ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΜΥΛΟ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΣΝΜ - OlaDeka

ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΜΥΛΟ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΣΝΜ

Διαβάστε την επιστολή που κατέθεσε (μέσω δικηγόρου) ο Ρωμύλος Μαντζούρας προς το κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), λόγω της σημερινής συνεδρίασης για την επανεξέταση του θέματος του ιστορικού Στρατώνα “Μαθιουδάκη” της Καστοριάς.

Το ΚΣΝΜ υποχρεώθηκε σε επανεξέταση της προηγούμενης απόφασής του (στην οποία ΔΕΝ κήρυξε τον στρατώνα ως διατηρητέο μνημείο), μετά από την απόφαση (3176/2015) του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει σύλλογοι και πολίτες της Καστοριάς.

   Ο κ. Ρωμύλος Μαντζούρας προσκαλέστηκε να παραστεί στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ, λόγω του ότι είχε ανακινήσει το 2013 το ζήτημα της διάσωσης του κτηρίου, προσφεύγοντας τότε προς την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων Μακεδονίας, επίσης ανέλαβε την εκπροσώπηση προς το ΚΣΝΜ και των τριών  συλλόγων που αγωνίστηκαν για τη διάσωση του ιστορικού μας στρατώνα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

( Μόλις χθες Τρίτη 16/02/2016 μου ζητήθηκε από τη γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων να παραστώ εφόσον θα μπορούσα και να τοποθετηθώ στην επανεξέταση της περίπτωσης του Στρατώνα Μαθιουδάκη. Καθώς η επανεξέταση γίνεται δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη 18/02/2016 στην Αθήνα, κάτι τέτοιο μου είναι πρακτικώς αδύνατο , έτσι, όπως και την πρώτη φόρα που συζητήθηκε η περίπτωση, μας εκπροσωπεί αφιλοκερδώς ο Καστοριανός Δικηγόρος της Αθήνας κ. Παντελής Τάρες)

     Αξιότιμα μέλη του Κ.Σ.Ν.Μ., έχουν περάσει τρία και πλέον χρόνια από την πρώτη φόρα που απευθυνθήκαμε σε Σας μεταφέροντας την άποψη μας για το κτίριο του στρατώνα. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Κατόπιν απευθυνθήκαμε στο ΣτΕ, το οποίο εξέδωσε μακροσκελή απόφαση κι επέστρεψε το θέμα σε Σας. Στο διάστημα αυτό όμως, οι φωνές υπέρ της διατήρησης του παλιού Στρατώνα έχουν πληθύνει εντός και εκτός Καστοριάς. Πέρα από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και τη Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Αδαμόπουλο, τον πολιτιστικό σύλλογο «Σπασμένο Ρόδι» την ΜΚΟ «Μύησης», και την Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς, υπέρ της διατήρησης έχουν ταχτεί μέχρι και αυτήν την ώρα επίσης η Ένωση Έκτακτων Ελλήνων Αρχαιολόγων καθώς και πρώην και εν ενεργεία Βουλευτές του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μαζί με αυτούς τάχθηκε όμως και πλήθος πολιτών της Καστοριάς μέσω της συλλογής υπογραφών, αλλά και της προσφυγής στο ΣτΕ, μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Ελένης Τσαδήλα.

Στη, δε, προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ, ήταν οι ίδιοι οι πολίτες που κατέβαλαν το υψηλό χρηματικό αντίτιμο της εκδίκασης, παρότι είχαν και έχουν σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Μετά την προηγούμενη αρνητική απόφασή Σας (29.3.2013), πλειάδα επιφανών προσωπικοτήτων της Καστοριάς τάχθηκε δημόσια υπέρ της διατήρησης του Στρατώνα, όπως Πανεπιστημιακοί που έλκουν την καταγωγή τους από τη Καστοριά, καθώς και άνθρωποι των Γραμμάτων με βραβευμένο συγγραφικό έργο. Μάλιστα, ο Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ κ. Π. Τσολάκης πραγματοποίησε διαλέξεις στην Καστοριά και τη Θεσσαλονίκη για τον παλιό στρατώνα επιχειρηματολογώντας υπέρ της διατήρησης του, αναφέροντας μάλιστα επιπλέον, ότι η προηγούμενη μελέτη προέβλεπε την ισοπέδωση του λόφο του στρατοπέδου και την κοπή του συνόλου των πεύκων που υπάρχουν εκεί. Εν ολίγοις η σωτηρία του παλιού στρατώνα και η πρόταση για ανέγερση του νέου μεγάρου της Αστυνομίας σε διπλανό χώρο, κατάφερε να συσπειρώσει πλήθος ανθρώπων πέρα και πάνω από συντεχνιακές ή πολιτικές σκοπιμότητες και αυτό είναι κάτι πρωτοφανές για την Καστοριά. Πρόσφατα μάλιστα η Κυβερνητική Βουλευτής, παρουσία και της Βουλευτού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του Αντιπεριφεριάρχη Καστοριάς και του Δημάρχου, δήλωνε στους Αστυνομικούς της πόλης: «…Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι ότι το κτίριο θα κατασκευαστεί στο χώρο του στρατοπέδου Μαθιουδάκη.

Το επίμαχο κτίριο του στρατώνα δεν θα γκρεμιστεί, όμως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το αν θα γίνει κάποια αλλαγή της μελέτης έτσι ώστε να γίνει η ανακαίνιση του για να στεγάσει κάποιες από τις υπηρεσίες της Αστυνομίας, τους επόμενους μήνες αυτό θa έχει τελειώσει…» (βλ. Εφημερίδα Σέντρα News 18/01/16). Αυτά που ανακοινώθηκαν στους Αστυνομικούς τρία χρόνια μετά την πρώτη συζήτηση είναι αυτά που οι πολίτες υποστήριζαν εξ αρχής: Ότι δηλαδή και το πέτρινο κτίριο μπορεί να σωθεί και Αστυνομικό Μέγαρο να ανεγερθεί. Οι ίδιοι, μάλιστα, ευαισθητοποιημένοι πολίτες βρήκαν απέναντι τους, σε αυτό τον μακρύ και επίμονο αγώνα τους, πολλούς αιρετούς εκπροσώπους της περιοχής μας, που, δυστυχώς, δεν έδειξαν τις ευαισθησίες που θα έπρεπε να είχαν δείξει, όχι μόνο θεσμικά αλλά και ατομικά, ως άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά. Αν τώρα, στην τρίτη φορά που θα ασχοληθείτε με την κήρυξη ή μη του πέτρινου στρατώνα ως διατηρητέου αποφασίσετε την διατήρηση του, υπάρχουν πολλές λύσεις που βέβαια θα απασχολήσουν άλλους ανθρώπους και όργανα αποφάσεων. Μπορούμε όμως να πούμε πως εφόσον το στρατόπεδο παραμείνει για χρήση από την Αστυνομία, μια λύση όπως αυτή της παλιάς Σχολής Χωροφυλακής στο Γουδί της Αθήνας, είναι απολύτως ενδεδειγμένη. Την γνωρίζετε σαφώς και εσείς αλλά και οι «ταγοί» της πόλης μας που σίγουρα την έχουν επισκεφτεί καθώς εκεί στεγάζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Οπότε γνωρίζουν πως ένας παλιός αναπαλαιωμένος στρατώνας μπορεί και υπηρεσίες της Αστυνομίας να στεγάσει αλλά και ο περιβάλλον χώρος να μετατραπεί σε πάρκο ανοιχτό προς το κοινό, όπως ακριβώς έγινε εκεί. Αν πάλι το Αστυνομικό Μέγαρο ανεγερθεί κάπου μέσα στο χώρο του Στρατοπέδου, τότε ο παλιός στρατώνας πρέπει να παραχωρηθεί στη Περιφέρεια ή στον Δήμο.

Υπάρχουν αξιόλογες δημοσιευμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του και σίγουρα άνθρωποι στη Περιφέρεια και στο Δήμο που θέλουν τη διατήρηση του Στρατώνα θα κινηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Αξιότιμα μέλη του K.Σ.Ν.Μ. οι πολίτες της Καστοριάς έδειξαν ευαισθησία, διορατικότητα και αποφασιστικότητα στο ζήτημα αυτό. Ευελπιστούμε πως μαζί με την πρόταση του ΣτΕ, θα λάβετε υπόψιν Σας και την άποψη των πολιτών, κηρύσσοντας τον ιστορικό στρατώνα ως διατηρητέο μνημείο.

Με τιμή Ρωμύλος Μαντζούρας (εκπροσωπώντας ευαισθητοποιημένους πολίτες και συλλόγους της Καστοριάς) – Πολιτιστικός Σύλλογος «Σπασμένο Ρόδι» – ΜΚΟ «Μύησης» – Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς

Επισυνάπτω μερικές ιστοσελίδες που αφορούν το θέμα, την δημοσιότητά του και τεκμηριώνουν τις αναφορές τις επιστολής.

1.http://odos-kastoria.blogspot.gr/2013/10/blog-post_8778.html

2.http://www.gopetition.com/petitions/%CE%AD%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CF%80%CE%B8%CF%80%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7.html

3.http://fouit.gr/2013/05/20/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%B1-%CF%80-%CE%B8-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%83/

4.http://www.monumenta.org/article.php?IssueID=4&perm=1&ArticleID=921&CategoryID=19&lang=gr

5.http://www.protothema.gr/greece/article/506121/ste-ohi-sti-katedafisi-tou-stratopedou-mathioudaki-stin-kastoria/

6.http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=360096

7. http://oladeka.com/2014/01/blog-post_20-19/

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria