Εκλογές με απειλή Grexit - OlaDeka

Εκλογές με απειλή Grexit

Εκλογές με απειλή Grexit

Ίσως ήρθε η ώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ να παίξει το πιο δυνατό χαρτί
του system failure

Καθώς πλησιάζει η 30η Ιουνίου, όπου λήγει και τυπικά η 4μηνη εκεχειρία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, επανέρχονται τα σενάρια για πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Οι πλουτοκράτες που εκπροσωπούνται από τους θεσμούς, μάλλον υπολόγιζαν σε έναν εύκολο περίπατο, θεωρώντας ότι με την ίδια τακτική των απειλών και των εκβιασμών, που εξαπολύονται σε καθημερινή βάση από τους μηχανισμούς τους, θα μπορούσαν να κάμψουν την αντίσταση της κυβέρνησης και να την αναγκάζουν, έστω και σταδιακά, να εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές της. Το ότι δεν το κατάφεραν μέχρι στιγμής, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην στήριξη που εξακολουθεί να απολαμβάνει η κυβέρνηση Τσίπρα από τον Ελληνικό λαό.

Καθώς οι πιέσεις εντείνονται, η κυβέρνηση επαναφέρει το χαρτί των πρόωρων εκλογών ως απάντηση. Η αντιπολίτευση που είναι ταγμένη στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καθώς και οι δημοσιογράφοι των συστημικών ΜΜΕ, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει νωπή εντολή και ότι δεν πρέπει να πάμε ξανά σε εκλογές, διότι κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα, δεν αντέχει η οικονομία και τα γνωστά. Προφανώς έχουν τους δικούς τους λόγους, καθώς βλέπουν ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Σε αυτή τη φάση, όλες οι πλευρές λίγο-πολύ φαίνονται να είναι εγκλωβισμένες. Οι δανειστές μπορεί να κάνουν μερικές υποχωρήσεις γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν ένα ατύχημα, ελπίζοντας ότι θα επαναφέρουν σταδιακά τον ΣΥΡΙΖΑ στις δικές τους γραμμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει μια μέτρια συμφωνία που είναι αδύνατον να “περάσει” από την Αριστερή πλατφόρμα και τους ΑΝΕΛ και η αντιπολίτευση είτε ψηφίσει, είτε δεν ψηφίσει την όποια συμφωνία, μοιάζει χαμένη από χέρι.

Αν έρθει μια τέτοια συμφωνία, ποιο θα είναι, πράγματι, το νόημα των εκλογών; Μπορεί μια Αριστερή κυβέρνηση να ζητήσει επικύρωση από τον λαό για να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα, έστω και σε έναν από τους τρεις βασικούς τομείς που αποτελούν κόκκινες γραμμές, δηλαδή εργασιακά, ασφαλιστικό, νέες μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις; Ασφαλώς όχι.

Επομένως, στην περίπτωση αυτή, οι εκλογές θα έχουν νόημα μόνο εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δείξει αποφασιστικότητα και μιλήσει ανοιχτά και καθαρά στο λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ζητήσει ευρεία πλειοψηφία για να φέρει μια συμφωνία που δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στις κόκκινες γραμμές και στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν, να πει καθαρά ότι έχει plan B, δηλαδή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Η περίπτωση ενός Grexit έχει ωριμάσει στην Ελληνική κοινή γνώμη, παρά την προπαγάνδα της καταστροφολογίας που συνεχίζεται για ευνόητους λόγους (http://bit.ly/1IjXZql) από το συστημικό κατεστημένο. Ίσως ήρθε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει αποφασιστικότητα και να μιλήσει καθαρά. Σε περίπτωση εκλογών και εφόσον λάβει ισχυρή πλειοψηφία, οι δανειστές θα καταλάβουν ότι πράγματι δεν μπλοφάρει και ότι έχει με το μέρος του την Ελληνική κοινωνία, η οποία είναι αποφασισμένη ακόμα και να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα.

Καθώς είναι σίγουρο ότι η σκληρή μάχη στην Ευρωπαϊκή αρένα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις Ισπανικές εκλογές, κάτι τέτοιο θα έφερνε σε ακόμα δυσκολότερη θέση τις μαριονέτες των πλουτοκρατών και θα τις άφηνε με ελάχιστα περιθώρια ελιγμών σ’αυτόν τον ιδιότυπο ταξικό πόλεμο.

http://failedevolution.blogspot.gr/2015/06/grexit.html
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria