Ο συμβιβασμός στο παρά πέντε που έδωσε λίγο χρόνο - OlaDeka

Ο συμβιβασμός στο παρά πέντε που έδωσε λίγο χρόνο

Ο συμβιβασμός στο παρά πέντε που έδωσε λίγο χρόνο

Ο συμβιβασμός που έσωσε τα προσχήματα, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το μήνυμα Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ στον Τσίπρα.

Ηταν η σύνοδος που έσωσε τα προσχήματα και έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να πάρει ολιγοήμερη παράταση για να καταθέσει και να εφαρμόσει μέτρα, αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας τουEurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Μετά από δύο μήνες αδιέξοδων διαπραγματεύσεων οι εταίροι διεμήνυσαν προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και ότι η εκταμίευση της δόσης αλλά και της παροχής ρευστότητας εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που θα αξιολογηθούν σε Βρυξέλλες και Αθήνα κριθούν σε έκτακτο Eurogroup που στόχος είναι να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν.

Ο συμβιβασμός που όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Spiegel έσωσε τα προσχήματα, είναι σε δύο επίπεδα με στόχο να μείνει ζωντανή η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να παρουσιάσει πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστεί άμεσα ώστε να απελευθερωθούν τα κέρδη -ή μέρος τους- των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε συμφωνία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πιστωτές ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το συντομότερο πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν την τελευταία δόση παρέχοντας στην Ελλάδα ρευστότητα καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Τσίπρας: Βάλαμε τη διαδικασία στις ράγες

«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το “mail Χαρδούβελη”, σημείωσε. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει.

Ενώ -όπως είπε- υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής (Παρασκευή). «Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Το κοινό ανακοινωθέν

Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, αναφέρει τα εξής:

«Δηλώνουμε την επιμονή μας στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είμαστε όλοι δεσμευμένοι στο να επιταχύνουμε τo έργο και να το ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν ένα πλήρες κατάλογο εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώνουμε και πάλι την πρακτική συμφωνία στη διαδικασία: Οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων θα γίνεται στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε όμως αν και αναφέρεται στο πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης η γερμανική πλευρά δια στόματος της Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεσμευτεί η δόση εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

thetoc
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria