Πέντε Νομπελίστες Βρήκαν το Μυστικό της Μακροζωίας - OlaDeka

Πέντε Νομπελίστες Βρήκαν το Μυστικό της Μακροζωίας

Πέντε Νομπελίστες Βρήκαν το Μυστικό της Μακροζωίας

Μια νέα εποχή ξεκινάει για τον άνθρωπο; Μπορεί.

Το χάπι λέγεται Basis και είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής, που σύμφωνα με τους δημιουργούς του ενισχύει τους «μεταβολικούς δείκτες υγείας». «Έχει αναπτυχθεί από την Elysium Health, μια εταιρεία ερευνών που συνδυάζει την τρέλα της Silicon Valley με την επιστήμη της Ανατολικής Ακτής. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Eric Marcotulli, προέρχεται από ένα παρελθόν επιχειρηματικού καπιταλισμού στο Menlo Park, ενώ ο επικεφαλής επιστήμονας Leonard Gua Rente από το 1982 μελετάει τη γήρανση στο MIT, ενώ παλιότερα ήταν υπεύθυνος σε διάφορες φαρμακευτικές εταιρίες, όπως η Elixir.

Αν και ο σκοπός της Elysium Health είναι να δώσει στον κόσμο πρόσβαση στην επιστημονική βελτίωση της υγείας του, μια γρήγορη ματιά στο blog της εταιρείας δείχνει ότι στόχος τους είναι να σταματήσουν τη γήρανση του ανθρώπου.

Η αλήθεια είναι πως η δημιουργία ενός χαπιού για τη μακροζωία που θα το βρίσκεις on line δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί τόσο πολύ, αλλά υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: η Elysium Health έχει προσλάβει ως συμβούλους 5 Νομπελίστες(δύο στη χημεία, δύο στην ιατρική). Αυτό είναι ενδιαφέρον για δύο λόγους. Τόσο επειδή το Basis θα φέρει την ένδειξη «συμπλήρωμα διατροφής», καθώς η Elysium Health δεν το έχει δοκιμάσει ακόμα σε ανθρώπους, κάτι απραίτητο για να πάρει την έγκριση από την FDA ως φάρμακο, όσο επειδή τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια αγορά 18 δισ. δολαρίων, αλλά πολλές φορές τα πλεονεκτήματά τους δεν μπορούν να αποδειχθούν επιστημονικά.

Τώρα όμως πέντε τύποι με βραβείο Νόμπελ βάζουν το επιστημονικό βάρος, πίσω από ένα χάπι που με τη βοήθεια φυσικών ουσιών που μπορούν να βρεθούν στο γάλα και στα μούρα, βοηθούν στην υγεία. Πάντως το Basis απέχει αρκετά από το να γίνει αποδεκτό από όλους τους επιστήμονες. Όπως δήλωσε ο βιολόγος του Χάρβαρντ Pere Puigserver στην Boston Globe «δεν είναι αρκετά σαφές σε εμένα τι θέλει να πετύχει και που στοχεύει το χάπι. Τι σημαίνει ακριβώς βελτίωση της μεταβολικής υγείας;». Μάλιστα τόνισε ότι το χάπι πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, προτού βγει στην αγορά.

Από την πλευρά της η Elysium έχει υποσχεθεί να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους όσο πιο γρήγορα μπορεί και να δώσει τα αποτελέσματα στο κοινό – αν και αυτό για να συμβεί μπορεί να πάρει δεκαετίες. Ωστόσο, ακόμα και μετά από αυτό, το Basis δύσκολα θα πάρει έγκριση από την FDA, καθώς τα γηρατειά δεν θεωρούνται ασθένεια. Ωστόσο ακόμα και έτσι, το Basis θα μπορούσε να γίνει ένα από τα πρώτα συμπλήρωμα διατροφής με τέτοια αξιοπιστία – φυσικά χάρη στους πέντε Νομπελίστες που βρίσκονται από πίσω.

Κάτι που μας πάει σε ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο σχετικά με την Elysium – είναι μια επιχείρηση, με χρηματοδότες που έχουν έναν βασικό σκοπό: το κέρδος. Βέβαια project όπως η μακροζωία, δεν αποφέρουν χρήματα ιδιαίτερα γρήγορα. Όπως μας είπε και ο ερευνητής Aubrey de Grey «οι άνθρωποι σήμερα θέλουν να επενδύσουν χρήματα, που θα τα πάρουν γρήγορα πίσω. Με την έρευνα της μακροζωίας αυτό καθυστερεί αρκετά». Όμως η Elysium ίσως κάνει και εκεί τη διαφορά – άλλωστε με την τιμή στα 50 δολάρια, την ένδειξη «συμπλήρωμα διατροφής» και το πρεστίζ των πέντε βραβείων Νόμπελ, το Basis ίσως είναι ένα από τα πρώτα χάπια μακροζωίας που μπορούν να δώσουν γρήγορο κέρδος.

Τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα.


Vice
Φωτογραφία από τον χρήστη του Flickr Michael W. May
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria