος της αποστολής της ναυτικής δυναμης Standing Maritime Group 2 θα είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο.

«Δεν είναι στόχος μας να απωθούμε ή να σταματάμε τις βάρκες με τους μετανάστες αλλά η παρακολούθηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων» διευκρίνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Όπως συμφωνήθηκε η δύναμη Standing Maritime Group 2 που μεταβαίνει άμεσα στο Αιγαίο θα είναι υπό γερμανική διοίκηση! Δηλαδή θα την ελέγχει μια χώρα η οποία παραδοσιακά έχει εξωτερική πολιτική που συμβαδίζει με αυτή της Τουρκίας, από τότε που οι πρόγονοι των Γερμανών, οι Γότθοι, ζούσαν πλάι-πλάι με τους προγόνους των Τούρκων τους Ούννους στις σημερινές αχανείς ρωσικές και ουκρανικές πεδιάδες.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν ότι δεν θα ενεργούν στον εναέριο χώρο ή στα εθνικά χωρικά ύδατα η μια της άλλης» συμπλήρωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα στο πρόβλημα γιατί μας επηρεάζει όλους» κατέληξε στην ανακοίνωση του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Σοκάρει όμως και η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα ο οποίος  τόνισε ότι η κυβέρνηση, για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη υπάρξει στο προσφυγικό, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου η διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία η δύο περιοχές, αλλά να διαχυθεί σε όλη την επικράτεια για να είναι διαχειρίσιμη με ανθρώπινους όρους, δημιουργώντας υπόνοιες ότι θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα εγκλωβισμού λαθρομεταναστών-προσφύγων στην χώρα.

Πρόβλημα που δεν θα είναι αντιμετωπίσιμο και άρα όλες οι περιοχές της επικράτειας θα πρέπει να “συνεισφέρουν”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria