Οι γούνες δεν ζεσταίνουν την Καστοριά λόγω της ρωσικής οικονομικής κρίσης - OlaDeka

Οι γούνες δεν ζεσταίνουν την Καστοριά λόγω της ρωσικής οικονομικής κρίσης

Μειώθηκαν σημαντικά το 2013 και το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές

Η οικονομική αστάθεια στη Ρωσία επηρεάζει αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές που μειώθηκαν σημαντικά το 2013 και το 2014

Λιγότερες γούνες αγόρασαν οι Ρωσίδες τα δύο προηγούμενα έτη, λόγω των πολιτικοοικονομικών προβλημάτων και της υποτίμησης στο ρούβλι, με αποτέλεσμα τα έσοδα των ελληνικών εταιρειών γουνοποιίας και δη από την Καστοριά να έχουν υποστεί υποχώρηση, καθώς μεγάλο ποσοστό της εγχώριας γούνας εξάγεται στη Ρωσία.

Σύμφωνα με σχετική κλαδική μελέτη της IBHS (Infobank Hellastat), έπειτα από τρία χρόνια ανοδικών τάσεων, οι εξαγωγές του κλάδου γουνοποιίας κατά τη διάρκεια του 2013 υποχώρησαν σημαντικά κατά 40%, φτάνοντας στο ύψος των 150 εκατ. ευρώ, πτώση που συνεχίζεται και το 2014. Το γεγονός αυτό είχε επιπτώσεις στον όγκο παραγωγής της ελληνικής γουνοποιίας, καθώς στο σύνολο του 2013 σημειώθηκε υποχώρηση 12,8%, με τον ρυθμό κάμψης να επιταχύνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων 9 μηνών της χρονιάς του 2014 σε 26,7% σε ετήσια βάση.


Αναλυτικά, ως και το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι πωλήσεις εμφάνιζαν άνοδο 15% σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγική επίδοση διαμορφωνόταν σε οριακά υψηλότερο επίπεδο. Ωστόσο τους επόμενους 6 μήνες το ευνοϊκό κλίμα αντιστράφηκε λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του ήπιου χειμώνα που επικράτησε στη Ρωσία. Επιπλέον, τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν κατά την ουκρανική κρίση προκάλεσαν πιέσεις στο ρούβλι, γεγονός που περιόρισε περαιτέρω τη ζήτηση για τα εγχώρια γούνινα προϊόντα.

Αναφορικά με τις τιμές των εισαγόμενων γουνοδερμάτων, το 2013 σημειώθηκε εκ νέου ανοδική τάση, με τις αυξήσεις να ανέρχονται ακόμη και σε 100%-150%. Από την άνοδο αυτή δεν επηρεάστηκαν όσες εταιρείες εμφάνισαν στο τέλος του 2012 υψηλά αποθέματα, τακτική που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στον κλάδο λόγω της εκτεταμένης παραοικονομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «η οικονομική ανάκαμψη των αγορών-προορισμών της ελληνικής γούνας θα τονώσει τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να εκμεταλλευθούν περισσότερο την ήδη σημαντική εξωστρέφειά τους. Ειδικότερα η Κίνα, παρά την υψηλή γουνοποιητική της δραστηριότητα, αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο εισαγωγέα γούνας διεθνώς, ενώ θετικές προοπτικές προκύπτουν και στη Ρωσία. Επίσης, οι γουνοποιίες πρέπει να καθετοποιήσουν την παραγωγική τους δομή αναπτύσσοντας μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων ώστε να απεμπλακούν από τις διεθνείς αγορές πρώτων υλών».

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 40 επιχειρήσεων γουνοποιίας. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής: ο κύκλος εργασιών το 2013 υποχώρησε κατά 3,6%, στα 176,82 εκατ. ευρώ, τα ΚΠΤΦΑ υποχώρησαν κατά 3,2%, στα 21,44 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως τα ΚΠΦ ενισχύθηκαν στα 10,85 εκατ. ευρώ, από 9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος (+20,6%), το περιθώριο ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκε σε 9,7%, από 10,3% το 2012, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ ενισχύθηκε σε 3,1%, έναντι 2,7% το προηγούμενο έτος.


Της Τόνιας Τσακίρη 
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria