Κινδυνεύει το πευκοδάσος της Κλεισούρας; - OlaDeka

Κινδυνεύει το πευκοδάσος της Κλεισούρας;

Φωτογραφίες

Σε έξαρση η παρουσία την πιτυοκάμπης (κάμπια του πεύκου), η οποία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς της Πεύκης

Πολλοί από εμάς έχουμε δει αυτά άσπρα κουκούλια στα δέντρα του πευκοδάσους της περιοχής της Κλεισούρας, χωρίς, ίσως, να έχουμε αναρωτηθεί τι ακριβώς είναι. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία μιας μικρής έρευνας που διεξήγαγε η ΣΕΝΤΡΑ μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, αφού τα εν λόγω κουκούλια δημιουργούνται από την πιτυοκάμπη, που είναι από τους σημαντικότερους εχθρούς της Πεύκης στην Ελλάδα.

pityokampia 1

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιτυοκάµπη τρέφεται με τις βελόνες όλων των ειδών Πεύκης, σε όλα τα υψόμετρα που φύεται το δέντρο. Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα νεαρά δενδρύλλια και τα ενήλικα δέντρα που φύονται σε ξηρά και φτωχά εδάφη.

Έχει διαπιστωθεί ότι κατά μέσο όρο οι κάμπιες προσβάλλουν περίπου το 30% ενός πευκοδάσους, οδηγώντας στη νέκρωση δεκάδες δέντρα.

pityokampia 2

Το τέλειο θηλυκό έντομο (πτερωτή μορφή) ωοτοκεί από το Σεπτέμβριο έως και το Νοέμβριο, ενώ μία νυχτοπεταλούδα μπορεί να γεννήσει από 70 έως 100 αυγά περιμετρικά μίας πευκοβελόνας και να φτιάξει μέχρι και 5 φωλιές σε ένα μόνο δέντρο. Νεαρές προνύμφες από πολλές οικογένειες του ίδιου δένδρου συγκεντρώνονται κατά αποικίες σε ακραία τμήματά του (στη νεαρή βλάστηση) και εκεί δημιουργούν αραχνοΰφαντες φωλιές. Βγαίνουν από την φωλιά τη νύχτα και κατατρώγουν αδηφάγα τις πευκοβελόνες προκαλώντας έντονες ξηράνσεις στο φύλλωμα και τα κλαδιά του δέντρου.

pityokampia 3

Η επαφή µε τις προνύμφες προκαλεί στον άνθρωπο έντονο κνησμό και συχνά αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς οι κάμπιες όταν νιώσουν ότι απειλούνται, εκτοξεύουν στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν τοξίνη που προκαλεί στον άνθρωπο αλλεργικές αντιδράσεις.

pityokampia 5

Η δράση της πιτυοκάμπης προκαλεί στα ενήλικα προσβεβλημένα δένδρα απώλεια αύξησης της τάξης του 20-45% και στα νεαρά δενδρύλλια μέχρι και νέκρωση. Η προσβολή από την πιτυοκάμπη μπορεί να επηρεάσει μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους, έως και το 30%. Περιοδικά εμφανίζεται σε επιδημική μορφή όπου υπάρχουν νεαρές αναδασώσεις με αποτέλεσμα τη νέκρωση των δενδρυλλίων. Επηρεάζει αρνητικά την αισθητική εμφάνιση των πεύκων, μειώνει την ανάπτυξή τους και προκαλεί ξηράνσεις υποβαθμισμένων ή καχεκτικών δένδρων αλλά ακόμα και υγιών ενήλικων πεύκων που φύονται σε ξηρά, φτωχά ή περιορισμένα από την οικοδόμηση εδάφη.

pityokampia 6

pityokampia 7

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria