Μεγάλη η συμμετοχή στην εκδήλωση «Επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία» - OlaDeka

Μεγάλη η συμμετοχή στην εκδήλωση «Επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία»

Με συμμετοχή ενδιαφερομένων πολιτών και από τους νομούς Ημαθίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Καστοριάς και Γρεβενών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση στη Σιάτιστα με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία»
Κεντρικός ομιλητής ο Γεωπόνος –

Βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος ανέπτυξε τις μοναδικές ιδιότητες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ελλάδας και πώς μπορούν να στηθούν καθετοποιημένες παραγωγικές επιχειρήσεις που θα επεξεργάζονται και θα εμπορεύονται τα τελικά προϊόντα που θα παράγονται από πρώτες ύλες καλλιεργειών της περιοχής μας.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο κ. Κασαπίδης στις καλλιέργειες των ρόδων, της λεβάντας και της ρίγανης, τονίζοντας πως με τη σειρά αυτή προτεραιότητας, η ζήτηση στις διεθνείς αγορές είναι μεγάλη και αδυνατεί σήμερα ο Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου να την καλύψει.
Όπως επεσήμανε η ποιότητα των παραγόμενων αιθέριων ελαίων, ιδίως των ρόδων Βοΐου, είναι η καλύτερη στον κόσμο και οφείλεται σε παραμέτρους όπως το μικροκλίμα της περιοχής, η τεχνογνωσία της καλλιέργειας και της απόσταξης, αλλά και ο υπερσύγχρονος αποστακτήρας του Συνεταιρισμού.
Η δεύτερη ομιλήτρια κα Ζωή Γκερεχτέ, παρουσίασε τις χρηματοδοτικές πηγές και τα επενδυτικά προγράμματα που ενισχύουν τέτοιου είδους επενδυτές.
Όπως τόνισε, ήδη είναι ανοιχτή η προκήρυξη του προγράμματος Leader στο Ν. Κοζάνης και η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων λήγει τις 30/07/15.
Η ευνοϊκή αυτή συγκυρία του προγράμματος αυτού και της έντονης ζήτησης προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του Νομού μας, υπογράμμισε πως είναι μεγάλη ευκαιρία για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν παραγωγικά τυχόν κεφάλαια ή αποταμιεύσεις που διαθέτουν.
Οι ευκαιρίες αυτές δήλωσε πως θα ισχύουν και μετά από το 2016 οπότε και θα προκηρυχθούν νέες δράσεις του ίδιου προγράμματος με επέκταση πλέον κάλυψης στο σύνολο της Π.Ε. Κοζάνης πλην των πόλεων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.
Όπως ανέφερε η δυνατότητα αυτή δόθηκε μετά από σχετική τροποποίηση των όρων εφαρμογής δράσεων του Leader, ακριβώς για να δοθεί η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές να κάνουν πράξη πολλά και ενδιαφέροντα σχέδια και προτάσεις που μέχρι σήμερα δεν ετύγχαναν ευέλικτων και αποτελεσματικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Τέλος ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτριος Λαμπρόπουλος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής τέτοιου είδους αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και δράσεων στο δήμο Βοΐου τονίζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στα σχέδια του Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου, αλλά και σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές για νέες επενδύσεις τόσο σε καλλιέργειες σε όλο το Βόιο όσο και για ένα δεύτερο υπερσύγχρονο αποστακτήρα στη Νεάπολη Κοζάνης.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Γ.ΚΑΣΑΠΙΔΗ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria