Δημοπρασίες Γούνας: Κυνηγώντας τη σωστή τιμή - OlaDeka

Δημοπρασίες Γούνας: Κυνηγώντας τη σωστή τιμή

Με αρνητικό πρόσημο που άγγιξε -35 έκλεισαν οι δημοπρασίες δερμάτων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα στα δημοπρατήρια 

Όπως δήλωσε στη «Στήλη των Γουνοποιών» της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Ναούμ Δίτσιος, «οι  τιμές στη δημοπρασία της  Κοπεγχάγης κυμάνθηκαν περίπου στα ιδία επίπεδα του Ελσίνκι, δηλαδή με απώλειες 30 με 35% και αυτό γιατί οι Ρώσοι και οι Κινέζοι τη δεδομένη στιγμή έχουν σοβαρά θέματα, που έχουν πάει πίσω την οικονομία τους. Οι μεν Ρώσοι εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την πτώση του  ρουβλίου, οι δε Κινέζοι με την ελάττωση γενικότερα της κατανάλωσης και με την πτώση του χρηματιστηρίου, το οποίο αποδείχθηκε μια μεγάλη φούσκα για το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Στη δυσμενή αυτή  κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Δίτσιο συνηγορούν και οι καλές καιρικές συνθήκες που ακόμη συνεχίζονται και αυτό  έχει ως αποτέλεσμα να μην αγοράζονται γουναρικά. Πέρα όμως από αυτό και οι καταναλωτές δεν έχουν την ανάλογη οικονομική ευχέρεια, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο όπως διαφαίνεται, ενημέρωσε ο γνωστός επιχειρηματίας, και το 2016 τα δέρματα θα είναι φθηνότερα από ότι ήταν τον φετινό Σεπτέμβριο και η πτώση θα συνεχίζεται και στις επόμενες δημοπρασίες, μέχρις οι τιμές των εμπορευμάτων να “συναντηθούν” με τις τιμές τις αγοράς. «Όταν οι τιμές που πουλάνε  οι γουνοποιοί γίνουν αποδεκτές από τις αγορές, τότε πλέον θα σταματήσει η πτώση των τιμών της πρώτης ύλης και θα σταθεροποιηθεί η αγορά. Αυτό δεν ισχύει τώρα γιατί τα δέρματα και τα γούνινα παλτά είναι ακριβά και δεν τα αγοράζει ο πελάτης. Πρέπει η πρώτη  ύλη  να γίνει προσιτή στον κατασκευαστή»,  εξήγησε ο κ. Δίτσιος.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τους Καστοριανούς γουνοποιούς, οι οποίοι “αλωνίζουν” όλον τον κόσμο για να φέρουν δουλειά στην περιοχή μας, καθώς εδώ και πολλά χρόνια βάλετε από την ανεργία, κύρια λόγω των δυσκολιών που βιώνει η γουνοποιία, ο μοχλός ανάπτυξης της ακριτικής μας περιοχής.

«Τα πράγματα γενικά είναι πολύ δύσκολα, η μόνη πιθανότητα που υπάρχει κα μεταστραφεί το κλίμα είναι να συνδυάσει ο γουνοποιός τη γούνα με άλλα εμπορεύσιμα είδη. Ευτυχώς η γούνα εξακολουθεί να είναι πάντα στη μόδα, αλλά δυστυχώς ο μέσος καταναλωτής δεν μπορεί να την πληρώσει, γιατί είναι ακριβή γι’ αυτόν»,  κατέληξε ο  κ Δίτσιος .

Της Δώρας Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria