Παραμονή Χριστουγέννων στην Ελλάδα, Ένα νέο τουριστικό προϊόν... - OlaDeka

Παραμονή Χριστουγέννων στην Ελλάδα, Ένα νέο τουριστικό προϊόν…

Την παραμονή των Χριστουγέννων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδας γινόταν ένας χαμός. Παντού είχαν στηθεί ψησταριές, ακόμη και κατά μεσής του δρόμου, όπως συμβαίνει την… Τσικνοπέμπτη.
Διάφορες μπάντες έκαναν τον κόσμο να χορεύει κάτι ανάμεσα σε τσιφτετέλι, καλαματιανό και απροσδιόριστα χοροπηδητά. Ο κόσμος ήταν πάρα πολύς καθώς σ΄αυτό βοήθησε και ο πολύ καλός καιρός. Όλοι έδειχναν να το απολαμβάνουν αλλά περισσότερο οι λιγοστοί τουρίστες που ζούσαν πρωτόγνωρες για αυτούς εμπειρίες.
Οι εικόνες και το κλίμα δεν είχαν καμιά σχέση με το πνεύμα της ημέρας, ούτε και με την ελληνική παράδοση. Αυτό το σκηνικό δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια χάρη στον ανταγωνισμό μεταξύ των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Καφέ, ταβέρνες, μπαρ, ακόμη και μπουγατσατζίδικα άρχισαν να βγάζουν ψησταριές για να τραβήξουν κόσμο. Και καθώς στη χώρα μας ο ένας αντιγράφει τον άλλον, του χρόνου θα βγάλουν ψησταριές ακόμη και τα εναπομείναντα περίπτερα.
Την άποψη μας γι΄ αυτήν την κατάσταση που δεν συνάδει με το πνεύμα της ημέρας, την γράψαμε εκείνη την ήμερα. Ωστόσο είναι απολύτως βεβαιώ πως αν αυτό το πανηγύρι συνέβαινε σε μια άλλη χώρα θα το πουλούσαν σαν τουριστικό προϊόν. Κοντολογίς θα κατακλύζονταν η Θεσσαλονίκη και οι άλλες πόλεις της χώρας από τουρίστες για να ζήσουν από κοντά αυτό το απρόσμενο χριστουγεννιάτικο νταβαντούρι.
Και αυτό γιατί από το απόγευμα της παραμονής, όταν και κλείνει η αγορά, μέχρι και την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε ένα γιορτινό… νεκροταφείο. Οι Ευρωπαίοι κλείνονται στα σπίτια τους για να γιορτάσουν οικογενειακά Χριστούγεννα και στους δρόμους δεν κυκλοφορεί τίποτε. Όλα είναι κλειστά και με το ζόρι βρίσκεις να πιεις έναν καφέ. Το κλίμα είναι γιορτινό αλλά απολύτως καταθλιπτικό για έναν επισκέπτη.
Σε άλλες πόλεις του κόσμου έχουν καταφέρει να προσελκύουν τουρίστες για να παίξουν τοματοπόλεμο, να τους κυνηγούν ταύροι στους δρόμους, να πετούν ο ένας στον άλλο πορτοκάλια. Στην Ελλάδα ας έρθουν για να ζήσουν Χριστούγεννα με τον κόσμο στους δρόμους και το κέφι στα ύψη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria