Τέλος Εποχής για την Χοληστερίνη - OlaDeka

Τέλος Εποχής για την Χοληστερίνη

Μετα απο αυτά που θα διαβάσετε πιο κάτω νομιζω οτι θα ηταν επιβεβλημμένη μια ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ εκ μέρους του ιατρικου κατεστημένου.
Τέλος Εποχής για την Χοληστερίνη

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Κάθε πέντε χρόνια η επιτροπή σύστασης διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών των ΗΠΑ (Dietary Guidelines Advisory Committee) συντάσσει μια αναφορά που επηρεάζει σε ευρεία κλίμακα την παγκόσμια κοινότητα σε θέματα διατροφής και υγείας. Οι συγκεκριμένες συστάσεις επηρεάζουν άμεσα τις αναφορές στον τύπο για τη διατροφή, τους ισχυρισμούς υγείας των εταιρειών παρασκευής τροφίμων, τις συστάσεις και οδηγίες που δίνουν γιατροί και διαιτολόγοι, τη διατροφή στα σχολεία μέχρι και τον τρόπο διαφήμισης των τροφίμων.


Διατροφικές Συστάσεις 2015 και Χοληστερίνη

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2015 διαμορφώνουν αυτή τη φορά μια πολύ σημαντική αλλαγή θέσης σε σχέση με τις προηγούμενες, που αφορά στη χοληστερίνη και αναφέρουν τα εξής:Χοληστερόλη: Παλαιότερα, οι Διαιτητικές Οδηγίες συνιστούσαν τον περιορισμό πρόσληψης χοληστερόλης σε λιγότερο από 300 mg/ημέρα. Το 2015 η επιτροπή διατροφικών συστάσεων (DGAC) δεν θα συνεχίσει την εν λόγω σύσταση επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση χοληστερόλης μέσα από τη διατροφή και των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Σε συμφωνία και με τα συμπεράσματα της αναφοράς της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA / ACC report) η χοληστερόλη είναι μια θρεπτική ουσία της οποία η αυξημένη κατανάλωση δεν καθιστά πρόβλημα.”
Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Συστάσεων (DGAC).
Αναφορά 2015, κεφάλαιο 1, σελ. 17.

Σε απλά Ελληνικά αναφέρεται ότι η κατανάλωση χοληστερίνης δεν είναι πρόβλημα για την υγεία και δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Πρόκειται για μια επαναστατική στροφή σε σχέση με τις συστάσεις των προηγούμενων 50 χρόνων που επηρέασαν και άλλαξαν πλήρως τις διατροφικές μας συνήθειες.

Με αυτή την αναφορά και σε συνδυασμό με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας που αποδεσμεύει την χρήση φαρμακευτικής αγωγής από τα επίπεδα χοληστερίνης, έπεσε και το τελευταίο προπύργιο διατροφικών και φαρμακευτικών συστάσεων σχετικά με τη χοληστερίνη.

Χοληστερίνη, ο καλός της υπόθεσης

Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου “Πως Να Ζήσετε 150 Χρόνια με Υγεία” η χοληστερίνη παράγεται κατά το 85% από το ίδιο μας τον οργανισμό και είναι ένα βασικό συστατικό για την ύπαρξη της ίδιας της ζωής. Η πρόσληψη της μέσα από την τροφή αφορά μόνο στο 15% της χοληστερίνης που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν επηρεάζει τα επίπεδα στο αίμα.

Λόγω της συμμετοχής της χοληστερίνης σε πολυάριθμες λειτουργίες του οργανισμού, τα επίπεδα της στο αίμα ανεβαίνουν όχι γιατί προσλαμβάνουμε παραπάνω από την τροφή αλλάγιατί είναι απαραίτητη στην επιδιόρθωση βλαβών σε ιστούς και κύτταρα. Το σώμα μας αυξάνει την ενδογενή παραγωγή χοληστερίνης για να βοηθήσει τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης.

Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικά, γενετικά καθορισμένα, επίπεδα χοληστερίνης. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να μας επιτρέπουν να καθορίσουμε “φυσιολογικά” επίπεδα. Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ 150-320 mg/dl.

Αν όμως ένα άτομο έχει τιμές που συνήθως κυμαίνονται για παράδειγμα κοντά στα 220 ml/dl και αυτές ανέβουν κάποια στιγμή σε υψηλότερα επίπεδα, τότε αυτό σημαίνει ότι κάπου το σώμα χρειάζεται περισσότερη χοληστερίνη ώστε να διορθώσει μια βλάβη. Η χοληστερίνη δεν είναι το πρόβλημα αλλά μέρος της διαδικασίας επίλυσης. Η ιδανική λύση θα ήταν να εντοπίσουμε την χρόνια φλεγμονή και να επέμβουμε βοηθώντας τον οργανισμό να ολοκληρώσει την διαδικασία.

Δυστυχώς αυτό το κυνήγι της χοληστερίνης οδήγησε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην αποφυγή τροφών με μεγάλη θρεπτική αξία όπως τα αυγά, το κρέας ελευθέρας βοσκής, τα θαλασσινά ή το βιολογικό βούτυρο με παράλληλη αύξηση στην κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων που οδήγησαν στην επιδημία παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιοπαθειών, καρκίνου και αυτοάνοσων που βιώνουμε σήμερα.

Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι το ψευδές δεδομένο που αφορά τη συσχέτιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης με την υγεία μας να πάψει να επηρεάζει τις επιλογές τόσο του κοινού όσο και των γιατρών. Ευελπιστώ ότι σήμερα που βιώνουμε την επανάσταση της πληροφορίας αυτή η αλλαγή θα γίνει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

ΦΑΤΕ ΒΟΥΤΥΡΟ 

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Με τον τίτλο “Φάτε Βούτυρο” στο εξώφυλλο του το περιοδικό ΤΙΜΕ κλείνει τον κύκλο πολέμου που άνοιξε το 1961 και συνέχισε το 1984 με εξώφυλλα που εξοστράκιζαν στο πυρ το εξώτερο το λίπος και την χοληστερίνη.

Στο άρθρο του περιοδικού που με υπότιτλο “Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν το λίπος ως εχθρό. Γιατί είχαν κάνει λάθος” συνοψίζονται τα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία για τη διατροφή και το λίπος.

Το άρθρο γράφτηκε με έναυσμα την ολοκλήρωση μεγάλης διεθνούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στοArchives of Internal Medicine και αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν την αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών με την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιολογικού νοσήματος.

Όλα τα παραπάνω έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία για την πλειοψηφία του κοινού και των γιατρών που εδώ και δεκαετίες προσπαθούν να αποφύγουν τα λιπαρά από το κρέας, το βούτυρο και τα αυγά σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την υγεία τους.

Από το 1960 όμως μέχρι σήμερα οι συστάσεις αποφυγής των κορεσμένων λιπαρών και του λίπους γενικά, που όπως αποδείχτηκε τελικά δεν είχαν επιστημονική βάση, οδήγησαν το πληθυσμό στη κατανάλωση τροφών με χαμηλά λιπαρά, πλούσιες σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Το αποτέλεσμα ήταν σε αυτό το διάστημα να απογειωθεί η επίπτωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των αυτοάνοσων και του καρκίνου.

Πολυακόρεστα φυτικά λιπαρά, τρανς λιπαρά και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αντικατέστησαν το λάδι, το βούτυρο και το κρέας στη διατροφή μας ως πιο “υγιεινά” και διατάραξαν πλήρως τις διατροφικές μας συνήθειες. Το βούτυρο για παράδειγμα είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, με πλείστες ωφέλιμες ιδιότητες. Το βουτυρικό οξύ που περιέχει για παράδειγμα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι σηαμντικός ρυθμιστής της εντερικής χλωρίδας.

Το ίδιο ισχύει και με τα αυγά που έχουν κατηγορηθεί αδίκως ότι ανεβάζουν τη χοληστερίνη. Προτείνω να διαβάσετε το εξαιρετικό άρθρο του Χρήστου Ντέλλου Δ/ντη της καρδιολογικής κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου σχετικά με τα αυγά και τη χοληστερίνη.

Τα ως άνω στοιχεία έρχονται ως συνέχεια των νέων κατευθυντήριων οδηγιών της Αμερικάνικης Kαρδιολογικής Εταιρείας, τον Νοέμβριο του 2013. Οι νέες οδηγίες μετακινούν πλήρως την από τα επίπεδα χοληστερίνης προς παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το ιστορικό προηγούμενου εμφράγματος, το διαβήτη, την ηλικία και το κάπνισμα.

“«Ξεχάστε τα επίπεδα χοληστερόλης!» είπαν οι αμερικανοί καρδιολόγοι στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη και έφεραν τα πάνω κάτω.” αναφέρει το ΒΗΜΑ SCIENCE σε πρόσφατο άρθρο σχετικά με τις νέες οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας.

Καταλήγοντας το άρθρο στο ΤΙΜΕ επαναφέρει τη χρήση της κοινής λογικής στην υγεία και στη διατροφή μας. Οι τροφές μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση, θα πρέπει να τρώμε τροφές που να έχουν υψηλή θρεπτική αξία και να έχουν υποστεί μικρή ή καθόλου επεξεργασία ώστε να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Τα τελευταία 50 χρόνια μια έντονη αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες και στο περιβάλλον επιβάρυνε δραματικά την υγεία μας.

Σήμερα ένα στα δύο άτομα πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα και η εικόνα χειροτερεύει. Αν δεν κάνουμε χρήση της κοινής λογικής ώστε να αρχίσουμε να καταναλώνουμε τροφές που να είναι τροφές και όχι πλαστικά παρασκευάσματα με ενισχυτικά γεύσης, χρώματα και αρώματα που μας απομακρύνουν από τις φυσικές μας διατροφικές συνήθειες, η υγεία μας θα συνεχίσει να επιδεινώνεται σταθερά ενώ εμείς θα αναμένουμε ανέλπιδα την ανακάλυψη κάποιου θαυματουργού φαρμάκου που θα μας “θεραπεύσει” από την έλλειψη οξυγόνου, νερού και μικροθρεπτικών συστατικών.

Στην Υγεία Σας!

Πηγές
time.com/2863227/ending-the-war-on-fat/?pcd=pw-pas

well.blogs.nytimes.com/2014/03/17/study-questions-fat-and-heart-disease-link/

www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140317174502.htm
annals.org/article.aspx?articleid=1846638

www.westonaprice.org/health-topics/why-butter-is-better/

ntellos.gr/index.php/arthra/xolisteroli-statines/auga-psemmata-xolisterini

www.tovima.gr/science/article/?aid=558309

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria