Ο τρόμος επέστρεψε στην Άγκυρα - OlaDeka

Ο τρόμος επέστρεψε στην Άγκυρα

ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Την… καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας λάβωσε σήμερα η τρομοκρατία, με την «μαύρη λίστα» των νεκρών να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 28 άτομα.

Λίγο μετά τις 18:00, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην Άγκυρα και έκανε τη χώρα να «παγώσει». Εκτός από τους 28 νεκρούς, σε νοσοκομεία νοσηλεύονται άλλοι 61 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν επίσημα ότι στόχος της βομβιστικής επίθεσης ήταν όχημα των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση ασφαλείας σε υψηλό επίπεδο, υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η έκρηξη σημειώθηκε μόλις 300 μέτρα από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας, μια «ανάσα» από τα κτίρια Γενικά Επιτελεία του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Όλοι οι νεκροί ήταν άντρες των ένοπλων δυνάμεων της χώρας.

Οργισμένη αντίδραση Ερντογάν

Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να ανταποδώσει τις εναντίον της επιθέσεις, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τόνισε ότι η «υπομονή της χώρας» έχει αρχίσει να εξαντλείται.

«[Η Τουρκία] δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση» ανέφερε μετά από την πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος, που παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και τη μάχη εναντίον των «πιονιών» που πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις.

«Θα αντιληφθούν ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε νεκρός μας είναι ένα τεκμήριο για το ότι τα εδάφη αυτά θα είναι η αιώνια πατρίδα μας, η σημαία μας θα υψώνεται πάντα, το εζάνι μας δεν θα σιγήσει, η χώρα μας δεν θα διαμελιστεί και το κράτος μας δεν θα ανατραπεί» γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου.

 

 

Ακυρώθηκε η επίσκεψη Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες

Λίγη ώρα μετά την επίθεση, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι του για της Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει σειρά συναντήσεων για το προσφυγικό από την Πέμπτη.

Ο κ. Νταβούτογλου θα συμμετείχε και σε τριμερή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Συλλυπητήρια

Τα συλλυπητήριά του για την πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Νταβούτογλου ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε δια του Γ.Γ. της προεδρίας πρέσβη Γ. Γεννηματά και ο Προκόπης Παυλόπουλος, που καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια. Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε από τον κ. Γεννηματά να μεταφέρει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τον τουρκικό λαό.

«Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα αυτή την τελευταία τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, και συνέχισε: «Θέλω να πω στον τουρκικό λαό τα ακόλουθα: Εμείς, οι Γερμανοί, νιώθουμε τον πόνο σας. Θα σταθούμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία στον πόλεμο όσων είναι υπεύθυνοι για τέτοιες απάνθρωπες πράξεις».

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ έγραψε στο Twitter ότι η σκέψη του είναι με τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα. «Η Βρετανία καταδικάζει αυτή την παράλογη πράξη βίας» έγραψε ο κ. Χάμοντ.

Την επίθεση καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, που τόνισε ότι η Τουρκία είχε την πλήρη στήριξη της Συμμαχίας μετά από αυτή την θηριωδία. «Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν και στον τουρκικό λαό. Οι σκέψεις μου είναι και με όσους έχουν τραυματιστεί…

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες φρικιαστικές δράσεις. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέκονται δίπλα-δίπλα στην μάχη κατά της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Γ.Γ. της Συμμαχίας.

Για μια «φρικιαστική επίθεση» έκανε λόγο και η ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον τουρκικό λαό.

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria