Φίλης: Τα θρησκευτικά να γίνουν… θρησκειολογία - OlaDeka

Φίλης: Τα θρησκευτικά να γίνουν… θρησκειολογία

 Είναι αναγκαία η αναμόρφωση του μαθήματος των θρησκευτικών ώστε αυτό να μετατραπεί σε μάθημα θρησκειολογίας, υποστηρίζει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε γραπτή απάντησή του σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Νικολόπουλου, ο υπουργός αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Για ιστορικούς λόγους το μάθημα των θρησκευτικών στη χώρα μας έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Αυτό, συνιστά έναν αναχρονισμό που τον αντιλαμβάνονται και φωτισμένοι ιεράρχες και θεολόγοι. Είναι αναγκαία η αναμόρφωση των θρησκευτικών, ώστε, να γίνει μάθημα θρησκειολογίας, γνώσης των θρησκειών, με την ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της ορθοδοξίας στη χώρα μας. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θεσμικά αρμόδιο, επεξεργάζεται σχετικές προτάσεις».

Θεολόγοι: Να γίνουν τα Θρησκευτικά μη κατηχητικό μάθημα

Την ίδια ώρα ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ», αποστέλλει Ανοικτή Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας με την οποία τον καλεί να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών για το Μάθημα των Θρησκευτικών. «Υπάρχει ήδη έτοιμο Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ), με το οποίο τα Θρησκευτικά αναβαθμίζονται σε ένα σύγχρονο, ανοιχτό, μη-κατηχητικό και μη-ομολογιακό μάθημα, που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά του ελληνικού σχολείου ανεξάρτητα από την εθνική και θρησκευτική προέλευσή τους» υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του ΚΑΙΡΟΥ σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι το κομμάτι του νέου ΠΣ μάλιστα, που αφορά σε Δημοτικό και Γυμνάσιο έχει εφαρμοστεί πιλοτικά και με επιτυχία σε μεγάλο αριθμό σχολείων.

«Δεν πρόκειται για θρησκειολογία, αλλά για ένα σύγχρονο μοντέλο θρησκευτικού μαθήματος, όπου η θρησκεία αντιμετωπίζεται ως συστατικό στοιχείο της ιστορίας και του πολιτισμού ενός τόπου. Με την έννοια αυτή, το νέο ΠΣ εστιάζει στη χριστιανική ορθόδοξη παράδοση, αλλά με γνωσιακή και όχι κατηχητική λογική, παρέχοντας παράλληλα συστηματική προσέγγιση στις άλλες θρησκείες», είπε ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του ΚΑΙΡΟΥ, επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Αθηνών.

 www.thetoc.gr

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria