Εισήγηση του μουσικολόγου Γιάννη Τσακιρίδη στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Όταν η Τέχνη Ψεύδεται» - OlaDeka

Εισήγηση του μουσικολόγου Γιάννη Τσακιρίδη στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Όταν η Τέχνη Ψεύδεται»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο κ. Τσακιρίδης παρουσίασε ποιητικές συνθέσεις του καστοριανού ποιητή Αργύριου Γ. Παπαδίσκου (1882-1955), προβάλλοντας συγχρόνως σε βιντεοπροβολέα σπάνια τεκμήρια της ζωής και του έργου του καστοριανού ποιητή

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής στη Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Πανελλήνιο Συνέδριο «Όταν η Τέχνη Ψεύδεται», το οποίο διοργάνωσε η Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας «Νικόλαος Κασομούλης» με την συμμετοχή άνω των 40 συνέδρων εισηγητών, εκ των οποίων ένας ήταν και ο διακεκριμένος μουσικολόγος συμπολίτης μας κ. Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης, ο οποίος και παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία μια επιστημονική εισήγηση τοπικού ενδιαφέροντος με τίτλο: «Ο ρομαντισμός ως επιρροή έμπνευσης και δημιουργίας στις ποιητικές συνθέσεις του καστοριανού λογίου Αργύριου Γ. Παπαδίσκου».

Ο κ. Τσακιρίδης, ενασχολούμενος μακροχρόνια με την τοπική ιστορία και λαογραφία της Καστοριάς, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μια πληθώρα ιστορικών τεκμηρίων, τα οποία τα μετουσιώνει σε ενδιαφέρουσες εργασίες παρουσιάζοντάς τα κατά καιρούς σε διοργανώσεις κύρους με πολύ μεγάλη επιτυχία και απήχηση. Η αξιόλογη και συστηματική ενασχόληση του εν λόγω συμπολίτη μας με τη μελέτη και έρευνα ιστορικών θεμάτων της Καστοριάς, διαφωτίζει άγνωστες πτυχές του ιστορικού παρελθόντος του τόπου μας αλλά και προσδίδει υπεραξία σε μια περιοχή, η οποία δεν διακρίθηκε μόνο για το εμπόριο και την κατεργασία των γουναρικών αλλά και τα γράμματα και τις τέχνες.

Η εισήγηση του κ. Τσακιρίδη, προκάλεσε τον ενδιαφέρον του επιστημονικού κοινού, καθώς παρουσίασε μια άγνωστη λόγια προσωπικότητα της Καστοριάς και της Δυτικής Μακεδονίας με σπουδαίο ποιητικό και λογοτεχνικό έργο, το οποίο ως σήμερα δεν έχει προβληθεί. Συγκεκριμένα, παρουσίασε ποιητικές συνθέσεις του καστοριανού ποιητή Αργύριου Γ. Παπαδίσκου (1882-1955), τις οποίες προσέγγισε και ερμήνευσε υφολογικά τις επιρροές τους σχετικά με το καλλιτεχνικό ρεύμα του ρομαντισμού, προβάλλοντας συγχρόνως σε βιντεοπροβολέα σπάνια τεκμήρια της ζωής και του έργου του καστοριανού ποιητή. Με το πέρας της εισήγησης το ακροατήριο χειροκρότησε θερμά τον καστοριανό μουσικολόγο κ. Τσακιρίδη, επιβραβεύοντας την ενδιαφέρουσα και πολύτιμη εισήγησή του.

tsakiridis panellinio synedrio otanhtexnipseydetai

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria