Bloomberg: "Το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ γιατί πλησιάζει η συμφωνία Ελλάδας-εταίρων" - OlaDeka

Bloomberg: “Το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ γιατί πλησιάζει η συμφωνία Ελλάδας-εταίρων”

“ΕΝΑ GREXIT ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ”

Το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ και άλλων βασικών νομισμάτων, λόγω των ενδείξεων ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της κινούνται πιο κοντά σε μια συμφωνία, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το δολάριο υποτιμήθηκε 0,5% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,0793 ευρώ. Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι 10 βασικών νομισμάτων, τον οποίο καταρτίζει το Bloomberg, υποχώρησε επίσης 0,5% και είναι 3% χαμηλότερα από τις 13 Μαρτίου, όταν έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004.

Το Bloomberg σημειώνει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη χθες το βράδυ ότι μειώνονται οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των αξιωματούχων της Ευρωζώνης και ότι καμία πλευρά δεν θα χάσει την ευκαιρία να επιτευχθεί μία συμφωνία. «Υπάρχει εφησυχασμός στην αγορά, καθώς ο κόσμος θεωρεί ότι θα υπάρξει μία λύση σχετικά με την Ελλάδα στα μέσα του επόμενου μήνα», δήλωσε ο υπεύθυνος της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole για τη στρατηγική στην αγορά συναλλάγματος.

Στο ίδιο πρακτορείο αναφέρεται ότι πιθανό Grexit θα δημιουργούσε μια Lehman Brothers που θα έφερνε μια νέα παγκόσμια οικονομική καταστροφή.

Σε άρθρο γνώμης του Bloomberg, που υπογράφει ο Κλάιβ Κρουκ, με τίτλο: «Η πορεία σύγκρουσης της Ευρώπης με την Ελλάδα», σημειώνεται ότι είναι λάθος η βεβαιότητα που κυριαρχεί στην Ευρώπη πως μία ελληνική χρεοκοπία δεν θα πλήξει πολύ τις άλλες χώρες και μάλιστα πως εάν αυτό συμβεί και η Ελλάδα πάρει ένα μάθημα τότε η υπόλοιπη Ε.Ε. θα βγει ισχυρότερη. Εάν αν αυτή η θεωρία εφαρμοζόταν στην πράξη, η Ευρώπη θα μετανοούσε για το μεγαλύτερο λάθος που θα είχε κάνει από τη δημιουργία του ευρώ τονίζεται στο Bloomberg.

«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιμένουν όλο και περισσότερο σε μία καθαρή παράδοση της Ελλάδας, ζητώντας να γίνουν πλήρως σεβαστοί οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος βοήθειας, πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα, και ενώ, εν τω μεταξύ δεν θα δοθούν άλλα χρήματα».

«Με απλά λόγια, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν πρέπει μόνο να αθετήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους, αλλά και να φανεί από όλους ότι το έχει κάνει», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Ο Κρουκ θεωρεί ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη σε όλες τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, αλλά έχει δίκαιο στο βασικό σημείο, που είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς ελάφρυνση της αναποτελεσματικής δημοσιονομικής λιτότητας, η οποία της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, επειδή δεν λάβει τα 7,2 δις. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, τότε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα χάσουν περισσότερα από ότι εάν συμφωνούσαν τώρα στη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της, χωρίς να αναφερθούμε στον κίνδυνο της μετάδοσης και στη διεύρυνση της κρίσης εμπιστοσύνης, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δείχνουν να πιστεύουν πως η κρίση δεν θα μεταδοθεί, όπως θεωρούσαν το ίδιο για την Lehman Brothers το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Federal Reserve το 2008, σημειώνεται στο άρθρο του Bloomberg.

Ένα Grexit θα έκανε μεγαλύτερο τον κίνδυνο, προσθέτει, καθώς το ευρώ ήδη εξασθενεί από την επικρατούσα άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να εξωθηθεί εκτός της Ευρωζώνης με μικρή ζημιά για τις υπόλοιπες χώρες. «Το ευρώ φαίνεται λιγότερο ως ένα ενιαίο νόμισμα και περισσότερο ως ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών. Στο τέλος, τα συστήματα σταθερών ισοτιμιών καταρρέουν. Αν συνέβαινε το Grexit, θα τόνιζε το σημείο αυτό», προσθέτει.

«Ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας θα μπορούσε άνετα να επιτύχει έναν εφικτό συμβιβασμό μεταξύ, από τη μία πλευρά την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και δημοσιονομικής συγκράτησης, και, από την άλλη πλευρά, τη δέσμευση για ελεγχόμενη και βιώσιμη μακροπρόθεσμα δημοσιονομική κατάσταση.

Ακόμη, για να φτάσουμε στο νέο πρόγραμμα, πρέπει να αρθεί η απειλή της άμεσης οικονομικής κατάρρευσης», τονίζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας: «Αντί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, η Ευρώπη λέει στην Ελλάδα να γονατίσει. Αντί να βοηθήσει τον Τσίπρα να κάνει υποχωρήσεις, η ΕΕ απαιτεί να ταπεινωθεί. Αντί να εκφράσει αλληλεγγύη με τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει υπερβολικά, η Ευρώπη λέει: «Εκλογές; Ποιες εκλογές;».

 defencenet

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria