Στα 30 δισ. δολάρια οι ζημιές στην τουρκική οικονομία από τις ρωσικές κυρώσεις μέσα σε 2,5 μήνες! - OlaDeka

Στα 30 δισ. δολάρια οι ζημιές στην τουρκική οικονομία από τις ρωσικές κυρώσεις μέσα σε 2,5 μήνες!

Η ΜΟΣΧΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ – “ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ” ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ META THN “ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ” ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Στο αστρονομικό ποσό των 30 δισ. δολαρίων έχουν φτάσει οι ζημιές που έχει υποστεί η Τουρκία από τις ρωσικές κυρώσεις, μέσα σε μόλις 2,5 μήνες  και προβλεπεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο αφου η Ρωσία αποφάσισε να μετακινήσει ρωσικά κεφάλαι και επενδύσεις όπως τις μεγαλύτερες ρωσικές βιομηχανίες παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκίνητων που έδιναν εργασία σε χιλιάδες Τουρκους εργάτες.

Αυτο σε συνδυασμό με το επιπλέον πλήγμα που δέχθηκε σήμερα ο τουρκικός τουρισμός από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά Γερμανών κυρίως τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται να “λυγίσουν” φέτος την τουρκική οικονομία.   Έστω κι αν είναι νωρίς, κάπως έτσι αποτιμάται η σημερινή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη για τον τουρισμό της Τουρκίας, ο οποίος ήδη έχει υποστεί ζημία κατά το προηγούμενο διάστημα λόγω των προηγούμενων επιθέσεων αλλά και της διατάραξης των σχέσεων με τη Ρωσία, μία από τις βασικές τουριστικές αγορές για τη γείτονα.   Η ταξιδιωτική οδηγία, την οποία εξέδωσε πριν από λίγο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Τουρκία δίνει το στίγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Στην ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε, κάνει μία σύντομη αναφορά σε όλες τις εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου στην Τουρκία, από το περασμένο καλοκαίρι και μετά.

Η Γερμανία συνιστά στους επισκέπτες που ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη να αποφεύγουν τα πλήθη στους δημόσιους χώρους και τα τουριστικά αξιοθέατα και να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις.

Επιπλέον, συνιστά στους Γερμανούς να αποφεύγουν ταξίδια στην περιοχή της Τουρκίας κοντά στη Συρία και το Ιράκ, ιδιαίτερα στις πόλεις Ντιγιαρμπακίρ, Μαρντίν, Σίζρε, Σιλόπη και Νουσαγιαμπίν και γενικότερα στις επαρχίες Χακάρι και Σιρνάκ.   Δηλαδή χάνουν μια εξίσου σημαντική αγορά για αυτούς, την γερμανική, από μια χώρα που παραδοσιακά ήταν πάντοτε φιλική προς τους Τούρκους (στον Α’ ΠΠ οι Σύμμαχοι αποκαλούσαν τους Γερμανούς “Ούννους” διότι το λίκνο τους πριν έρθουν στην Ευρώπη βρίσκονταν πολύ κοντά στα τουρκικά φύλα)   Ταυτόχρονα οι Ρώσοι πήραν σημαντικές αποφάσεις μετακίνησης ρωσικών κεφαλαίων και επενδύσεων από την Τουρκία, και τις ανακοινώσε ο υφυπουργός οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Dimitry Rogozin.

Οι μεγαλύτερες ρωσικές βιομηχανίες παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκίνητων για τις KAMAZ και AvtoVAZ, θα μεταφέρουν τις επενδύσεις τους από την Τουρκία στην Σερβία στα πλαίσια των οικονομικών κυρώσεων προς την Άγκυρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τους Τούρκους.   Mέχρι σήμερα οι ρωσικές αυτές βιομηχανίες παρήγαγαν τα ανταλλακτικά τους στην Τουρκία προσφέροντας χρήματα και εργασία στους Τούρκους.Αυτό θα σταματήσει και τα κεφάλαια πλέον μεταφέρονται στην Σερβία, προκαλώντας νέα πτώση στο τουρκικό ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας   Μάλιστα ο Dimitry Rogozin πρόσθεσε ότι δεν σταματάνε εδώ τα “χτυπήματα” αλλά θα υπάρξουν και άλλες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας προς όφελος της Σερβίας.

Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα: Εάν η χώρα μας δεν ήταν τόσο μονοδιάστατα δεμένη στα δυτικά και όχι στα δικά της εθνικά συμφέροντα, μέρος αυτών των επενδύσεων θα μπορούσε να τις προσελκύσει η ίδια.

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria