Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΛΙ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ - OlaDeka

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΛΙ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας της ψυχικής υγείας στη Χώρα για ακόμη μια φορά. Επισημαίνουμε ότι ενώ αυξάνονται τα προβλήματα στον πληθυσμό (σημαντική αύξηση του ποσοστού κατάθλιψης και αύξηση των αυτοκτονιών) και σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι θα στηριχθούν οι αδύναμες ομάδες, ο προϋπολογισμός λειτουργίας των μονάδων ψυχικής υγείας φαίνεται να μειώνεται δραματικά για το 2016 με αποτέλεσμα την αναμενόμενη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στις 31-12-15 ολοκληρώνεται η συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Ψυχαργώς από το ΕΣΠΑ χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι αντίστοιχοι πόροι από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.  Στο προσχέδιο του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, έχει εγγραφεί το 1/3 του ποσού το οποίο είναι αναγκαίο για τη λειτουργία τους, το άλλο 1/3 το αναμένουμε από την παρακράτηση 2% από τις προμήθειες του υπουργείου Υγείας και το άλλο 1/3 αναζητείται…..

Η ψυχική υγεία συνεχίζει έτσι να είναι το παραπαίδι της υγείας.

Γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Χώρα μας και υπό την πίεση των μέτρων λιτότητας ως Φορείς έχουμε υποχρεωθεί σε μειώσεις της μισθοδοσίας του προσωπικού, έχουμε επιτύχει μειώσεις στα ενοίκια από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση του λειτουργικού μας κόστους σε καθημερινή βάση, μειώσεις που αγγίζουν το 20% από το 2009 έως σήμερα ενώ την ίδια στιγμή με την εφαρμογή μιας ατεκμηρίωτης κοστολόγησης και την εφαρμογή των rebate και clawback .από τον ΕΟΠΥΥ η χρηματοδότηση μειώνεται συνεχώς και γίνεται και ανασφαλής.

Η βούληση όλων μας είναι να συνεχίσουμε το έργο το οποίο παρέχουμε εδώ και πολλά χρόνια και το οποίο έχει αξιολογηθεί πολύ θετικά από Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες, όσον αφορά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών μας και να το διευρύνουμε, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι νέες ανάγκες του πληθυσμού που δεν καλύπτονται σήμερα όπως η ψυχοκοινωνική στήριξη των ανέργων και των οικογενειών σε κρίση.

Η συνεχής μείωση όμως της χρηματοδότησης των μονάδων μοιραία θα οδηγήσει στο αποδιοργάνωση των 210 μονάδων ψυχικής υγείας, στην επισφαλή εργασία 3050 επαγγελματιών ψυχικής υγείας που από την αρχή του προγράμματος το 2002 πληρώνονται με καθυστερήσεις έως και 12 μηνών και στον κίνδυνο επιστροφής αδυναμίας φιλοξενίας 1500 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές και μειωμένης φροντίδας 35.000 εξυπηρετούμενων στις κοινοτικές δομές.

Το προσωπικό δουλεύει απλήρωτο επί μήνες σε κάποιες δομές λόγω της λάθος κοστολόγησης και οι μονάδες λειτουργού από το 2002 χάρη στη προσφορά και το φιλότιμο του προσωπικού, αφού το Ψυχαργώς σταθερά υποχρηματοδοτείται από την έναρξη του με τεράστιες καθυστερήσεις που συνεπάγονται μεγάλες καθυστερήσεις και στους μισθούς του προσωπικού και τις αμοιβές των επιστημονικών συνεργατών.

Η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο, αφού αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες εντάσεις λόγω της ανασφάλειας για το αύριο και του άγχους επιστροφής στα ψυχιατρεία που ενισχύεται από την περιρρέουσας κρίση. Πολλοί ασθενείς εκφράζουν, επιβαρυμένοι πολλαπλά από τις επιπτώσεις της κρίσης και εν όψει του κινδύνου επιστροφής τους στα ψυχιατρεία, σκέψεις αυτοκτονίας. Η κατάσταση είναι οριακή και ιδιαίτερα κρίσιμη και οι απαντήσεις που θα πρέπει να δοθούν άμεσες.

Διερωτόμαστε λοιπόν :

Πώς διασφαλίζουμε την ύπαρξη και λειτουργία των 210 Μονάδων, με ποιο ύψος χρηματοδότησης αλλά και πια ποιότητα υπηρεσιών, προκειμένου να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την υγεία και την ζωή των ασθενών και να διασφαλίζουμε τα δικαιώματά τους;

Πώς και πότε θα ολοκληρωθεί η δημιουργία δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των πολιτών

Τι υπηρεσίες σχεδιάζονται για την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις τις κρίσης;

Τί κάνουμε για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην Ε.Ε. για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το σύμφωνο Σπίντλα και το Σύμφωνο Αντόρ;

Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικούμε:

Την εξασφάλιση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων πόρων για την απρόσκοπτη και τακτική χρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας

Την άμεση δημιουργία όλων των αναγκαίων μονάδων στην κοινότητα ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αλλά και, κυρίως, να καλυφτούν οι ανάγκες του πληθυσμού (ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους).

Την θέσπιση ουσιαστικών κριτηρίων ποιότητας και παρακολούθησης των υπηρεσιών, την πραγματική εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης, την απόσυρση της ατεκμηρίωτης κοστολόγησης που εφαρμόζεται τα τρία τελευταία χρόνια, την σύναψη συμφώνων συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΝΠΙΔ.

Την επίλυση όλων των θεσμικών ζητημάτων σχετικά με τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και την ουσιαστική προάσπιση τους από την Πολιτεία.

Σας παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη δημοσιοποίηση της δύσκολης κατάστασης στον χώρο της ψυχικής υγείας, προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων, να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας όλων των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, να εξασφαλιστεί η εργασία των εργαζομένων σε αυτές, με απώτερο στόχο τη συνέχιση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και την κάλυψη των αναγκών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης όλων των συμπολιτών μας.

Εκ μέρους του Δ.Σ..

Μενέλαος Θεοδωρουλάκης,

Παναγιώτης Χονδρός,

Πρόεδρος

Τηλ. επικοινωνίας: 6944291331

Γενικός Γραμματέας,

Τηλ. επικοινωνίας 6948374927

 

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΑΡΓΩ»

ΗΠΕΙΡΟΥ 41, ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 10439

ΤΗΛ 2108818946 & FAX: 2108257113, e-mail:  HYPERLINK “mailto:[email protected][email protected]

ΑΘΗΝΑ, 10/10/2015

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria