ΕΔΩ HONG KONG: Οι γουναράδες «σκοτώνουν» το εμπόρευμα τους - OlaDeka

ΕΔΩ HONG KONG: Οι γουναράδες «σκοτώνουν» το εμπόρευμα τους

Με πρώτους τους Κινέζους του 1ου ορόφου

FUR-GALA-HONG-KONG-2016

Λίγοι είναι αυτοί που δεν έκαναν την έκθεση λαική αγορά. Με την εικόνα του αρμαγεδώνα να είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των περισσότερων εκθετών, ήταν κατά κάποιο τρόπο δυστυχώς αναμενόμενο να ακολουθήσει το…σκότωμα των τιμών.

Όπως ήδη γράψαμε και χθες, πολλοί Κινέζοι βλέποντας την τεράστια πτώση που χαρακτηρίζει την κραταιή πάλαι ποτέ διεθνή έκθεση μέσα σε δύο χρόνια, έδωσαν το σινιάλο της κατακρήμνισης των τιμών.

Η έκθεση του Hong Kong φιλοξενείται σε τρεις ορόφους του Hong Kong Convention and Exhibition Centre. Στον 1ο όπου εκθέτες είναι τα μέλη του Κινέζικου συνδέσμου γουνοποιών, στον 3ο που συνήθως βρίσκονται οι κορυφαίες εταιρίες του Hong Kong και στον 5ο ο οποίος παραχωρείται σε όλους τους υπόλοιπους στους οποίους συγκαταλέγονται και οι Έλληνες. Φέτος, οι περισσότεροι (από τους μειωμένους κατά πολύ μεγάλο βαθμό) επισκέπτες «ζέσταιναν» τον 5ο όροφο. Κάτι που όπως θα διαβάσετε πιο κάτω πανικόβαλε τους εκθέτες-μέλη του Κινέζικου συνδέσμου.

Να σημειώσουμε ότι η Ελληνική αποστολή περιλαμβάνει 39 επιχειρηματίες που συμμετέχουν συντεταγμένα υπό την σκέπη του επιμελητηρίου Καστοριάς και 6 με 7 που συμμετέχουν αυτόνομα. Από αυτούς οι τρεις (3) μόνο καταφέρνουν να κλείνουν χώρο στον τρίτο όροφο και όλοι οι υπόλοιποι στριμώχνονται με μικρά περίπτερα στον 5ο όροφο. 

hong-kong-exhibitors

HONG-KONG-PASPORT

Σήμερα Σάββατο 27 Φεβρουαρίου ολoκληρώθηκε η προτελευταία μέρα του προγράμματος της έκθεσης. Οι αμυδρές ελπίδες που διαφάνηκαν χθες, εξανεμίστηκαν απότομα και αποτελειωτικά.

Πολλοί Κινέζοι εκθέτες σήμερα του 1ου και 3ου ορόφου, διαπιστώνοντας οριστικά την ελάχιστη επισκεψιμότητα σε σύγκριση με τις παλιές καλές εποχές, το πήραν απόφαση και έριξαν το ψυχολογικό φράγμα των τιμών. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές αλλά και με κοινή ομολογία πολλών από τους Έλληνες επισκέπτες και εκθέτες, οι Κινέζοι σήμερα «σκότωναν» εμπόρευμα.  Δεν ήταν τυχαίο αυτό που καταγράψαμε χθες ως σοκαριστική πληροφορία για πωλήσεις μονοκόμματων γουναρικών με 200 – 250 $ !

Για να είμαστε ειλικρινείς όμως το …σκότωμα δεν ήταν κάτι που απέφυγαν οι Έλληνες. Πολλοί από τους δικούς μας επηρεασμένοι επίσης από το απογοητευτικό κλίμα, ακολούθησαν το χορό του Ζαλόγγου στις τιμές για να δημιουργήσουν κάποια κίνηση.

Η δεύτερη κατηγορία λιγότερων Ελλήνων εκθετών, είναι εκείνοι οι οποίοι είναι επίσης απογοητευμένοι αλλά έστω και με κρεμασμένα μούτρα έκαναν σκληρή και γενναία άμυνα και δεν έκαναν τιμές θανάτου. Αυτοί θα γυρίσουν πίσω με όλο το εμπόρευμα τους και θα περιμένουν τις επόμενες εκθέσεις. (Κυκλοφορεί και μία φήμη ότι αναμένεται να κάνει την έκπληξη το Μιλάνο- κοντός ψαλμός αλληλούια).

HONG-KONG-FUR

Η τρίτη και αυστηρά ολιγομελής λίστα περιλαμβάνει κάποιους που μάλλον είχαν το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Μιλήσαμε προσωπικά και με αυτούς και μας είπαν: «Βλέπουμε τη σφαγή που γίνεται γύρω μας, αλλά εμείς δόξα τω θεώ πήγαμε πολύ καλά!»

Αυτοί ήταν και η φανταχτερή στα μάτια μας μειοψηφία που θα πρέπει να κάνει όλους τους υπόλοιπους να λένε μακάρι και μπράβο! Γιατί αν υπήρξαν και κάποιοι που δούλεψαν δίπλα μας, αν μη τι άλλο δίνει μια μικρή έστω ελπίδα σε όλο τον κλάδο.

Κατά τα άλλα, η φετινή έκθεση του Hong Kong αντικατοπτρίζεται σε μια φράση: «Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις!»

Οι λιγοστοί Ρώσοι που εμφανίστηκαν χθες, σήμερα δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα!

Ελάχιστοι Ουκρανοί κυνηγιόνταν με τα κυάλια από τους εκθέτες. Οι Κινέζοι αγόραζαν λιανική, κομμάτια για αντιγραφή.

Οι λίγοι Κορεάτες έμπαιναν και αμέσως έβγαιναν από τα Ελληνικά περίπτερα γιατί μάλλον δεν έχουμε καταλάβει ακόμη τι ζητούν.

Οι επίσης λίγοι Αμερικανοί επίσης αναζητούν εμπόρευμα που εμείς δεν έχουμε.

Αύριο τελευταία μέρα της έκθεσης κλείνει μελαγχολικά η αυλαία και αυτού του κορυφαίου σε άλλες εποχές γεγονότος. Και δεν κλείνει καθόλου αισιόδοξα. Δυστυχώς!

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε πέρα από τις εκθέσεις; Μήπως ήρθε η στιγμή να σηκώσουμε τα περισκόπια των υποβρυχίων που ονομάζονται εκθετήρια και να ερευνήσουμε τι γίνεται εκεί έξω;

Πέτρος Σμιξιώτης

HONG-KONG-GALA

 

HONG-KONG-GALA-16

 

KOSMIDHS-DITSIOS-HONG-KONG

HONG-KONG-FUR-FAIR-2016

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria