ΕΝΦΙΑ: Πλήρης απαλλαγή για μη έχοντες τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ - OlaDeka

ΕΝΦΙΑ: Πλήρης απαλλαγή για μη έχοντες τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ

Χωρίς σημαντικές αλλαγές αναμένεται να αποσταλούν τα ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ στις αρχές Οκτωβρίου. Ο φόρος για την ακίνητη περιουσία του 2015, θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

Η ΓΓΔΕ θα ξεκινήσει άμεσα την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2015 στο Taxisnet στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που καλούνται και πάλι να καταβάλουν συνολικά 2,65 δισ. ευρώ, ώστε να έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε πέντε δόσεις, με αρχή από τον Οκτώβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2016.

Διατηρείται η πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ με χαμηλά εισοδήματα. Επίσης θα είναι μειωμένος κατά 50% για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μικρή ακίνητη περιουσία. Δικαιούνται έκπτωση 20% οι ιδιοκτήτες που έχουν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα σπίτια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 δεν έχει καμία σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πέρυσι, ενδεχομένως πολύ μικρές παρεμβάσεις, ενώ από το επόμενο έτος είτε ο ΕΝΦΙΑ παραμείνει, είτε αντικατασταθεί με νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), αναμένονται βελτιώσεις που θα αφορούν κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες.

Μέχρι σήμερα, πάντως, οι εκπτώσεις και απαλλαγές που χορηγούνται και για φέτος είναι ίδιες με αυτές που ίσχυαν και το 2014 και οι οποίες είναι οι εξής:

Εκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήοικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.ρια: το 000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά.

Η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Εκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Ο φορολογούμενος να είναι ή πολύτεκνος, ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%. Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα.

Ο συμπληρωτικός ΕΝΦΙΑ ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, το αφορολόγητο όριο μπορεί να μειωθεί στις 250.000 ευρώ ή στις 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

 

dikaiologitika.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria