Υπό κατάρρευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ισχυρίζεται ο Ντράγκι - OlaDeka

Υπό κατάρρευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ισχυρίζεται ο Ντράγκι

Σοκ προκαλεί το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal η οποία αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η εφημερίδα επικαλείται κοινοτικό αξιωματούχο ο οποίος τόνισε πως ο κ. Ντράγκι τους είπε πως η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών καταρρέει χωρίς να διευκρινίσει εάν ή πότε η ΕΚΤ θα διακόψει την παροχή του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA στις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την παροχή του ELA και το μέγεθος της ρευστότητας που δίνεται, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, τους τελευταίους μήνες έχουν φύγει από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 20 δισ. ευρώ εξαιτίας της αναταραχής στην οικονομία και της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης με τους δανειστές.

Δεν θα τερματιστεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ η χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA, δηλώνει πηγή προσκείμενη σε αυτή

Δεν αναμένεται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα να ακυρωθεί η έγκριση που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκτακτη αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε πηγή ενήμερη για το συγκεκριμένο θέμα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Δεν αναμένεται να υπάρξει ξαφνικό τέλος (της χορήγησης ρευστότητας μέσω) του ELA αυτή την εβδομάδα», ανέφερε η πηγή αυτή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη για να αξιολογήσει την χρηματοδότηση από τον λεγόμενο μηχανισμό επείγουσας χορήγησης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο με αντάλλαγμα την παροχή ρευστότητας, μετακυλίοντας το βάρος της χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού ELA στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τον έλεγχο του συγκεκριμένου τρόπου χρηματοδότησης, ένα χρηματοδοτικό μέτρο που υπόκειται σε πολύ πιεστικές τραπεζικές συνθήκες.

Οι κανόνες της ΕΚΤ ορίζουν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν αυτή τη χρηματοδότηση προσωρινά και δίδεται μόνο σε φερέγγυα τραπεζικά ιδρύματα.

mignatiou
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria