Συγκλονιστική ανακάλυψη από τη NASA - Βρέθηκαν ίχνη ζωής στον πλανήτη Αρη! - OlaDeka

Συγκλονιστική ανακάλυψη από τη NASA – Βρέθηκαν ίχνη ζωής στον πλανήτη Αρη!

Συγκλονιστική ανακάλυψη από τη NASA - Βρέθηκαν ίχνη ζωής στον πλανήτη Αρη!

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα των ερευνών για τον πλανήτη Αρη, προέβη η NASA. Το ρομποτικό σκάφος Curiosity που βρίσκεται στον «Κόκκινο Πλανήτη» από το 2012, εντόπισε μυστηριώδη ίχνη μεθανίου που δεν μπορούν εκ πρώτης όψεως να ερμηνευθούν με βάση τη γεωλογία ή την οργανική ύλη που μεταφέρεται στον Αρη από κομήτες ή αστεροειδείς. 


Αν και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για την προέλευση του μεθανίου, εν τούτοις μπορούν να υποθέσουν με ασφέλεια ότι η πηγή είναι κάποιος οργανισμός βακτηριακού τύπου.
Εάν η ύπαρξη ζωντανών, αναπνέοντων μικροβίων στον Αρη επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για μια από τις πιο συνταρακτικές ανακαλύψεις της ιστορίας.

Πρόσφατα, η NASA ανακοίνωσε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή που εντοπίστηκε το μεθάνιο, υπήρχε κάποτε μια αρχαία λίμνη με φρέσκο νερό, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί «φιλικό» περιβάλλον για την ανάπτυξη της ζωής στο απώτερο παρελθόν.

Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό Science, μετά από την μελέτη των δειγμάτων διαφόρων αερίων που συνέλεξε το Curiosity. Οι επιστήμονες εντόπισαν πως τα επίπεδα μεθανίου αυξήθηκαν δέκα φορές σε μια περίοδο μόλις 60 ημερών του πλανήτη Άρη, σε τέσσερις διαδοχικές μετρήσεις, που έγιναν σε απόσταση 200-300 μέτρων η μία από την άλλη.
Ο επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων της NASA, δρ Chris Webster, επισημαίνει στην εργασία: «Οι αυξομειώσεις στο ποσοστό μεθανίου που εντοπίσαμε δεν εξαρτάται από κάποιο περίπλοκο γεγονός, αλλά κυρίως από κάποια τοπική παραγωγή ή κάποιου είδους εξαέρωση, που από τη στιγμή που συμβαίνει, διασπείρεται ταχέως».
Με βάση την διεύθυνση του ανέμου, η πηγή εκπομπής του μεθανίου υπολογίζεται κάπου βορειότερα από το Curiosity.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26514&subid=2&pubid=113411245
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria