Τα πλεονεκτήματα του ασθενούς ρουβλίου - OlaDeka

Τα πλεονεκτήματα του ασθενούς ρουβλίου

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε μια άτυχη στιγμή, να ανακοινώσει τις «πρόσθετες ευκαιρίες» που προκύπτουν για τις ρωσικές εταιρείες από το ασθενές ρούβλι.

Όπως ο ίδιος ανέφερε σε επιχειρηματικό φόρουμ στις 20 Ιανουαρίου, το ρωσικό νόμισμα στροβιλίζεται έντονα. Την επόμενη μέρα κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο στην πρόσφατη ιστορία του, χάνοντας 4 τοις εκατό έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, ανακτώντας αυτό το κενό στη συνέχεια σε διάστημα λίγων ωρών. Σε περίπου 76 ρούβλια στο αμερικανικό νόμισμα, το ρούβλι είναι 4 τοις εκατό πιο αδύναμο από την αρχή του Ιανουαρίου, και η αξία του έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Η δραματική υποτίμηση θεωρείται ως μια καταστροφή. Καθοδηγείται από μια απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, έχει αυξηθεί μαζικά το κόστος των εισαγόμενων ειδών, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και αφήνοντας τους περισσότερους Ρώσους σε δραματικά χειρότερη κατάσταση.

Θεωρητικά, ο Πούτιν θα μπορούσε να έχει δίκιο ότι ένα αδύναμο ρούβλι θα μπορούσε να προσφέρει κάποια οικονομικά πλεονεκτήματα.  Ένα ασθενέστερο νόμισμα θα μπορούσε να κάνει τα ρωσικά προϊόντα και τις υπηρεσίες πολύ πιο ανταγωνιστικές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτό θα μπορούσε να ηλεκτρίσει τομείς της ρωσικής οικονομίας. Όμως, η έλλειψη των μετρητών για τις επενδύσεις και η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της χώρας στέκονται εμπόδια.

Συμπληρώνοντας τα κενά της αγοράς
Το αδύναμο ρούβλι έχει μεταμορφώσει το εμπόριο της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ρωσικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 107 000 000 000$, ή 37,7 τοις εκατό, στην περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του περασμένου έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία από την υπηρεσία κρατικών στατιστικών Rosstat.

Μια πτώση των εισαγωγών θα πρέπει να είναι καλή είδηση ​​για τις ρωσικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους να μπουν σε κενές αγορές. Αλλά με τους πραγματικούς μισθούς να συρρικνώνονται, οι Ρώσοι καταναλώνουν λιγότερο. Ρωσικά κονδύλια για να επενδύσουν σε νέα ικανότητα παραγωγής δεν υπάρχουν λόγω της ύφεσης και τα υψηλά επιτόκια. Οι Δυτικές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα οι άμεσες ξένες επενδύσεις να κατρακυλούν 92 τοις εκατό το 2015, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ.

Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που απαιτείται για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας πρέπει να αγοραστεί από το εξωτερικό σε απαγορευτικά υψηλές τιμές. Και η ακραία αστάθεια του ρουβλίου “καθιστά δύσκολη τη λήψη αποφάσεων,» δήλωσε ο Dmitry Polevoi, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank.

Οι παραγωγοί τροφίμων έχουν επιπλέον κίνητρο για να αυξήσουν την παραγωγή τους, μετά τα Ρωσικά αντίποινα απαγόρευσης στις εισαγωγές πολλών δυτικών προϊόντων. Η παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων κρέατος και τυριού αυξήθηκαν το περασμένο έτος. Αλλά οι ζοφερές οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να βαραίνουν. Ένας αμερικανός επιχειρηματίας (ΗΠΑ), ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε ότι η ζήτηση είχε αυξηθεί, αλλά πολύ προσεκτικά έκανε επέκταση της εταιρείας του που πουλούσε ψημένα αγαθά, χωρίς να γνωρίζει που πάνε τα πράγματα.

Το αδύναμο ρούβλι δεν βοηθάει ακόμα, είπε Polevoi. Δυνητικά οφέλη θα εμφανίζονται μόνο «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”, πρόσθεσε.

Εξαγωγές
Η Ρωσία θα πρέπει να είναι σε θέση να επωφεληθεί από τις εξαγωγές προιόντων που έχουν γίνει φθηνότερα για τις ξένες αγορές – όπως όπλα, ρουκέτες, αυτοκίνητα, τους φυσικούς πόρους και το σιτάρι. Αλλά η άμεση εξαργύρωση έχει αποδειχθεί δύσκολη.

Πάρτε την αγορά αυτοκινήτου. Η τιμή του ρωσικής κατασκευής Lada Granta sedan στα καταστήματα των Διανομέων ξεκινά από περίπου 350.000 ρούβλια. Στις αρχές του 2014,  ήταν $ 10.000. Τώρα, είναι 4.500 $ υπερ-ανταγωνιστική τιμή για την κοντινές περιοχές της Ευρώπης.

Όμως τα αυτοκίνητα δεν μπορεί να μεταφερθούν αμέσως στα σύνορα, δήλωσε ο Vladimir Bespalov, αναλυτής της VTB Capital, (Ρωσική τράπεζα). Θα χρειαστούν χρόνος και επενδύσεις για τον εντοπισμό των τοπικών εταίρων και να αυξηθεί η διανομή και η προώθηση, αλλά το σχέδιο αυτό θα απαιτήσει 2-3 χρόνια για να ολοκληρωθεί, τόνισε,  κατά το οποίο διάστημα το ρούβλι θα μπορούσε εύκολα να ενισχυθεί και να εξαλείψει το πλεονέκτημα της τιμής του Lada.

Ομοίως, το φθηνότερο εργατικό δυναμικό έχει μειώσει το κόστος για τους παραγωγούς των Ρωσικών βασικών προϊόντων, όπως λάδι, δημητριακά και μέταλλα. Ωστόσο, οι νέες επενδύσεις έχουν στραγγαλιστεί με την επιβολή κυρώσεων.

Η πιο ανεπτυγμένη εξαγωγική αγορά της Ρωσίας – πρώην σοβιετικά κράτη – βρίσκονται, επίσης, σε οικονομική ύφεση. Οι παραγωγοί πετρελαίου του Καζακστάν και του Αζερμπαϊτζάν έχουν πληγεί από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου. Χώρες όπως η Λευκορωσία και η Κιργιζία είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία της Ρωσίας και έχουν κατρακυλήσει με όλα αυτά. Οι κυρώσεις έχουν ουσιαστικά αποκόψει την Ουκρανία.

Οι εξαγωγές ρωσικών όπλων – αξίας περίπου 15 δις $ το 2014 – έχουν παρεμποδιστεί από το Δυτικό εμπάργκο. Οι πιθανοί αγοραστές όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν έχουν επίσης μπλοκαριστεί από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και δεν είναι πλέον σε θέση για αγορές όπλων.

Βέβαια, «η εξαγωγή όπλων καθορίζεται κυρίως από πολιτικούς παράγοντες” και όχι το κόστος παραγωγής, είπε ο Mikhail Barabanov, αναλυτής στο Κέντρο Ανάλυσης στρατηγικών και τεχνολογιών.

Τουρισμός
Ο άμεσα ωφελούμενος του ασθενούς ρουβλιού ήταν ο τουρισμός. Επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού έχουν δει αύξηση των εσόδων κατά 30 τοις εκατό κατά τους τελευταίους 18 μήνες, δήλωσε ο Dmitry Gorin, αντιπρόεδρος του ρωσικού συνδέσμου Tour Operators.

Η Ρωσία έχει γίνει απίστευτα φθηνή για ξένους επισκέπτες. Σχεδόν 20 τοις εκατό περισσότεροι επισκέφθηκαν τη Ρωσία το 2015 σε σχέση με το 2014 – κάτι που οφείλεται στην αύξηση των επισκεπτών από την Κίνα, δήλωσε ο Gorin.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι Ρώσοι μένουν στο σπίτι. Αυτοί που που επιλέγουν διακοπές στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά ένα τρίτο το 2015 και 7 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι αγόρασαν τουριστικά πακέτα. Ακόμα λιγότεροι Ρώσοι θα επιλέξουν διακοπές στο εξωτερικό αυτό το έτος. Οι Ρωσικές αρχές έχουν περιορίσει τις πωλήσεις ταξιδιών στην Τουρκία και την Αίγυπτο περιοχές οι οποίες φιλοξενούσαν το ήμισυ του συνόλου των Ρώσων τουριστών. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι δεν έχουν όλοι την οικονομική άνεση να επισκεφθούν δημοφιλείς αλλά ολοένα και πιο ακριβούς προορισμούς σε χώρες της Μεσογείου ή την Ταϊλάνδη.

Όμως, ενώ η ανάπτυξη είναι μια ευλογία για την τοπική τουριστική βιομηχανία, κάποιοι Ρώσοι μπορεί να είναι λιγότερο ευχαριστημένοι.

Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων Ρώσων μετά από διακοπές στην Ρωσία λένε ότι δεν τους άρεσε η εμπειρία, σύμφωνα με τον Gorin. Αντί να αλλάξουν τις συνήθειες τους σε εγχώριο τουρισμό, πολλοί προτιμούν να περιμένουν και να αποταμιεύσουν αδύναμα ρούβλια για να πάνε στο εξωτερικό, πρόσθεσε.

Μετάφραση oladeka.com

Πηγή

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria