ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΛΛΗΝΑ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ- NY Times: Η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι την Παρασκευή - OlaDeka

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΛΛΗΝΑ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ- NY Times: Η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι την Παρασκευή

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΛΛΗΝΑ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ- NY Times: Η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι την Παρασκευή

Με δραματικούς τόνους, ένας Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά ταμεία. Βάσει της δήλωσής του, υπάρχουν μόλις δύο δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία φτάνουν μέχρι την Παρασκευή.

Αυτό μεταφέρουν οι New York Times και δηλώνουν πως τα πράγματα είναι πλέον οριακά. Παράλληλα, αναφέρουν πως για τα πρότυπα του «τρελού» προγράμματος που ακολούθησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, η συνάντησή του με τον φημισμένο δικηγόρο Λι Μπουχάιτ, τον γκουρού των αναδιαρθρώσεων χρεών, κινήθηκε σε ήρεμα νερά.

Τα ΜΜΕ δεν τον ακολούθησαν κατά πόδας, όπως συνέβη όταν συναντήθηκε με την Κριστίν Λαγκάρντ. Κι όμως, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των New York Times, Λάντον Τόμας Jr., η συνάντηση με τον μεγαλοδικηγόρο είχε μεγαλύτερη αξία, καθώς δείχνει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ελπίδες ότι θα καταφέρει να αναδιαρθρώσει το χρέος των 303 δισεκατομμυρίων ευρώ που κουβαλάει στις πλάτες της.
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Κανείς δεν ξέρει τι συζητήθηκε μεταξύ τους, ωστόσο είναι φανερό πως ο Βαρουφάκης εξερευνά την περίπτωση της; αναδιάρθρωσης, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να αθετήσει τις προσεχείς υποχρεώσεις της. Η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για μια τέτοια προοπτική, οι αγορές ήταν νευρικές την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια να αποτρέψουν τα χειρότερα. Ακόμη και τώρα σημειώνουν πως, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση χρέους της Ελλάδας είναι τρομερή, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Κάτι που ζητάει ο Ομπάμα και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές».

Δεν θα έχει χρήματα

Το άρθρο αναφέρει πως οι δανειστές της Ελλάδας δεν δείχνουν καμία προθυμία να ελαφρύνουν τις αποπληρωμές της, ενώ το επικείμενο Eurogroup, όπως επισήμανε και ο Σόιμπλε, δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα, θα έχει πρόβλημα να αποπληρώσει το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου (763 εκατομμύρια ευρώ) και το βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει να δώσει στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Το μήνυμα του Βαρουφάκη, από την Ουάσινγκτον, ήταν ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει επώδυνες οικονομικές «διορθώσεις» που απαιτούνταν από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ η νέα κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην εντολή «αντι-λιτότητας» που έχει λάβει. Από τη μεριά τους, οι δανειστές κατηγορούν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι ενεργεί ως σταρ, ενώ είναι έξαλλοι με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προχωράει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και σημειώνουν πως ακόμη δεν έχουν λάβει ένα ολοκληρωμένο, λεπτομερές σχέδιο από την Αθήνα.

Το κούρεμα

Μέσα σε αυτό το δεσμευτικό πλαίσιο, η συνάντηση του Βαρουφάκη με τον Μπουχάιτ που έχει να κάνει με το κούρεμα του χρέους, φαίνεται άκαιρο από τη στιγμή που η Ευρωζώνη έχει καταστήσει σαφές πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα., Έτσι, ακόμη και ο «πολύς» Μπουχάιτ που είχε εμπλακεί στο κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2012, δεν θα μπορέσει να ασκήσει επιρροή ώστε να γίνει μια νέα αναδιάρθρωση. Αυτή τη φορά, το μέγιστο του χρέους διακρατείται απο κράτη και ιδρύματα και όχι από ιδιώτες – σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από τρία χρόνια.

NY Times

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria