Δεύτερες σκέψεις για τα hot spots κάνει η Τουρκία - OlaDeka

Δεύτερες σκέψεις για τα hot spots κάνει η Τουρκία

Τους φόβους της Αθήνας πως η Τουρκία δεν βλέπει με “καλό μάτι” την δημιουργία hot spots στα εδάφη της επιβεβαίωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια συνάντηση που δεν υπήρξαν δεσμεύσεις. Διαβάστε στο ρεπορτάζ τι δώρα δέχθηκε η ελληνική αποστολή στην Άγκυρα

 

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός μετά τον Ματέο Ρέντσι για την διαγραφή του χρέους προχώρησε στη δεύτερη υπόσχεσή του να ενδυθεί το συγκεκριμένο αξεσουάρ δηλώνοντας στον Τούρκο πρόεδρο πως αν λυθεί το Κυπριακό και βρεθούν από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο θα φορέσει την γραβάτα που του δώρισε.

Στη μοναδική γυναίκα της αποστολής, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, ο Ταγιπ Ερντογάν χάρισε ένα μαντήλι.

Η συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ξεκίνησε με το θέμα της τρομοκρατίας και τον Ταγίπ Ερντογάν να τονίζει πως ¨την τρομοκρατία δεν την γεννούν οι θρησκείες, αλλά η φτώχεια γιατί οι πολύ πλούσιοι σε αυτόν τον κόσμο θέλουν να γίνουν πλουσιότεροι.¨

Ερωτηματικά γύρω από τα hot spots στην Τουρκία

Ένα μεγάλο σύννεφο υπάρχει, πλέον σχετικά με τις επιδιώξεις και τις σκέψεις της Τουρκικής πλευράς για τη δημιουργία hot spots στα ηπειρωτικά της χώρας. Το ερωτηματικό προέκυψε από το γεγονός ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου απέφυγε να απαντήσει στο σαφές ερώτημα Έλληνα δημοσιογράφου αν η Άγκυρα εγκρίνει τη δημιουργία των συγκεκριμένων κέντρων στα εδάφη της.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο Τούρκος πρωθυπουργός επέλεξε σε αυτή τη φάση να δώσει έμφαση στην πολιτική λύση που πρέπει να δοθεί στη Συρία, καθώς από εκεί, όπως υποστήριξε, πηγάζουν όλα τα προβλήματα. Με αυτή τη θέση δεν διαφωνεί η ελληνική πλευρά, όμως είναι γεγονός πως η Αθήνα όλο το τελευταίο διάστημα είχε επικεντρώσει σχεδόν όλη την ρητορική της για την επίλυση του προσφυγικού στη δημιουργία των συγκεκριμένων κέντρων.

Όλα δείχνουν πως η Άγκυρα επιθυμεί να δημιουργήσει έναν εντελώς νέο μηχανισμό επανεγκατάστασης από την Τουρκία, καθώς αυτό που φοβάται είναι μια κατηγοροποίηση των προσφύγων, μέσω της οποίας, οι Ευρωπαίοι θα διαλέγουν μόνο τους πρόσφυγες που θέλουν.

Οι συζητήσεις για το θέμα φαίνεται πως ¨παγώνουν¨ τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, πιθανότατα στις 29 Νοεμβρίου, όπου το ζήτημα αναμένεται όχι μόνο να τεθεί σε μια νέα βάση, αλλά και η Τουρκία να βάλει στο τραπέζι και να ζητά ανταλλάγματα για όλα τα διαπραγματευτικά της χαρτιά που έχουν να κάνουν με τα αιτήματά της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (άνοιγμα κεφαλαίων για το ενταξιακό, απελευθέρωση βίζας, χρηματοδότηση).

Στη Σύνοδο τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ αναμένεται να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους για το πόσο μπορεί να προχωρήσει η κάθε πλευρά σε αυτή την διαπραγμάτευση, καθώς και για τα ποσοστά ευελιξίας που υπάρχουν.

Συνεργασία κατά των διακινήτων

Ο συντονισμός, η συνεργασία και η ενίσχυση της επικοινωνίας των υπουργών Εξωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη για εντοπισμό του κυκλώματος των διακινητών αποτελούν τους άμεσους σχεδιασμούς  Ελλάδας και Τουρκίας σε μια προσπάθεια να εντοπίζονται οι βάρκες πριν βρεθούν στα ελληνικά νησιά.

Για αυτό το θέμα στην Άγκυρα βρέθηκαν χθες και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος για συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει τοποθέτηση Ακολούθου του Λιμενικού Σώματος στην Άγκυρα, ενώ  αντίστοιχη κίνηση θα γίνει και στη χώρα μας.

Ελλάδα – Τουρκία – Γερμανία συμμαχία

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου αποκάλυψε πως είναι στα σκαριά η σύγκλιση μια τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας προκειμένου να γίνει καταγραφή των θεμάτων και να αποφασιστούν οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στην πράξη.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή, πάντως αυτό που τόνιζε για το συγκεκριμένο θέμα είναι πως ο φόβος του να θεωρηθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη ότι το προσφυγικό είναι τελικά ένα ζήτημα Γερμανοελληνοτουρικό είναι ορατό και για αυτό διευρκινίζουν πως αν τελικά δημιουργηθεί το συγκεκριμένο σχήμα θα έχει έναν καθαρά επικουρικό ρόλο μέσα στην γενικότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Αυτό που επεσήμαναν διπλωματικές πηγές σχετικα με τις επιδιώξεις της Άγκυρας και το παζάρι που πρόκειται να ξεκινήσει, ειδικά για το άνοιγμα των κεφαλαίων, είναι πως “όλα αυτά προυποθέτουν την εκπλήρωση των ευρω-όρων που έχουν τεθεί στην Άγκυρα”, διευκρινίζοντας πως δεν μπήκε κανένα νέο θέμα απο την Τουρκική πλευρά.

Άλλη κορυφαία κυβερνητική πηγή συμπλήρωνε πως: ¨Σε αυτές τις συζητησεις ισχύει το γεγονός, πως όπου υπαρχει βουληση υπάρχει και λύση¨ και το μήνυμα είναι προς την Τουρκία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria