ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ: ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΕΙΧΑΝΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1ο-8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ - OlaDeka

ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ: ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΕΙΧΑΝΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1ο-8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ

Πολίτης με το ψευδώνυμο Ιχνηλάτης γράφει και προβληματίζει προς διαφορετικές κατευθύνσεις σχετικά με την αισθητική αλλά και τη δομή του κτιρίου που αποκάλυψε μια πολύ νοσταλγική και ενδιαφέρουσα εικόνα από την στιγμή της έναρξης της ανακαίνισης του: 

Λοιπόν, το κτίριο, τώρα που αφαιρέθηκε ο επιφανειακός εξωτερικός και εσωτερικός σοβάς, είναι πράγματι εντυπωσιακό. Πιστεύω γι’ αυτό έγινε η αφαίρεση του επιχρίσματος,για να
αναδειχθεί η κατασκευή και όχι για να ξανακαλυφθεί όπως λανθασμένα γράφει παραπάνω ο αρθρογράφος.

Θελω να σχολιασω κατι αλλο ομως που παρατηρησα στην κατασκευη μια και ο δρομος μου περνα καθημερινα απ’την περιοχη της Μητροπολης, τολμησα μαλιστα να μπω στο εσωτερικο του κτιριου ενα πρωι που ξεκινουσαν οι εργασιες και να συνομιλησω με τους εργαζομενους γι’αυτο που υποπτευομουνα.

Το πρωην σχολειο λοιπον, δεν εχει σκελετο. Ειναι πλινθοδομη, κατασκευασμενο απο κοκκινο τουβλο (παραδοσιακο των αρχων του αιωνα) με συνδετικο συγκολυτικο υλικο αναμεσα. εν υπαρχει πουθενα σκυροδεμα, ουτε σκεψη για οπλισμενο, απλα τα παντα ειναι φιαγμενα απο τουβλο.

Οι κολονες της εισοδου,οι εξωτερικοι τοιχοι, οι χαρακτηριστικες καμαρες των παραθυρων του πρωτου οροφου,αλλα και ο δευτερος οροφος μεχρι το υψος της κεραμιδοσκεπης, αλλα και εσωτερικα,οι διαχωριστικοι τοιχοι,το σκαλοστασιο συνεχιζουν τα παντα φιαγμενα με τον τροπο που βλεπουμε την κατασκευη απ’εξω, τουβλο πανω στο τουβλο. Οι οριζοντιες τραβερσες μονο, που διαχωριζουν τους δυο οροφους δειχνουν ναναι μεταλικες κι αυτο οχι σιγουρο. Πιθανον και να ‘ναι ξυλινα δοκαρια, (διακρινωνται σε καποια φωτογραφια).

Η αληθεια ειναι, πως στην τομη που ξεκινησε στα θεμελια του κτιριου στην αριστερη του πλευρα,και συνεχιζεται στη εμπροσθια του, προστιθεται οπλισμενο σκυροδεμα σε επαφη με τους καθετους εξωτερικους τοιχους των θεμελιων, ενισχυοντας τους,στο υψος του υπογειου. Σιγουρα αυτο δεν θα συνεχισει και παραπανω,μια και ετσι θα χαθει η θαυμασια εξωτερικη εικονα της κατασκευης που περιγραφω στην αρχη.

Ισως εσωτερικα,με καποιο αλλο τροπο,σιγουρα ο μελετητης του εργου ξερει τι κανει και θα το αποδωσει ασφαλες για τους χρηστες του. Παντως στην μεχρι τωρα μορφη του, το οτι εφθασε αλωβητο μεχρι τις μερες μας, μαλλον πολλους αγιους ειχαν πλαι τους οι χιλιαδες μαθητες και δασκαλοι που περασαν απ’αυτο. Θα κατοικουσε καποιος απο σας σημερα, σε σπιτι φιαγμενο ΜΟΝΟ απο τουβλα.

Για οσους κανουν συγκρισεις, να τους προλαβω, καμια σχεση τα ακομη παλιοτερα αρχοντικα,με την κατασκευη του παραπανω σχολειου. Εντελως διαφορετικες κατασκευες.

Ο υπευθυνος του εργου ισως θα μπορουσε να δωσει περισσοτερες πληροφοριες για την εξελιξη της κατασκευης και τις σαφως πολυ μεγαλες δυσκολιες που πρεπει να εχει μια τετοιου ειδους επεμβαση σε κτιριο, που οταν ολοκληρωθει θα θαυμαζουμε στην πολη μας.

Ιχνηλατης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria